22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Telefonda uzun konuşanlar dikkat

Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi üyesi Doç.Dr. Cevdet İlhan Günay, cep telefonuyla uzun süre konuşmak ve internette zaman harcama gibi davranışların işten çıkarma nedeni olarak kabul edildiğini söyledi.

Adana Barosu'nun ‘Avukatlar Haftası' nedeniyle düzenlediği ‘İş Hukuku’ konulu panelde konuşan Doç.Dr. Günay, 4 bin 773 sayılı İş Güvencesi Yasası ve uygulamaları hakkında bilgi verdi. Yasanın, işverene işçinin sözleşmesini feshederken geçerli neden belirtme zorunluluğu getirdiğini anlatan Doç.Dr. Günay, teknolojik gelişmelerin getirdiği bazı davranışların da bu kapsamda yer bulduğunu söyledi. Doç.Dr. Günay, şöyle dedi: “Bir süredir hayatımızda olan cep telefonuyla, telefon işçiye bile ait olsa uzun süre konuşmak ve bunu alışkanlık haline getirmek, iş sözleşmesini feshetme gerekçesi olarak gösterilebiliyor. Aynı şekilde internette uzun süre harcayan, porno içerikli mailler atan işçi de işten çıkarılabiliyor. Bu gerekçelerle işten çıkarılanların açtıkları işe dönüş davalarını reddediyoruz.”

“İŞYERİ KAVRAMI GENİŞLETİLDİ”

İş Güvencesi Yasası'nın 30'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerini kapsadığını belirten Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi Üyesi Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay, bu yasayla işyeri kavramının genişletildiğini söyledi. Daha önce işyerinin ‘işçinin çalıştığı yer’ olarak tanımlandığını hatırlatan Doç.Dr. Günay, şöyle konuştu: “Şimdi ise, aynı işverenin aynı işkolundaki işyerleri, tek işyeri gibi kabul edilerek, 30 işçi çalıştırma şartı hesaplanıyor. Yani örneğin bir bankanın 5 kişi çalıştıran şubesi işyeri sayılıp, yasa dışında tutulmuyor. Bankanın tüm şubelerinde çalışanların sayısı 30’u geçiyorsa, 5 kişinin çalıştığı şubedeki işçiler yasadan yararlanıyor.”


Oben KIRDÖK/DHA/hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2007 Perşembe 12:26:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?