15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Sıra geldi ithal Çinli mühendise

Çinden herşeyi ithal eden şirketler şimdi de maaşı düşük mühendis getiriyor...

Son 2 yılda yabancı şirketlere 30 mühendisini kaptıran Superonline, Çin'den mühendis getirmeye karar verdi. Genel Müdür Ünsal 'IP TV ve Vimex teknolojileri için Çin'de çok iyi adamlar var. Maaşları Türkiye'dekinin üçte biri ' dedi

TÜRKİYE'NİN en eski bilişim şirketlerinden Superonline, Alcatel, Siemens, Cisco gibi yabancı şirketlere son 2 yılda 30'a yakın mühendisini kaptırınca gözünü Çin'e dikti. Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal, kısa zaman önce Çin'e yaptığı ziyarette IP TV, Vimex gibi yeni teknolojilerde Çinli mühendislerin çok ileri aşamaya geldiklerini gördüğünü, bu iki teknolojiye yönelik projeleri için Çin'den mühendis getirip çalıştırmayı planladıklarını söyledi. Ünsal 'Çok iyi yetişmiş adamları var' dedi. Özellikle yeni teknolojiler konusunda Türkiye'de ciddi yetişmiş eleman açığı bulunduğunu ifade eden Savaş Ünsal 'IP TV ve Vimex teknolojilerine ilişkin projelere hız vereceğiz. Bunun için gerekli personeli Çin'den getireceğiz. Zaten adamlarımızı kaptırdık. Ayrıca Çin'de 3 yıllık mühendis bin 500 dolara çalışırken, Türkiye'de aynı tecrübedeki mühendis 4 bin 500-5 bin dolar istiyor. Para da versek adam bulamıyoruz' dedi.

760 milyonluk dev işgücü ordusu var

Teknolojİde yetişmiş eleman açığını kapatmaya aday olan Çin, Türkiye'nin dış ticaret açığında da büyük rol oynuyor. 2007 yılının ilk 8 aylık verilerine göre Türkiye'nin 40.4 milyar dolarlık dış ticaret açığının 7.4 milyar dolarla, yüzde 18.5'i Çin kaynaklı. Çin'den 8.1 milyar dolar ithalat yapan Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı ise 641.5 milyon dolarda kaldı. İlk 8 aylık dönemde toplam 67 milyar 123 milyon dolarlık ihracata karşılık, toplam 107 milyar 589 milyon dolar ithalat gerçekleştiren Türkiye, bu dönemde 40 milyar 466 milyon dolar dış ticaret açığı verdi. Toplam dış ticaret açığının yüzde 45'ini Rusya ve Çin oluşturuyor. Rusya'ya olan açık doğalgazdan kaynaklanırken, Çin'in ucuz malları dış açığın nedenini oluşturuyor.

RAKAMLAR AÇIK

Öte yandan, Türkiye'de 355 dolar olmasına karşılık, Çin'deki 85 dolarlık asgari ücret ile Türkiye'deki 25 milyonluk işgücü arzına karşılık tam 760 milyon kişilik işgücü ordusu bulunan Çin, Türkiye'deki iş dünyası tarafından da ilgiyle izleniyor. Hindistan şimdiye dek bilişim teknolojileri konusunda en çok 'ithal personelin' geldiği ülke iken Çin, bu ülkenin yerini almaya aday.

Tahsin Akça/Star
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 11:15:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?