16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Turizmciyi baştan yaratıyorlar

Bilsit, turizm alanında alternatif eğitim veriyor. Hedef kitlesi üniversiteyi kazanamayan öğrenciler. Eğitimin merkezinde Amerikan Oteller ve Konaklama Birliği Eğitim Enstitüsü’nün programı yer alıyor. Mezun olan öğrencilerin diplomaları da ABD’den geliyor. Öğrenciler mutfak düzeninden muhesebeye kadar turizmin pekçok alanında eğitim görüyor.

Mesleki eğitim alanında faaliyet gösteren Bilsit, ABD standartlarında turizmci yetiştiriyor. Okul, Amerikan Oteller ve Konaklama Birliği Eğitim Enstitüsü’nün (El-AH&LA) Türkiye temsilcisi. Bilsit, kuruluşun ABD’de turizm öğrencilerine uyguladığı EI-AH&LA Turizm ve Otel Yönetimi İşletmeciliği programını Türkiye’de turizmci adaylarına uyguluyor.

EI-AH&LA (Educational Institute of the American Hotel & Lodging Association) 1952 yılında, turizm sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek üzere, Michigan State Üniversitesi kampusünde kurulmuş. Zamanla turizm ve otelcilik eğitimi alanında dünyanın en yetkin kuruluşlarından biri olmuş.

126 ÜLKEDE

EI-AH&LA, 126 ülkede 1200’ün üzerinde eğitim kurumunda faaliyet gösteriyor. Bilsit, 1993 yılından bu yana EI-AH&LA eğitimini Türkiye’de uyguluyor. Ayrıca Türkiye’deki tek yasal temsilcisi. Tüm eğitim programlarında EI-AH&LA’nın eğitim materyalleri kullanılıyor. Programın eğitim dili İngilizce. Bir yıl hazırlık, iki yıl mesleki dersler olmak üzere toplam üç akademik yıldan oluşuyor.

EI-AH&LA ders programı, kitapları ve sınav soruları ABD’deki eğitim merkezinden geliyor. Sınav değerlendirmeleri de bu merkezde yapılıyor. Eğitim programında 12 EI-AH&LA dersinin yanısıra Akademik Kurul tarafından seçilen en az altı yardımcı meslek dersi de bulunuyor.

ABD’DE STAJ İMKANI

EI-AH&LA eğitim programına devam eden öğrenciler daha sonra Kanada ve ABD’deki 100’e yakın üniversiteye yatay geçiş yapıp, ön lisans ya da lisans derecesi alma imkanına da sahip. Ayrıca ABD’deki Hesser College of New Hampshire ve Johnson & Wales Üniversiteleri ile de yapılan özel bir anlaşma var. EI-AH&LA diplomasını almaya hak kazanan öğrenciler ABD’deki üniversitelerde dört dönem (toplam 60 kredilik) ders aldıktan sonra, dört yıllık eğitim sonunda kazanılan lisans diplomasını (Bsc) alabiliyor.

Birinci sınıftan ikinci sınıfa geçen öğrenciler, 80 iş günü staj yapmak zorunda. Haftada bir kere de otellerde uygulama derslerine gidiliyor. Bilsit, öğrencilere yurtiçi stajın yanısıra yurtdışı staj imkanı da sunuyor. Ancak bu stajlardan faydalanabilmek için öğrencilerin istenen akademik başarıyı sağlamaları gerekiyor. Amerika’daki stajlar 4-6 ve 12 aylık dönemler halinde gerçekleşiyor.

Bilsit, Ankara’da Gazi, İzmir’de 9 Eylül, Eskişehir’de Anadolu, İstanbul’da ise Bahçeşehir Üniversiteleri ile işbirliği halinde. Kurum, bu üniversitelerden mekan ve öğretim görevlisi desteği alıyor. Bilsit’te şu anda 300 öğrenci öğrenim görüyor. Her yıl verdikleri mezun sayısı ise 85. Sektörden ve akademiden 90’ın üzerinde öğretim elemanıyla hizmet veriyor.

Bilsit’de öğrencilere her geçtikleri ders için bir sertifika veriliyor. Programı tamamladıktan sonra ABD’den EI-AH&LA konaklama yönetimi diploması geliyor. Programda dersler işletmeye ve mesleğe yönelik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Satış ve muhasebeden güvenlik ve mutfak kurallarına kadar pek çok kalemde ders mevcut. Tel: (312) 231 48 29.

Hedef üniversiteyi kazanamayanlar

Bilsit Yönetim Kurulu Başkanı İstiklal Alpar, öğrencilerin ÖSS’de kaç puan aldıklarıyla ilgilenmediklerini aktarıyor. Öğrencilere istihdam garantisi vermediklerini vurgulayan Alpar, Bilsit hakkında şunları söylüyor: "İş sağlamada bilgilendiriyoruz, yönlendiriyoruz ama garanti vermiyoruz. Öğrencilerin gelir düzeyleri için orta üstü diyebiliriz. Bu çocuklar ÖSS’de başarılı olamayarak ümidi kırılmış, kendilerini ailelerine karşı ispat edememişler. Onların başını dik tutmalarını sağlamak çok önemli."

Mesleğe sıfırdan başlamalısınız

Bilsit yöneticilerinden Fulya Sürmen, programla birlikte Türkiye’de turizm sektörüne standart getirmeye çalıştıklarını söylüyor: "Turizmde iyi bir yönetici olabilmeniz için, bu işin doktorasını yapsanız bile mesleğe sıfırdan başlamanız gerekiyor. Müşteriye dokunmazsanız iyi bir yönetici olamazsanız. Çocukları böyle yetiştiriyoruz. Uygulamaya gittiklerinde, işçi-işveren ilişkileriyle tanıştırıyoruz. Onları çok gerçekçi yetiştiriyoruz ve çok hızlı ilerliyoruz. Mezunlarımızdan pek çoğu büyük otellerin yönetim kademelerine geçtiler. Türkiye’de oteller mevsimlik iş gücü ile çalışıyor. Daha çok Güneydoğu Anadolu’dan gelen mevsimlik işçi çalıştırılıyor. Biz otelcilik sektöründe eğitimli, sertifikalı insanın çok önemli olduğunu düşyünüyoruz. Bütün çabamız da bu yönde."

ABD’de üniversiteyi bıraktı Bilsit’e geldi

Bilsit’de öğrenimini tamamlayan Banu Karail, programın ABD kökenli olmasının kendisine çok cazip geldiğini belirtiyor: "ABD’de üniversite eğitimi gördüm. Ancak tamamlayamadan geri dönmek zorunda kaldım. Acaba Kıbrıs’ta mı öğrenimime devam etsem diye düşündüm. Fakat gazetede EI-AH&LA’nın ilanını gördüm. Başvurdum, dersler çok cazip geldi. ABD programı olduğunu görünce de hemen tercih ettim. Çok verimli iki yıl geçirdim. Hem teorik hem de uygulamaya yönelik dersler aldım. Sektörle bağlantıları çok güçlü."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 13:30:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?