22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Telekom sektöründe esneklik

Telekom sektöründe insan kaynakları esnekleşiyor...


Infomag dergisi ile ortaklaşa düzenlenen Çatı Toplantı’sında Telekom sektörü ele alındı. Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Türk Telekom İnsan Kaynakları İşe Alma ve Ücretlendirme Direktörü Savaş Usta, Nortel Netaş İnsan Kaynakları Müdürü Ayşe Doğruöz katılımıyla gerçekleşen, moderatörlüğünü Yenibiriş Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu’nun yaptığı toplantıda sektörün İnsan Kaynakları alanında yaşadığı değişimler konuşuldu.

Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu: Sektörde ne tür gelişmeler yaşanıyor, neler oluyor?
Selen Kocabaş: Telekom dünyası sadece kendine değil, etrafındaki ekosisteme de iş fırsatı yaratıyor. Şu an Türkiye’de regülasyonun, rekabetin farklılaştığı, yeni teknolojilerle birlikte sadece GSM değil, internetin de medyanın içinde yer aldığı bir sistem var. Herhangi bir sektöre baktığınızda, çok oyunculu olduğunu görürsünüz. Telekom’da ise kısıtlı sayıda lisanslı oyuncu bulunuyor. O nedenle, insan kaynaklarında şimdiye kadar kendi içinde hareket yaşamamış bir sektör. Fakat önümüzdeki dönemde Turkcell olarak bu hareketliliğin daha fazla olacağını düşünüyoruz. İşin ürün ve servis tarafında ise iletişimin diğer boyutundaki sektörlerle bir hareket oluyor.
İşin call center boyutu da çok önemli. Burada, farklılaştırılmış hizmetlerle, yaklaşımlarla müşteriyi tutmanız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde hem kalifikasyon hem de istihdam anlamında hareketlilik olacağını düşünüyoruz. İkinci olarak, farklı sektörlerden ihtiyaçlara göre geçiş olacak. “Bizim ana sektörümüz bu, ama dikey sektörlerde de değer yaratıyoruz.” diyoruz. Mobil imzadan, mobil reklamdan bahsediyoruz. Bunlar iş fırsatlarını beraberinde getirecek.

Sadece GSM operatörü değiliz
Selen Kocabaş
Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı


Bizim aslında iki şapkamız var. GSM operatörü biri. Diğeri ise, hem yurt içinde hem de yurt dışında yatırımcı şirket olarak varız. 7 binden fazla çalışanımız var. 20 binden fazla insana istihdam yaratıyoruz, bayilerimizi ve partnerlerimizi düşündüğümüz zaman.

Kılıçlıoğlu: Turkcell’de kaç kişilik istihdam söz konusu?
Kocabaş: Bizim aslında iki şapkamız var. GSM operatörü biri. Diğeri ise, hem yurt içinde hem de yurt dışında yatırımcı şirket olarak varız. 7 binden fazla çalışanımız var. 20 binden fazla insana istihdam yaratıyoruz, bayilerimizi ve partnerlerimizi düşündüğümüz zaman.

Savaş Usta: Türk Telekom sektörnü en büyük oyuncusu. Özelleştirme olduğunda 55 bin kişiydik, şimdi 40 bine düştük. İletişimde, data üzerinde hem sesin hem görüntünün bir arada olduğu multiplay dediğimiz çoklu modeller gelişti. Dolayısıyla iş modelleri değişti. Bu, büyük bir organizasyonel değişim getiriyor. İş yapma modellerinii değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Bütün bu değişimlerin arasına regülasyonu da eklemek istiyorum. Bu değişim sırasında insan kaynakları da önemli rol oynuyor. Çünkü müşteriler bu değişimlere hızlı reaksiyon veren, iş yapma şekillerini hemen değiştirebilen, esnek şirketler istiyor.

Bizim 40 bin çalışanımız var ama ekosistemimizle beraber 120 bin kişiyiz. Biz özelleştirme döneminde, şirketin eski yanlarını, daha güçlü olması gereken yanlarını değiştirmekle uğraşıyorduk. Bu durumda insan kaynakları çok daha önemli bir konuma geliyor. Sektörler arası geçişin bundan sonra daha kolay olacağını düşünüyorum. Burada pazarlama ve strateji bölümleri çok önemli. İş geliştirme de daha çok öne çıkacak. Bireysel tüketiciden kurumsal tüketiciye bir geçiş var. Avrupa’daki GSM şirketlerine baktığımızda, cirolarının önemli bir kısmını kurumsal müşterilerden kazanıyorlar. Dolayısıyla daha esnek, geçişlerin daha kolay yaşandığı ve ekosistemi daha çok büyüten, ‘core business’ müşteri ve hizmetleri olan bir oluşum bekliyoruz.

Ayşe Doğruöz: Nortel Netaş kısa bir süre önce dünya çapında aldığı bir yatırım kararıyla Türkiye küresel mükemmeliyet merkezi olma yolunda adım attı. Bu süreç içinde kadromuzu ikiye katladık. Yaklaşık 400 kişilik yeni alım oldu. Çok büyük bölümü yeni mezunlardan oluşuyor.


Nortel içinde Türkiye’ye çok farklı bir konumlandırma yapıldı. Daha önce Ar-Ge merkeziyken, şimdi tüm dünyaya destek veren bir merkez haline geldi. Bu da yeni büyümelerin işareti demek.


Sektör içindeki geçişlerin hızlanacağı görüşüne de katılıyorum. Hatta bu günlerde görüyoruz. Bu geçişler çok doğal hale gelmeye başladı.

Sektörler arası geçiş daha kolay olacak
Savaş Usta
Türk Telekom İnsan Kaynakları İşe Alma ve Ücretlendirme Direktörü



Sektörler arası geçişin bundan sonra daha kolay olacağını düşünüyorum. Burada pazarlama ve strateji bölümleri çok önemli. İş geliştirme de daha çok öne çıkacak.


Kılıçlıoğlu: Türkiye’deki şirketlerin yüzde 70’i KOBİ düzeyinde iş sunanlar ama öğrencilerin yüzde 70’i büyük işletmelerde, holdinglerde çalışmak istiyor.
Kocabaş: Bizim sektörün ötesinde, Türkiye’nin istihdam anlamında genel sıkıntısı bu. Turkcell olarak staj ve staj sonrası operasyonu bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Üniversite 2., 3. sınıftaki öğrencileri belirliyoruz ve sadece birkaç aylık stajla sınırlandırmıyoruz, eğitiyoruz. Daha sonra bu kaynakları yeni mezun potansiyeli olarak düşündüğümüz havuzda yapılandırıyoruz.

Usta: Bizim çok büyük istihdam projelerimiz var. Bu konu tam da üzerine geldi. 800’ü yeni mezun olmak üzere 2 bin alım yapacağız.
Çok büyük holdingler var, uzun yıllardan beri büyük rakamlarda istihdam yaratıyorlar. Türkiye’de istihdam yaratan şirketler dediğimizde de hep aynı şirketlerin adı geçiyor. Potansiyel ise biraz daha orta ve küçük ölçekli şirketlerde. Diğer yandan, kendini keşfedememiş büyük bir genç grup var. İşe alım ilanı verdik ve 15 bin başvuru aldık. Biz bir mühendislik şirketiyiz ama başvuranların yüzde 70’i sosyal bilimler mezunuydu. Türkiye’nin IT’de, operasyonda ya da üretimde ilerlemesi gerekirken, insan kaynağını doğru yönlendirememiş, doğru yerde doğru yetiştirememiş durumdayız. Şu anda çözüm üretemediğimiz büyük bir grupla karşı karşıyayız.

Doğruöz: Şirketlerin bireysel çabaları dışında kaynaklara ihtiyaç var. Biz bu dönemde öğrencileri biraz daha part-time çalışmalar için yönlendiriyoruz.

Nortel Netaş Türkiye mükemmeliyet merkezi olacak
Ayşe Doğruöz
Nortel Netaş İnsan Kaynakları Müdürü


Nortel Netaş kısa bir süre önce dünya çapında aldığı bir yatırım kararıyla Türkiye küresel mükemmeliyet merkezi olma yolunda adım attı. Bu süreç içinde kadromuzu ikiye katladık. Yaklaşık 400 kişilik yeni alım oldu. Çok büyük bölümü yeni mezunlardan oluşuyor.

Infomag
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 09:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?