20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Telekom kriz dinlemiyor

Ekonomik kriz sebebiyle pek çok şirket işçi çıkarmayı düşünürken Türk Telekom, yeni personel alımını sürdürüyor. Şirket, 700'ü mühendis, 1.400'ü de tekniker olmak üzere toplam 2 bin 100 personel aldı.

Kısa bir süre önce de çağrı merkezinde 500 yeni eleman işbaşı yapmıştı. Yıl sonuna kadar 1.100 personel daha istihdam edilecek. Böylece şirketin 2008'de aldığı işçi sayısı 3 bin 700'ü bulacak. Yeni alınan personele ödenecek yıllık maaş toplamı 75 milyon YTL'yi buluyor. Bu da piyasanın daraldığı şu günlerde ekonomiye adeta can simidi olacak. Türk Telekom İnsan Kaynakları Başkanı Gökhan Bozkurt, "Kriz bizim işlerimizi etkilemez. İnsanlar telefonla konuşmaya devam ediyor, hizmeti aksatmadan sürdürmek zorundayız." dedi. Telekom, 2007 sonunda da 1.100 kişiye iş kapısı açmıştı. Firma bünyesinde halen 31 bin 500 kişi istihdam ediliyor.

Telekom'un aldığı 2 bin 100 yeni personel İstanbul'da 6 gün süren hizmet içi eğitim programına alındı. Yeni mühendis ve teknikerlere ilk dersi şirketin reklamlarında oynayan ünlü komedyen Cem Yılmaz verdi. 81 ilden gelen yeni çalışanlar, program süresince satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri dâhil olmak üzere Türk Telekom bünyesindeki tüm birimler ve bu birimlerin faaliyetleri konusunda bilgi ediniyor. Gökhan Bozkurt'un verdiği bilgiye göre yeni alınan personel, eğitimin ardından Türk Telekom'un ülke çapındaki teknoloji ve teknik altyapı birimlerinde görev alacak. Yeni açılan kadrolar için şirkete 13 binin üzerinde başvuru yapılmıştı. Toplam 5 ay süren personel seçim sürecini Telekom adına Anadolu Üniversitesi'nin görevlileri yaptı. Başvuranlar arasında ekip çalışmasına yatkın olduğu düşünülen 2 bin 100 kişi seçildi.

Telekom sektörünün sürekli yenilendiğini belirten İnsan Kaynakları Başkanı Bozkurt, bundan dolayı işe alımlarda yeni mezunlara ağırlık verdiklerini aktardı. Yeni personel, 2 bin 700 YTL brüt maaş alacak. İstanbul dışındaki illerde görevlendirilen personelin ücreti 200 yeni lira daha düşük olacak. Telekom, eğitimini tamamlayan yeni personelden bazılarını da 17 yıldır hiç eleman gönderilmeyen Doğu ve Güneydoğu illerinde görevlendirecek. Kriz ortamında Telekom'da işe girenler çok sevinçli. Hakkarili elektronik mühendisi Abdülkadir Yüzgeç, iş bulduğu için nişanlandığını, gelecek yıl da düğününü yapacağını söyledi. Selçuk Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu İlker Tuna da büyük bir şirkette görev alacağı için mutlu olduğunu aktardı.

9 aylık kârı 1 milyar 680 milyon YTL


Yeni personel alarak büyümesini ve yatırımlarını sürdüren Türk Telekom, 2008 yılının ilk 9 aylık döneminde 1 milyar 680 milyon yeni lira net kâr elde etti. Ancak şirketin kârlılığı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 6 düştü. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom'un aynı dönemler itibarıyla faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı ise (FAVÖK) yüzde 8,8 artışla 3 milyar 412 milyon yeni lirayı buldu. Telekom'un ilk 9 aydaki toplam gelirleri de yüzde 10,4 artarak 7 milyar 592 milyon yeni lira olarak gerçekleşti. Açıklamada, "Zor ekonomik şartlara rağmen şirket, yüksek tek haneli satış geliri büyüme beklentisinin 2008 için hâlâ geçerli olduğunu öngörmektedir." denildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 16:35:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?