20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Sendikalı olan işçiler sürülüyor!

Hükümet sendikalaşmanın önünü açacak yeni yasal düzenlemeler üzerinde çalışırken birçok işçinin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle başka illere sürüldüğü ya da işten atıldığı belirtildi.

Hükümet sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmak amacıyla Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nı değiştirecek yeni bir tasarı üzerinde çalışırken, işverenle sendikalar arasında gerginlik tırmanmaya başladı.

YÖRSAN’A YENİ İŞÇİ

Geçtiğimiz aylarda Yörsan'da sendikalı olmak isteyen yaklaşık 400 civarındaki işçinin işveren tarafından işten atılarak yerlerine yeni işçi alınmasının ardından şimdi de Alman perakende devi Praktiker ile Desa Deri'de örgütlü sendikalardan benzer şikayetler gelmeye başladı.

PRAKTİKER'DE EYLEM

Praktiker'de örgütlü Koopİş Sendikası 2004'ten bu yana İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana ve Konya mağazalarında sürdürdükleri örgütlenme çalışmalarının işveren tarafından engellendiği gerekçesiyle yarın işyerinde kitlesel basın açıklaması eyleminde bulunacak. Praktiker'in, işçilerin sendikalaşmasını engellemek amacıyla yasadışı yollara başvurduğu, onlarca işçiyi çeşitli bahanelerle işten attığı iddiasında bulunan sendika yönetimi, "Praktiker, sendikamızın işyerinde yetki almasını engellemek ve aktif üyeleri yıldırmak için örgütlenen işçileri başka illerdeki mağazalara sürüyor. Bir üyemiz İzmir'den Gaziantep'e, bir kadın üyemiz İstanbul'dan Konya'ya, bir diğer üyemiz ise Ümraniye'den Güneşli'ye sürülmek isteniyor. Gaziantep'e gitmek istemeyen üyemizin işine son verildi" dedi.

DESA'DA ÇIKARMA

Öte yandan, Deri-İş Sendikası, Desa Deri'nin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 29 Nisan'dan bu yana Düzce fabrikasından 37 işçinin işten çıkarıldığını duyurdu. Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı ve Türk-iş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, "Desa Deri'den çalışan işçilerin sendikalaşma dolayısıyla işten atılmalarını, hukuksuz ve çağdışı bir anlayışın ürünü ve sonucu olarak görüyoruz. Desa çalışanlarının işyeri önündeki protesto girişimi ve eylemlerini Jandarma-Savcılık baskısı ile yıldırmaya çalışmasının da hukuk devletine yakışmadığını söylemek isteriz" dedi.

iŞTEN ÇIKARMALAR ANAYASAL SUÇTUR

Son dönemde çalışma hayatında yaşanan gerginlikleri değerlendiren AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Çalışma ve Aile Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Agah Kafkas, "İşveren kesiminin, sendikalaşma ve örgütlenme konusundaki tavırlarını geçmişten beri biliyoruz. Örgütlenmeden, insanların Anayasal haklarını kullanmalarından dolayı işten çıkarılması Anayasal suçtur. Çalışma hayatının aktörlerini birlikte yaşamaya ve birbirlerinin demokratik haklarına saygı duymaya davet ediyoruz" dedi. Yerli ya da yabancı sermaye fark etmeksizin herkesin hukuk devleti kurallarına uymak zorunda olduğunu ifade eden Kafkas, "Hazırladığımız yeni yasa taslağı ile daha rahat, daha özgür ve demokratik ortamda sendikalaşmanın önünü açmayı hedefliyoruz" dedi.

Bugün
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 03:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?