29
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

MÜSİAD kalkınma bakanlığı istedi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kalkınmasına yönelik bugüne kadar yapılan çalışmaların arzu edilen düzeyde sonuçlar vermediğini belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, kalkınma için Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine Az Gelişmiş İllerin Kalkınmasından Sorumlu Devlet Bakanlığı kurulmasını önerdi.

Vardan, dün Erzurum'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine Yönelik Sosyoekonomik Kalkınma Önerileri Raporu 'nu açıkladı. Rapor Prof. Dr. Hüner Şencan tarafından açıklanan raporda kalkınma sorumluluğunun Devlet Planlama Teşkilatı gibi bürokratik kuruluşlara değil, siyasi yapıya verilmesi gerektiğinin altı çizildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde ekonomik kalkınmanın ancak sosyal ve kültürel kalkınma unsurlarıyla birlikte uygulanmasıyla başarıya ulaşabileceğine değinilen raporda, bölgenin kalkınmasında özel teşebbüsün önemine dikkat çekilerek, özel sektörün ve girişimciliğin önünü açacak düzenlemelerin yapılması önerildi.

GAP fırsatlar sunabilir

Kalkınmaya yönelik her çözüm arayışında bölge insanının sosyal, kültürel, dini ve siyasal taleplerinin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Vardan, Mayıs ayının sonunda açıklanan ve kısa vadede uygulanmasıyla önemli mesafeler kaydedilen GAP Eylem Planı'nın bölge insanını heyecanlandırdığını açıkladı. Vardan, "Bugün dünyadaki gıda krizine ve gıda fiyatlarındaki enflasyona karşı Eylem Planı girişimi önemli bir stratejik adımdır. Türkiye'de tarım kapasitesini ve ölçeğini büyütmek, toprak reformu konusundaki hukuki düzenlemeleri gerçekleştirmek, damla sulama gibi modern sulama tekniklerini geliştirmek, ulaştırma alt yapısını oturtmak ve bölgenin kalkınmışlık düzeyini arttırmak adına, GAP Eylem Planı dünyadaki gıda krizine inat ülkemize yeni fırsatlar sunabilir" diye konuştu.

Referans
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 16:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?