16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

'Sıfırdan yatırım akacak'

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, yabancıların önce finans ve özelleştirme sektörüne geldiğini belirterek "Sıra sıfırdan yatırımda" diye konuştu...


Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, yabancıların önce finans ve özelleştirme sektörüne geldiğini belirterek "Sıra sıfırdan yatırımda" diye konuştu... Doğu Avrupa'ya göre Türkiye'nin maliyet avantajları olduğunu söyleyen Şahenk, 'İşgücü kalitesi ve altyapısıyla artık konuşulan ülke haline geldik' dedi..

Türkiye Kuzey Irak ile ilgili gündeme kilitlenirken Türkiye'nin önden gelen holdinglerinden Doğuş Holding'in başkanı Ferit Şahenk, ülkeye artık sıfırdan yatırımın akmaya başlayacağını söyledi.

Şahenk en son Doğuş Otomotiv Grubu ile Krone'nin Türkiye'de (İzmir'de) üretim kararının hatırlatarak 'Bu sefer teklif onlardan geldi. Türkiye'de üretim yapmak istediklerini bize bildirdiler. Bugüne kadar hep biz kendimizi anlatırdık. Bu kez tam tersi oldu' diye konuştu. Türk ekonominin dönüşüm süreci geçirdiğine vurgu yapan Şahenk, son dört yılda yapılan olumlu işlerin sonunda Türkiye'nin sıfırdan yatırım çekme noktasına geldiğini ve önümüzdeki dönemde belirli sektörlerde yabancı yatırımın geleceğine dikkat çekti. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in güncel ekonomik, siyasi gelişmelerle ilgili olarak görüşlerini şöyle açıkladı:

SIRA SIFIRDAN YATIRIMA GELDİ

"Türkiye'de artık sıfırdan yatırımlar başlayacak. Dünya örneklerine bakıldığında bu gelişimi görüyorsunuz. Bizim gibi yapısal dönüşüm yaşayan ülkelerde yabancı sermaye ilk önce finans, hizmet sektörüne geliyor. Daha sonra özelleştirmeler yoluyla ülkeye yatırım yapıyor. Bundan sonraki adım da sıfırdan yatırım. Bunun hangi sektörle olacağını söyleyemem. Çok değişik sektörlere olabilir. Türkiye'nin avantajları da var. Maliyetleri artan, yaşlanan Avrupa'ya göre altyapısı yeni, bu maliyet ve lojistik avantajı nedeniyle Türkiye'ye bir kısım sektörlerde üretimin kayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin bu anlamda rakipleri olabilecek Avrupa Birliği'ne üye olan Doğu Avrupa ülkelerine göre de maliyet avantajları var. Ayrıca coğrafi olarak da avantajları var. Enerji sektörü ile sermaye birikimi sağlamış bölgesel sermaye birikimi olan ülkelere yakınlığı da Türkiye'nin bir başka avantajı.

Yatırım yapma kararı bir değer zincirinin sonucu. Sadece maliyetlere bakılarak karar verilmiyor. Bugün sizdeki işgücü çok ucuz olmayabilir ancak, işgücü kaliteniz de önemli. Türkiye'nin altyapısı, yolları, değer zincirinin Türkiye'de oluştuğunu gösteriyor. Son 4 yıldır yapılanlar, alınan kararlar Türkiye'yi artık konuşulan ülke haline getirdi.

TÜRKİYE RÜŞDÜNÜ İSPAT ETTİ

Son dönemde dünyada finansal piyasalarda olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Ancak tüm bu olumsuzluklara karşın Türkiye'de geçirilen 2 seçimi de hesaba kattığınızda Türkiye'nin ayakta kaldığını görüyoruz. Bir başka deyişle Türkiye rüşdünü ispat etmiştir. Ancak bizim değişen dünyada yerinde saymamız olmaz. Türkiye olarak sürekli gelişmeliyiz. Bu bir pazarlama meselesi. Eğer siz konuşulan ülkeyseniz, avantajınız vardır ve bunu değerlendirme fırsatınız var."

Reel sektörün riskini bankalar kaldırır

BÜNYESİNDE Garanti Bankası'nı da bulunduran Doğuş Holding'in Başkanı Şahenk, özel sektörün yüksek dış borcunun belli riskleri olabileceğini ancak bu risklerin gerçekleşmesi halinde Türk bankacılık sisteminin özkaynak yapısıyla bu riski kaldırabileceğini söyledi. Şahenk şöyle konuştu. "Bugün finans sektörünün güçlü sermaye yapısını herkes biliyor. Evet özel sektörün dış borçlanmasının belli ölçülerde risk taşıdığı söylenebilir. Ancak ben bankacılık sektörünün özkaynak yapısı ile bu riski taşıyabileceğini düşünüyorum. 2001'deki krizde de vadeleri uzatarak çeşitli araçlarla reel sektöre zor zamanlarda destek verdik. Bugün yine verebiliriz.

Ekonomi geri planda kalmadı

"HER ülkede sorunlar oluyor. Son dönemde gerek K. Irak gerekse Anayasa tartışmaları nedeniyle ekonominin geri planda kaldığı söylemine katılmıyorum. Aldığım izlenim, yeni kurulan hükümetin değişik bakanlıklarının Türkiye'nin geleceğiyle ilgili çalışmaları yaptığı. Gelecek 4-5 yıl, ülke iyi yerlere gidecek. Bu hükümetin Türkiye'nin geleceğine imza atacağına inanıyorum. Türkiye artık dünyada konuşulan bir ülke. Bu bir avantaj. Ancak bu bizden beklentilerin de olduğunu gösteriyor. Çevremizdeki olaylar, dünya ekonomisindeki gelişmeler, K. Irak meselesine rağmen hükümetimizin sanayinin rekabete avantajını artırmaya ilişkin çalışmalar yaptığını görmeye başladım. Hepimiz neyin yapılması gerektiğini biliyoruz. Biz biliyorsak bunu bakanlar da biliyordur. Yapılacak işlerin zamanlamasında değişiklik olabilir ama bu da telafi edilebilir."

Üretim isteği Krone'den geldi

"ŞU anda Türkiye çok güzel bir ivme kazandı. Şu ortamda Doğuş Grubu hem Krone ile hem de Minor Grubu ile önemli anlaşmalara imza attı. Bakın Krone'nin üretim ile ilgili kararı onlardan bize geldi. Krone yetkilileri bizi arayıp İstanbul'a gelmek istediklerini söylediler. Oturduk konuşurken, 'Neden geldiğimizi tahmin etmişsinizdir. Biz burada üretim yapmak istiyoruz' dediler. Ben çok duygulandım. Biz onlara yıllarca Türkiye'yi anlatırdık. Bize 'sadece Türkiye için değil, dünyaya ve bölgeye üretim yapmak için geliyoruz' dediler. Türkiye'deki kaliteli üretim için geldiklerini söylediler. Bu açıdan baktığınızda sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde problemler var. Ama en azından tartıştığımız ekonomik problemler bugün için dünya ile aynı."

Bu kadar yüksek faizi kimse istemez

"BU kadar yüksek reel faizi kimse istemez. Ama gerek yabancı yatırımcıların da enflasyona baktığı bir gerçek. Faizle büyüme arasındaki ilişki dünyada da tartışılıyor. Ben dünyada tartışılan şeylerin benzerinin Türkiye'de de tartışılıyor olmasından aslında memnun oluyorum. Bundan 3-5 yıl önce neleri tartıştığımızı bir hatırlayalım. Bağımsız bir Merkez Bankası var. Onun fokus olduğu bir enflasyon hedefi var. Ancak Türkiye'nin yüzde 7'nin altında büyümemesi de gerekiyor. Bürokratlarımızın bu ikisi arasında dengeyi bulacaklarına inanıyorum."

Otomotivde ilk açılım Mısır'dan

TÜRKİYE'DE Krone ile üretim yapma kararı alan Doğuş Grubu, yurtdışına hizmet için de kolları sıvadı. Volkswagen'in (VW) uluslararası distribütörlüğüne ilk adımı 3 milyon dolarlık yatırımla Mısır'da attı. VW'nin ticari araçlarının satış ve satış sonrası hizmetlerini verecek olan Doğuş Auto Mısr, bundan sonraki yatırımını İsviçre olarak belirledi. Doğuş Otomotiv, yıllık 54 milyon dolarlık satış öngördüğü Porsche Lozan'a da 10 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Cüneyt Toros/sabah
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 11:01:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?