22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Özel güvenliğin kıyafeti değişiyor

Özel güvenlik görevlilerinin kıyafetleri değişiyor...

 
İçişleri Bakanlığından, bazı özel güvenlik görevlilerinin giydiği üniforma ve üniformayı tamamlayan diğer unsurların Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile genel kolluğun üniformalarına renk, biçim veya motif olarak benzediği belirtilerek, değiştirilmesi istendi.


İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alim Barut tarafından yayınlanan emir yazısında, özel güvenlik görevlilerinin görev süresince üniforma giydikleri hatırlatılarak, görevlilerin giyeceği üniforma ve üniformayı tamamlayan diğer unsurların, TSK ve genl kolluk kuvvetleri ile kanunlarla kurulan özel kolluk kuvvetlerinde kullanılan renkte, biçim ve motifte olamayacağı kaydedildi.


Güvenlik görevlilerinin üniformalarında şirketi tanıtıcı isim, işaret veya logo bulunabileceği ve özel güvenlik şirketlerince kullanılacak üniforma ve üniformayı tamamlayan unsurlar ile teçhizatların da İçişleri Bakanlığınca onaylanacağı belirtilen emir yazısında, ancak bazı özel güvenlik görevlilerinin giydiği üniforma ve üniformayı tamamlayan diğer unsurların TSK ve genel kolluğun üniformalarına renk, biçim veya motif olarak benzediği ve bunun da kamuoyunda yanlış anlaşılma ve değişik yorumlamalara sebebiyet verdiği ifade edildi.
Özel güvenlik görevlilerinin üniforma renklerinin TSK ve genel kolluk tarafından kullanılan üniforma renginde veya benzeyen renkte olamayacağı belirtilen emir yazısında şunlar kaydedildi:


''Özel güvenlik görevlileri şapka olarak sadece kep giyebilecek. Köşeli şapka, askeri kep ya da TSK ve genel kollukta ihtisaslaşmayı ifade eden bere giymelerine müsaade edilmeyecek.


-Üniformada kullanılan logo, işaret, sembol ve rozetler de TSK ve genel kolluk tarafından kullanılan çapraz kılıç, çapraz tüfek, miğfer, polis yıldızı ve kokardı, defne yaprağı gibi işaretlere benzeyemeyecek.


-Özel güvenlik üniformalarında TSK ve genel kolluk tarafından kullanılan rütbe ve kıdemi ifade eden işaret ve semboller kullanılamayacak. Apolette yıldız veya diğer semboller olmayacak, ancak şirket/birim adı, logosu ya da ''özel güvenlik'' ibaresi yazılabilecek. Kolda onbaşı, çavuş, astsubay ya da polis rütbe/kıdem sembolleri kullanılamayacak.


-Kışlık üniformada mont, kaban veya yağmurluğun arkasında şirket ya da birim adı yazmaksızın sadece ''Özel Güvenlik'' ibaresi florasan gümüş renkli olarak yazılacak.


-Üniformaların tamamında Türkçe dışında (Security, staff, crew gibi) başka bir dilde yazılıma müsaade edilmeyecek. Ancak, hava limanları ve deniz limanları ulusal hukuk mevzuatı ile birlikte uluslararası hukuk ve bu çerçevedeki uygulamalara da tabi oldukları için sadece bu alanlarda çalışan özel güvenlik görevlilerine münhasır olmak üzere, kışlık üniformada mont, kaban ya da yağmurluğun arkasında ''özel güvenlik'' ibaresi ile birlikte olmak kaydıyla, özel güvenliğin İngilizcedeki karşılığı olan ''Private Security'' ibaresinin yazılmasına müsaade edilebilecek.


-Üniforma ve üniformayı tamamlayan tüm unsurların içeriğinde Türk Bayrağı, ay yıldız, Türkiye haritası, Cumhurbaşkanlığı forsunu ifade eden 16 yıldız, Selçuklu kartalı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının sembolleri kesinlikle kullanılmayacak.''

aa
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2007 Pazar 12:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
atillahan yıldırım IP: 85.100.68.xxx Tarih : 9.07.2007 13:25:04
Tüm Avrupa ve amerika daki benzer kuruluşlara bir baksalar her özel güvenlik teşkilatının kahverengi pantolon üzerine kum beji yada krem renkli üniforması mevcuttur. Bu da diğer askeri ve polis kıyafetlerinin hiç birinele benzeşmez. Ancak bu kıyafet kararnamelerinde belirtilen model ve renkler ; modacılar tarafındfan birkaç örnekle tasrlanır ve bütün ülke sınırları içerisinde giysiler standart hali alır. Rütbe derecelendirmeye gelince bu teşkilatında yöneticileri ve amirleri mevcuttur. Vardiya amirleri vardır. Şefler ve müdürleri bulunmaktadır.bir iş yerindeki disiplin hiyararşik düzenle sınırlanmalı ,askeri bir disiplin kadar kesinlik kazanması gerekir.O zaman işler biraz daha özenlililik ve önem kazanır.İç işleri bakanlığına bağlı olan ve denetlenen öz.güv.birimi aynı bakanlık neznindede kıyafet kararnamesi yayınlaması ve tüm ülke genelinde tek tip olması gerektiğini savunuyorum. saygılarımla