15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Promosyon çalışana da verilecek

Kamuda bankaların maaş promosyonlarının üçte bir ya da ona yakın bölümünün ilgili kuruma, geri kalanının ise kamu çalışanlarına verilmesi üzerinde duruluyor.

Bakanlar Kurulu'nun geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayımlanan maaş promosyonlarıyla ilgili kararının ardından, kamuda promosyonda uygulama birliğinin sağlanması için bir genelge çıkarılıyor. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanmakta olan genelgede, kamu personelinin maaşlarının yatırıldığı bankaların 'nakdi ya da ayni' maaş promosyonlarının dağıtım ve kullanım esasları belirlenecek. Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre, kamu kuruluşlarında ilgili birim yöneticileri ile memur sendika temsilcilerinden oluşan komisyonlar kurulacak. Her Bakanlık ya da kuruluştaki komisyon, maaşların yatırıldığı bankalarla her dönem için ayrı promosyon protokolleri düzenleyecek.

KURUM PAYI DA ÇALIŞANLAR İÇİN KULLANILACAK

Maliye Bakanlığı yetkilileri, maaş promosyonlarının en az üçte ikisinin çalışanlara, kalan bölümünün de idareye aktarılması görüşünü taşıyor. Bu modelde, çalışanların payı nakit ya da bonus olarak hesaplara geçirilecek. Bu işlemde vergiyle ilgili bir sorun yaşanmaması için veraset ve intikal vergisindeki “ivazsız intikal” şeklinde gerçekleştirilecek.

Promosyonun kalan bölümü ise “şartlı bağış” olarak idarelerin kullanımına sunulacak. Ancak idareye verilecek pay da diğer hizmetler için değil çalışanlar için harcanacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, düzenleme ile ilgili şu değerlendirmede bulunuyorlar: “İlgili düzenlemelerde, (Mevduata faiz dışı menfaat temin edilemez) hükmü bulunuyordu. Bakanlar Kurulu Kararı ile bu kalktı. Bu şekilde sadece memurlar için değil herkese bankalarla promosyon anlaşmaları yapabilme imkanı getirildi.

Biz de bu düzenlemenin ardından kamuda maaş promosyonlarında uygulama birliğini sağlamak amacıyla bir genelge çıkarma kararı aldık. Bu genelge ile promosyonlarda yeknesaklık sağlayacağız. Genelge konusunda Devlet Personel Başkanlığı ile de görüşülüyor.

Genelgede, promosyonun bir bölümünün çalışanlara, bir bölümünün de kamu idarelerine kalmasını düşünüyoruz. Ancak Memur Sendikaları, bu tutarın tümünün kendilerine verilmesini talep ediyor.
Oranları kesinleştirmeden önce kamudaki uygulamalara da bakacağız. Ancak bizim önerimizdeki idare payı, yine çalışanlar için örneğin çalışma mekanlarına klima takılması, memurlara damacana su alınması gibi hizmetler için harcanabilir. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki promosyonlar sonucu idareye aktarılacak pay ile de okullara bilgisayarlar alınabilir.”

Bakanlar Kurulu'nun 12 Mayıs tarihinde yayımlanan kararına göre bankalar, maaş ödeme veya belirli hizmetlerin sunulması kapsamında yapılan protokoller uyarınca, anlaşma yapılan kurumlara veya kurum çalışanlarına ayni veya nakdi menfaat sağlayabilecekler.


aa
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 11:23:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?