27
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Sanayide 40 bin yeni istihdam

Küresel krizle birlikte artışa geçen ve şubat ayında yüzde 16,1 ile rekor kıran işsizlik oranı haziranda yüzde 13'e geriledi.

İşsizlik oranı geçen yıla göre 3.6 puan artarken mayısa göre ise 0.6 puan azaldı. İşsizlik oranının geçen yıla göre artış hızının yavaşlamasını tarım ve hizmetler sektöründeki yeni istihdam sağladı. Haziranda işsizlikte bir sevindirici haber de sanayiden geldi. Sanayide mayısta nisana göre sadece 16 bin kişilik yeni istihdam sağlanırken haziranda geçen aya göre istihdam artışı 40 bine ulaştı. Bu durum sanayide krizle başlayan işten atmaların hız kestiğini ve yeni işe alımların başladığının müjdesi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün mayıs, haziran ve temmuzu kapsayan haziran dönemine ait istihdam verilerini açıkladı. Buna göre haziranda işsiz sayısı 3 milyon 269 bine ulaşırken işsizlik oranı yüzde 13 olarak belirlendi. Ayrıca mevsimsellikten arındırılmış veriler de son iki aydır işsizlikte gerilemeye işaret ediyor. Mayısta yüzde 14,6 olan mevsimsellikten arındırılmış genel işsizlik oranı haziranda yüzde 14,3'e indi.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışanların sayısı 253 bin kişi arttı, tarım dışı sektörlerde çalışanların sayısı ise 417 bin kişi azaldı. Geçen yıl yüzde 11,9 olarak belirlenen tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 16,4'e yükseldi. Genç nüfustaki işsizlik oranı da yüzde 18'den yüzde 23,7'ye çıktı. İstihdam edilenlerin sayısı, bir önceki yıla göre 164 bin kişi azalarak 21 milyon 947 bin kişiye düştü. Ülke genelinde yüzde 13 olan işsizlik oranı, kentsel yerlerde yüzde 16, kırsal yerlerde yüzde 7 olarak belirlendi. İşsiz sayısı bir yıllık dönemde 972 bin kişi artarken dönemlik bazda 113 bin kişi azaldı. İşsizlerin yüzde 12,4'ü olan 406 bin kişiyi bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu.

Tarım dışı istihdamda artış
İşsizlik verilerinde asıl önemli sinyal ise tarım dışı işsizlik verilerinden geldi. Mevsimsellikten arındırılmadan önce haziranda tarım dışı işsizlik oranı mayısa göre 0.6 puan geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdam ise ilk kez haziranda düşüş gösterdi. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin hesaplamasına göre mayısta yüzde 18 olan tarımdışı işsizlik oranı haziranda yüzde 17,4'e geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre haziranda tarım dışı işgücü 17 bin kişi azaldı, tarım dışı istihdam ise 4 bin kişi arttı.

Yıllık artış hızını frenleyen tarım ve hizmetler sektörü olurken haziranda mayısa göre işsizlikteki düzelmeyi sanayi, inşaat ve tarım sektörü sağladı. Hizmetler sektöründe istihdam haziranda mayısa göre 14 bin kişi azaldı. Sanayide ise 40 bin kişilik artış yaşanarak istihdam 3 milyon 997 bin kişiden 4 milyon 37 bin kişiye çıktı. İnşaatta mevsimin de katkısıyla istihdam 1 milyon 296 binden 1 milyon 383 bine yükseldi. Tarımda da yine mevsim etkisiyle 379 bin yeni kişi iş buldu, istihdam 5 milyon 422 binden 5 milyon 801 bine çıktı. Sanayide mayısa göre istihdam artışı yaşanması oldukça önemli.

İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI ARTTI
TÜİK verilerine göre istihdam oranı geçen yıla göre 1.1 puan gerileyerek yüzde 42,5 olurken işgücüne katılma oranı 0.7 puan artışla yüzde 48,8'e çıktı. İstihdam edilenlerin yüzde 26,4'ü tarım, yüzde 18,4'ü sanayi, yüzde 6,3'ü inşaat, yüzde 48,9'u ise hizmetler sektöründe yer aldı. Tarımın payı 1.3 puan, hizmetlerin payı 0.7 puan artarken, sanayinin payı 2 puan azaldı, inşaatın ise değişmedi. İstihdam edilenler arasında yüzde 59,8'le lise altı eğitimliler en yüksek payı alırken istihdamın yüzde 59,3'ünü ücretli, maaşlı ve yevmiyeli, yüzde 25,9'unu kendi hesabına ve işveren, yüzde 14,8'ini ise ücretsiz aile işçisi meydana getirdi. Kayıtdışılık ise 0.8 puan azalarak yüzde 45,7'ye geriledi.

UMUTSUZLAR 40 BİN KİŞİ AZALDI
Umutsuzlar olarak bilinen iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısı haziranda geçen yıla göre artarken, mayısa göre 40 bin kişi azaldı. 2008'in aynı döneminde umutsuzların sayısı 497 bin kişiyken, bu yıl bu rakam 683 bine çıktı. Ancak mayısa göre iyileşme sağlandı. İş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı da geçen yıla göre 222 bin kişi artarak 1 milyon 848 bin kişiye çıktı. Geçen yıl bu rakam 1 milyon 626 bin kişiydi.

4 KADINDAN 3'Ü NE ÇALIŞIYOR, NE İŞ ARIYOR
Dünya Bankası ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın ortaklaşa hazırladığı Türkiye'de kadınların işgücüne katılım raporuna göre, kadınların işgücü piyasasına katılım oranı çok düşük. Türkiye'de yüzde 22 olarak belirlenen kadınların işgücüne katılım oranıyla ilgili yetkililer, her 4 kadından 3'ünün ne çalıştığına ne de iş aradığına dikkat çekiyor. DTP ve DB'nin ortaklaşa hazırladığı, "Kadınların İşgücüne Katılımı, Eğilimler, Belirleyici ve Politika Çerçevesi" başlıklı yeni raporu, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı için düzenlenen Medya Çalıştayı'nda açıklandı

TİSK: İŞSİZLİK FIRTINASININ HIZI BİRAZ AZALDI
Türkiye'de işsizlik oranı artış hızı dünya ortalamasının 5 katı düzeyinde, işsizlik oranının yüksekliği açısından Türkiye dünya 5'incisi. İşsizlik fırtınasının hızı biraz azaldı ama devam ediyor. İstihdam kaybı sanayide hız kesmeden sürüyor. Haziranda geçen yıla göre sanayi istihdamı 473 bin kişi azaldı. İşsizlerin 330 bini sanayiden kaynaklandı. Diğer sektörlerin aksine, imalat sanayii istihdamındaki yıllık azalış marttan itibaren yükseldi ve herhangi bir azalma göstermeden yüzde 10 düzeyinde kaldı.
 

Referans
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2009 Çarşamba 21:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?