27
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Rusya yabancıya sınır getiriyor

Rusya'da hükümetin göçmen işçilere yönelik tavrı ve katı uygulama hazırlıkları insan hakları örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Rusya'da yabancı düşmanlığı ve ırkçılık olaylarında artış var.

Üst düzey bir Rus yetkili, yabancıların yoğun olarak bulunduğu bölgeler yaratılmasının yerli nüfusu rahatsız edebileceğini savundu.

Rusya Göçmen Servisi'nin Başkan Yardımcısı Vyacheslav Rostavnin; yabancıların Rusya'da yerel nüfusun yüzde 17 ila 20'sinden fazla olmaması gerektiği görüşlerini dile getirdi.

Rusya'da hükümet, göçmen işçilere karşı katı önlemleri yaşama geçirmeye hazırlanıyor.

Ancak bu önlemlerin ülkede ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını arttırmasından da endişe edenler var.

Postavnin'e göre, Moskova'nın bazı bölgeleriyle Rusya'nın uzak doğusunda, o kadar fazla yabancı var ki bu durum yerli nüfusu huzursuz ediyor.

Aynı yetkiliye göre, Rusya'daki 10 ila 12 milyon yabancının 7 milyonu da kaçak.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Zhukov, açık kuralların olmamasının hem Ruslara hem de göçmen işçilere zarar verdiğini söyledi.

Rusya hükümetinin gündeme getirdiği önlemler çok geniş kapsamlı. Eski Sovyet Cumhuriyetlerinden gelecek işçiler için ilk kez kota uygulamasına gidiliyor.

Daha önce vize gerekmeksizin Rusya'ya gidebilen bu ülkelerin vatandaşları için belirlenen sınırsa yılda 6 milyon kişi.

Buna ek olarak 300 bin civarında Rusya'nın halihazırda vize uyguladığı ülkelerden geleceklere ayrılan bir kontenjan var. Bu karar, uygulamada Rusya'da bulunduğu düşünülen yabancı sayısının yarısına denk geliyor.

Gelecek yılın nisan ayından itibaren, göçmenlerin büfeler, dükkanlar, süpermarketler gibi perakende satış merkezlerinde çalışmalarına da yasak getiriliyor.

Ama bu tür dükkanlar inşaat sektörüyle birlikte en fazla göçmen işçinin istihdam edildiği alanlar.

Göçmen işçilerin alkollü içecekler ve ilaç ve tıbbi malzeme satmalarına da izin verilmeyecek.

Yasadışı göçmenlere karşı alınan en katı önlemler olarak görülen bu uygulamalar insan hakları savunucularının tepkisine hedef oldu.

İnsan hakları gruplarına göre, yabancı işçileri ve eski Sovyet cumhuriyetleri vatandaşlarını suç ve sosyal sorunların sorumlusu olarak gösteren bu tür önlemler ırkçılık ve yabancı düşmanlığının artmasına neden olacak.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2006 Perşembe 18:38:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?