15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Sosyal güvenlik kontrolde

Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik kontrol memurları uygulamasını başlattı. Sosyal güvenlik memurları, işyerlerine serbestçe girebilecek ve ilgili kişileri işyerinde ya da işyeri dışında dinleyebilecek. Gerekli bilgiler, defterler, ilgililerin kimlik bilgileri tutanağa kaydedilebilecek.


Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğe göre, sosyal güvenlik kontrol memuru kadrosuna atanabilmek için başvuracak yurttaşlar dört yıllık yüksek öğrenim mezunu ve 35 yaşını bitirmemiş olacak. Başvuru tarihinde Kurumda memur, icra memuru, dava takip memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarında çalışmış olması kaydıyla en az üç yıl hizmeti bulunacak. Son üç yıllık sicil notu ortalaması 76 ve üzeri olurken, kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezasıyla cezalandırılmamış olacak. Sosyal güvenlik kontrol memurları, belirtilen şartları taşıyanlar arasından yapılacak yazılı sınav sonucuna göre seçilecek.

İLGİLİLERİN KİMLİK BİLGİLERİ ALINABİLECEK

Kontrol memurları, görevlerini yaptıkları sırada, kimlik belgelerini göstermek suretiyle; görevlerinin yürütülmesi sırasında işyerine serbestçe girecek ve ilgili kişileri işyerinde ya da işyeri dışında dinleyecek, sorular sorabilecek ve gerekli bilgileri, defterleri, delilleri toplayacak. Yapılan denetim sırasında ilgililerin kimliklerini isteyebilecek ve kimlik bilgilerini tutanağa kaydedebilecek. Görevlerinin yapılmasında zorluk çıkarılması halinde güvenlik kuvvetleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinden kendilerine her türlü kolaylığın sağlanmasını ve yardımcı olunmasını isteyebilecek. Ayrıca sosyal güvenlik kontrol memurları, sosyal güvenlik mevzuatının uygulanmasına ilişkin konularda sosyal güvenlik il müdürü veya görevlendireceği sosyal güvenlik il müdür yardımcısı ya da sosyal güvenlik merkez müdürünün yazılı emri üzerine kamu kurum ve kuruluşlarının denetim ve kontrolle görevli memurları ile ortak çalışma yapabilecek.

RAPORLARIN MEVZUATA UYGUNLUĞU İNCELENECEK

Sosyal güvenlik kontrol memurları tarafından düzenlenen raporlar, sosyal güvenlik mevzuatına uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği yönlerinden sosyal güvenlik il müdürü veya görevlendireceği sosyal güvenlik il müdür yardımcısı tarafından incelenecek. Sosyal güvenlik il müdürü gerektiğinde sosyal güvenlik merkez müdürlerine veya bir ya da birkaç sosyal güvenlik kontrol memuruna da rapor inceleme görevi verebilecek. İnceleme sonucu uygun görülen raporlar uygulanmak üzere ilgili birime üst yazı ekinde gönderecek. İlgili birimler raporlardaki önerilerle ilgili işlemleri raporların kendilerine intikal tarihinden itibaren en geç onbeş iş günü içinde yapmak zorunda olacak.


ANKA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2007 Cuma 15:27:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?