20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Sigara bırakmaya şirket desteği

Bazen rüyamda sigara içtiğimi görüyorum ve rüya olduğunu anlayınca dünyalar benim oluyor. Sigaradan kurtulmuş olduğum için gerçekten gurur duyuyorum. Herkes yapabilir, o kadar da zor değilmiş. Şirketler keskin yasaklar koyarak değil de sigarayı bırakmaya teşvik edici yöntemler geliştirmeli diyor Publicis Yorum Müşteri İlişkileri Yöneticisi Şebnem Çamlısoy. 15 yıl sigara içen Çamlısoy, işyerinin girişimi sayesinde sigarayı bırakmış: “Kendim böyle bir girişimde bulunmazdım. Şu anda beni mutlu eden hayatımdaki en büyük değişiklik sigarayı bırakmış olmak.”

Aksoy Grup Teknik Koordinatörü Sabahattin Tuna, sigarayı bırakma konusunda hem isteksiz hem de inançsızmış, şirkette düzenlenen programa da patronun ricası üzerine katılmış. Tuna, “Seminerde orta yaşlı bir bayan sigarayı bırakmak istediğini, bırakamazsa damar tıkanıklığı nedeniyle kangren olacağını ve ayağını kesmek zorunda kalacaklarını anlattı. Sigaraya karşı esareti ve çaresizliği beni o kadar çok etkiledi ki o anda bundan kurtulmam gerektiğine inandım” diyor.

Seminerlerle sigarayı bırakabileceğini düşünmeyen AvivaSA Banka Direkt Satış Ekip Yöneticisi Cavit Elik, 1,5 yıldır sigara kullanmıyormuş: “Günde 2 paket sigara içiyordum. 45 dakika süren bir seans sonucunda sigarayı artık bir daha ‘tek bir nefes almamacasına’ bıraktım.”

SİGARA İÇENİN MALİYETİ BİN 500 EURO’

Yukarıdaki isimler değişebilir, yani örnekler artırılabilir; çünkü şu bir gerçek ki, son dönemde çalışanlarına sigarayı bırakma desteği veren şirketlerin sayısı artıyor. Üstelik yaptığımız araştırmayla öğreniyoruz ki pek çok şirket sigara yasasından önce başlamış bu desteği sunmaya. Hatta sigara bıraktırma merkezi IQS’in Türkiye Direktörü Hicret Akarsu bir adım daha ileri gidiyor ve son dönemlerde işe alımlarda sigara içmeyen personelin tercih edildiğini söylüyor: “İş dünyası ‘sigara’ konusuna hem işletme imajı ve çıkarları hem de çalışan sağlığı açısından iki yönlü yaklaşıyor. Araştırmalara göre, sigara içen her bir çalışanın bir yıllık işgücü kaybı 21 gün. Bunun işletmeye olan maliyeti ise yaklaşık 1.500 euro. Sigara içen çalışanlar için ise kurum içinde ‘gaz odaları’ olarak tabir edilen sigara içme bölümleri oluşturuluyor. Ancak sigara yasağının kapsamı ve sınırlarının genişlemesinin ardından artık şirketler, sigaraya karşı kalıcı çözümler bulmak durumunda olduklarının farkına vardı.”

Şirketlerin düzenlediği sigara bıraktırma seminerleri çalışanlara önce çok da cazip gelmiyor. Ancak çalışanların sağlığı ve kurumsal verimliliği artırma amacıyla başlatılan seminerler sonunda görülüyor ki her iki taraf da durumdan memnun.

Hicret Akarsu, “Seminerle hem sigara içen çalışanlar hem de pasif içici durumundaki çalışanlar, şirketinin ona değer verdiğini düşünüyor. Bu da bir taraftan kuruma bağlılığı artırırken, diğer taraftan onları sigarayı bırakma konusunda motive ediyor” diyor.

Allen Carr Türkiye Genel Müdürü Emre Üstünuçar, sigarasız kurum politikasının hayata geçirilmesinin son derece hassas dengeler üzerinde durduğunu söylüyor. Üstünuçar, “Yanlış uygulamalar kurum içinde kriz yaşanmasına, sigara içenlerin kuruma bağlılıklarının ve dolayısıyla performanslarının azalmasına yol açar. Sigaranın yasaklanması ve/veya sigara içenlere özel odaların sağlanması ise, dünyanın hiçbir yerinde yeterince etkili bir çözüm olamamıştır. Önemli olan bu konunun nasıl ele alındığı; çünkü artık kurumlar içinde sigara içmek kanunen de yasaklandı. Değişime açık kurumlar bu durumu fırsata dönüştürmeyi bilecek” diyor.



ŞİRKETLER ÇALIŞANLARI İÇİN SİGARASIZ HAYATTA KARARLI

Unilever İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel: “Sağlık konusunda düzenlediğimiz çeşitli bilgi ve eğitim amaçlı toplantıların bir kısmını uzun yıllardan beri sigara konusuna ayırıyoruz. Önce bir anket düzenledik ve sigara içenlerin yüzde 64’ünün sigarayı bırakmayı düşündüklerini öğrendik. Bu sonuçlar üzerine bir merkezle anlaşarak bir seminer düzenledik. Sonuç olarak 42 arkadaşımız sigarayı bıraktı. Binamızda 2 oda dışında sigara içilmesine kesinlikle izin vermiyoruz. Aralık 2007 içerisinde sigarayı bırakma yollarını anlatan 2 eğitim toplantısı düzenledik. Bu toplantıların da halen sigarayı bırakmamış arkadaşlarımıza faydalı olacağını düşünüyoruz.”

AvivaSa İK Direktörü Ebru Aymen: “Sigarayı bırakma semineri ‘Kurumsal Wellness Programı’ kapsamında 2006’da başlattığımız bir uygulamaydı. İstanbul’daki tüm çalışanlarımızı bir sigara bırakma merkeziyle ortak düzenlediğimiz seminere davet ettik. Yaklaşık 30 kişi programa katıldı. Çekiliş sonrası bir çalışımız şirketin sponsorluğunda tedaviye başladı ve kısa sürede sonuç aldı. 2008’de AvivaSA Emeklilik ve Hayat çatısı altında devam ettireceğimiz Kurumsal Wellness Programları kapsamında bu uygulamayı tekrarlamayı düşünüyoruz. Amacımız sağlıklı yaşamı desteklemek.”

Arkas İK Direktörü Bekir Kural: “Geçen yıl Kasım ayında benimle birlikte 15 iş arkadaşım yaşamlarının belki de en önemli hastalığını yenme becerisini gösterdi. Yasa değişikliği hazırlanmadan çok önce, sigara bırakma konusunda hizmet veren bir kurumla el sıkıştık. Çalışanlarımızın sağlığını korumalarına destek olmak, İK ve iş sağlığı politikamızın ayrılmaz bir parçası. Öte yandan her tür bağımlılıktan kurtulmak, önce bağımlı bireylerin istek ve kararlılığına bağlı. Bu gerçeklerden hareketle, katılım bedelinin yarısını ödemek şartıyla sigarayı bırakma seminerlerine katılmak isteyen çalışanlarımızın taleplerini topladık. 73 çalışanımız ve çalışanlarımızın ailelerinden 12 kişi, sigara bırakma seminerlerine katıldı. 2 aydır seminere katılan tüm arkadaşlarımız sigara içmeden yaşamlarına devam ediyor.”

Tofaş İK Direktörlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Yusuf Topaloğlu: “Tofaş’ta yangın sigortası gündeme geldiğinde sigara ve diğer ateş kaynaklarının yok edilmesi gerekti. Bazı riskli bölgelerde sigarayı engelledik ama bu, sorunu tamamıyla çözmedi. Biz de hem çalışanlarımızın sağlığını hem de tesislerin güvenliğini koruyacak bir fikir ürettik ve sigarasız hayatı teşvik eden bir seminer organizasyonu başlattık. Tofaş’ta her üç kişiden biri sigara içiyordu. Seminer sonunda başarı oranı yüzde 85’in üzerinde çıktı. Seminerlerin maliyetini çalışanlar karşıladı. Aslında Tofaş bu maliyetin tamamını üstlenecekti, ama semineri veren firma buna karşı çıktı ve bir bedel ödeyen kişinin daha çok çaba gösterdiğini söyledi.”

Mercedes-Benz Türk İnsan Kaynakları Müdürü Salih Ertör: “İşyeri doktorumuzun önerisiyle çok sayıda kişinin sigara bırakma seminerlerine katılımlarını sağladık ve kısmen başarılı oldu. Ancak bizim önceliğimiz sigara içmeyenlerin korunmasına yönelik olarak işyerlerinde sigara içilmemesi için gerekli önlemleri almak. Bu nedenle kapalı büro ortamlarında da sigara içilmesini engellemeye çalışıyoruz.”

Publicis Yorum Performans Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Meltem Vardar: “2 yıl önce yeni binamıza taşındığımızda ajansta hiç sigara içilmemesine karar vermiştik, ama bunu hayata geçirmek çok hızlı ve kolay olmadı. Yasakla ve zorla olmayacağı da çok açıktı, biz de sigara içen arkadaşları bırakmaları için destekledik. Yaklaşık 20 kişi sigara bırakma seminerine gittik, maliyetin yarısını şirketimiz karşıladı ve çok da motive edici oldu. Herkes birbirinden etkilendi ve ortak bir eylem olduğu için çok da hoştu. Seminere katılan birkaç arkadaşımız sigara içmek istiyor ve devam ediyor, ama içseler bile ajans dışında veya yangın merdiveninde.”

Aksoy Group Yönetim Kurulu Üyesi Belgin Aksoy: “Sigara yasağı yasasından yıllar önce, sigarayı bıraktırma semineri başlatmıştık, sebebi çalışanlarımızın sağlığını düşünmemizdi. Uzun vadede konsantrasyonları artacak, sigara molalarında kaybedilen zaman geri kazanılacak, kendisini daha çok seven, dolayısıyla etrafındakileri de daha çok seven insanlar topluluğu olacaktık. Bazıları seminere katılmada istekli değildi. Başaramazsam arkadaşlarımın bana bakış açısı değişir mi gibi tereddütlerinin yanı sıra, sigara içmekten memnun olduklarını söyleyenler de vardı. 5 kişi katıldı ve 3 kişi sigarayı bıraktı. Sigarayla ilgili programlarımıza devam edeceğiz.”

Delta Petrol İK Müdürü Müge Aka: “Mart 2007’den itibaren ‘sigarasızlık’ politikası uygulamaya karar verdik. Sigara içenleri hazırlanan afişlerle programa katılmaları için cesaretlendirdik. 14 kişi katıldı ve yüzde 86 başarı sağladık. Şirket içerisinde sigara içilemeyeceğine dair duyuru yayınlandığında sigara kullananlardan olumsuz tepkiler geldi, durumu özel hayatlarına saldırı olarak gördüler. Ancak seminerden sonra tepkiler değişti. Program sohbet ortamında, karşılıklı soru cevap şeklinde geçti. Verilen örnekler de seminere katılan kişilerin gerçek yaşamından alındığı için daha etkili oldu.”


KALİTELİ YAŞAM İÇİN

Doğuş Holding “Çalışanlarının sağlıklı, mutlu ve kaliteli bir yaşam sürmesine önem veriyoruz” diyerek İK departmanı aracılığıyla sigarayı bırakmaya yönelik bir seminer düzenledi. Geçtiğimiz günlerde yapılan yasa değişikliğinden önce başlayan terapiye katılan 8 kişiden 4’ü sigarayı bıraktı. İK Departmanı, çalışanlardan talep gelmesi halinde programı sürdürmeyi planlıyor.

Hicran Tekin - Özge Gözke/ Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 11:45:06
Güncelleme :29 Ocak 2008 Salı 11:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?