22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Servet adaletsizliği!

Büyük serveti elinde bulunduran kesim yüzde 10'lar düzeyinden yüzde 3.4'ler düzeyine geriledi.

Türkiye'de gelir adaletsizliğinin yanı sıra servet adaletsizliği de her geçen gün derinleşiyor. Veriler, 10 yıl öncesine kadar daha geniş bir kesime yayılan servetin gittikçe daha dar bir kesimin elinde toplandığını ortaya koyuyor.

20 ve 22. dönem CHP Milletvekili Bülent Tanla 'nın, Bankalar Birliği verilerinden yararlanarak Cumhuriyet'e yaptığı değerlendirmeye göre Türkiye'deki servetin yüzde 90'lık bir bölümü, bankada tasarruf hesabı bulunanlardan yalnız yüzde 3.4'lük bir kesimin elinde bulunuyor.

Bankalar Birliği verileri, bankalardaki tasarruf mevduatı sahibi sayısının 2006 sonu itibarıyla 79 milyon 835 bin olduğunu gösteriyor. Bu sayı içinde yer alan yüzde 3.4'lük bir kesim, yani 2 milyon 715 bin kişi, bankalardaki toplam servetin yüzde 90'ını elinde bulunduruyor.

Tanla'ya göre bu oran, çarpık gelir dağılımının Türk bankalarındaki toplam servetin dağılımına da yansıdığını gösteriyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin yıllardır yayımladığı raporlardaki veriler, 1995-1997 yıllarında bu oranın yüzde 10'lar civarında olduğunu ortaya koyuyor.

Bir başka deyişle son 10 yılda bankalardaki mevduat sahipliği konusunda ciddi bir yoğunlaşma yaşandığı gözleniyor. Tanla, bu olgunun son 10 yılda uygulanan ekonomik politikaların doğrudan bir sonucu olduğunu dile getiriyor.

Türkiye'nin, dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Tanla, büyümenin ve zenginleşmenin nimetlerinden her kesimin yararlanabilmesi gerektiğini dile getirerek, " Türkiye'nin dünyada güçlü bir devlet olmasının en önemli koşulu, zenginliklerin insanlar ve bölgeler arasında eşit ve dengeli dağılmasıdır" dedi.

Hükümetin, zengin ve fakir arasındaki farkı gündemden uzak tutabilmek için sadaka tipi yardımları yaygınlaştırdığına dikkat çeken Tanla, iktidarın kendi çıkarı için kullandığı bu yöntemin uzun vadede Türkiye'nin aleyhine bir süreci başlattığını dile getirdi.

Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 10:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?