26
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Paketten saati 2.7 liraya iş çıktı

500 bin kişi iş kapısını aralayacak 120 bini saati 2.7 liraya çalışacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı paketlerden birini de 500 bin kişiye iş kapısını aralayacak program oluşturdu. Bunlardan 120 bini 2.7 liralık saat ücretiyle 6 ay boyunca ’toplum yararına’ çalışacak. Geri kalanına mesleki uygulamalı girişimcilik eğitimi verilecek.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik paketiyle birlikte açıkladığı istihdama yönelik paketle 500 bin kişiye mesleki uygulamalı ve girişimcilik eğitimi veya doğrudan istihdam imkanı oluşturduklarını vurgulayarak, "120 bin işsize toplum yararına yapılacak işler yoluyla 6 aya kadar iş imkanı oluşturacağız" dedi. Erdoğan, yeni yatırım teşviki ve KOBİ’lere finansman desteği tedbirlerine ek olarak ’aktif işgücü programlarının güçlendirilmesi çalışmasını’ başlattıklarını belirterek, "Bu çerçevede yaklaşık 120 bin işsizin başta okullarımızın ve sağlık kuruluşlarımızın bakım ve onarımları olmak üzere ağaçlandırma ve erozyon kontrolü ve çevre düzenlemesi gibi toplum yararına işlerde istihdamını hedefliyoruz" diye konuştu.

Asgari ücret alacaklar

Toplum yararına çalışmayla ilgili olarak attıkları adımda kaynağının tamamen İşsizlik Fonu olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "İl istihdamı ve mesleki eğitim kurumları koordinasyonunda, illerdeki çalışmaları yürüteceğiz. Ödemeler ise işçilere, hep saat ücreti üzerinde yapılacak. Kaç saat üzerinden çalışıyorsa ödemesi kendisine yapılacak. Tabii bu programa yeni işe alınmadaki kişilerle ilgili söylüyorum. Saat ücreti asgari ücret üzerinde hesaplanacak ve onun üzerinden ödemeleri yapılacak." Erdoğan, istihdam paketinin yaklaşık olarak 1 milyar lirayı bulabileceğine işaret ederek, "Bu şu andaki yaklaşık tespitimiz. Bu, 2 yıllık toplamı" dedi.

Günlük 22.2 lira

Erdoğan’ın açıkladığı 120 bin kişinin toplum yararına işlerde çalıştırılması programında maaşlar asgari ücret üzerinden ödenecek. Aylık 666 lira asgari ücretle çalışan bir işçinin günlük kazancı 22 lira 20 kuruş oluyor. Bu hesaptan hareketle, günlük ortalama 8 saat çalışıldığı düşünüldüğünde, toplum yararına çalışacak olan bir kişi saatte 2 lira 77 kuruş kazanacak.

100 bin stajyere günlük 15 lira

100 bin genç stajyer olarak istihdam edilecek.

Programdan meslek lisesi, dengi ve üstü eğitim kurumu mezunlarının yararlanacak.

Program kapsamında iş tecrübesi olmayan gençlere deneyim kazandırılarak iş bulma olanağı artırılacak.

Stajyerlere 6 aya kadar İŞKUR tarafından günlük 15 lira ödeme yapılacak.

Yeni işçi alana prim desteği var

İşyerlerinde Nisan 2009’daki mevcut istihdama ilave olarak işe alınanlar için SSK prim desteği uygulanacak.

Başvuru süresi 2009 yılı sonunda sona erecek. Başvuru süresini 6 ay uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Asgari ücret üzerinden sosyal güvenlik primleri 6 ay boyunca kamu tarafından karşılanacak. Yararlanma süresini 6 ay uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

10 bin kişi girişimci olmayı öğrenecek

10 bin kişiye girişimcilik eğitimi verilecek.

Proje İŞKUR tarafından KOSGEB ile beraber yürütülecek.

Eğitim sonucunda, KOSGEB kriterleri çerçevesinde sunulacak projelere bu kurum tarafından 4 bin lira hibe verilecek.

Geçici işe özel büro

Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek.

Özel istihdam büroları ile anlaşmalı işçilerin, işverenler tarafından sözleşme karşılığı işe alınması sağlanacak.

İşçilerin ücret ve sosyal güvenlik hakları özel istihdam bürolarınca karşılanacak.

120 bin kişi ne iş yapacak

Okul, hastane ve benzeri sağlık kurumlarındaki bakım ve onarım işleri.

Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü.

Çevre düzenlemesi, arazi ıslahı.

Park, bahçe düzenlemesi konularında kısa süreli geçici istihdam amaçlı programları genişletilecek.

200 bin kişiye mesleki eğitim

200 bin işsize mesleki eğitim imkanı sağlanacak.

Eğitim süresince katılımcılara günlük 15 lira ödenecek.

Program kapsamında vasıflı işgücü ihtiyacının karşılacak.

İşgücünün mesleki becerilerinin geliştirilecek.

IMF, akşam farklı konuşuyor sabah farklı öneri geliyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, IMF (Uluslararası Para Fonu) ile yürütülen görüşmelerle ilgili olarak "Kesilip atılmış herhangi bir şey söz konusu değil, görüşmeler devam ediyor" dedi. Erdoğan, IMF’ye bazı öneriler sunduklarını belirterek, "Bize teklifler verilmiştir, o teklifler üzerinde çalışmalarımızı yaptıktan sonra biz karşı teklifimizi sunduk. IMF’den gelen öneri siyasi içerik taşıyorsa, ona hiç olumlu bakamayız. Ortağı olduğumuz IMF ile sadece finans ve ekonomi konuşuruz. Ülkemizin menfaatini zedeleyecek bir anlaşmaya ’Evet’ diyemeyiz. Yapılan görüşmeler sonucunda akşam belli bir mutabakata yaklaşıp, ertesi gün çok çok farklı önerilerle karşımıza gelinince biz de buna ’Evet’ diyemeyiz."

ÖTV indirimi sıçrama yaptı devama bakacağız

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, "ÖTV ve KDV indirimi canlılık yarattı. Devamını düşünüyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bazı sektörler ÖTV ve KDV indirimiyle çok ciddi sıçrama yaşandı. Bunların içinde devam kararı alınacak olanlar, devam kararı alınmayacak olanlar var. Bakacağız."

Bankacıya ’girişimci ezilmesin’ çağrısı

BAŞBAKAN Erdoğan, bir soru üzerine bankalara şu çağrıyı yaptı: "Bankacı arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz: Zaten siz birebir kredi vermiyorsunuz,10 alıyorsunuz 1 veriyorsunuz. Yani yaptığınız şey bu. Çoğu zaten teminata dayalı kredi veriyor. O zaman kusura bakmayın bunları (girişimcileri) ezmeyin."

İsteyen eskisinden yeni teşvik sistemine geçer

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, "Eski teşvik sisteminden 2010 sonuna kadar faydalananlar var. Ancak bu girişimcilerin, 5084 sayılı yasaya göre göre devam etmek istediklerini söylemeleri halinde aynen devam edebilecekler. Yıl sonunda bitenleri biz 2009 sonuna kadar uzatmıştık. Ama bu süre içinde başlayıp 2013’e kadar devam edecekler de var. Onlar da isterlerse devam edebilirler. İsteyen yeni teşvik sistemine geçer" dedi.



 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 15:03:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?