22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Türkiye iş kazalarında Avrupa birincisi

İş kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmalarda dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi olan Türkiye, sosyal anlamda sahip olduğu bu kötü imajını, çalışanlarını eğiterek düzeltmeyi planlıyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞ-KUR) Genel Müdürlüğü, iş kazalarını en aza indirgemek için ülke genelinde çalışanlara yönelik eğitim seminerleri düzenliyor. Bugüne kadar Türkiye genelinde 500'e yakın eğitim semineri gerçekleştiren İş-Kur, Samsun Büyükşehir Belediyesi Makine ve İkmal Dairesi Başkanlığı'nda görevli işçileri bilgilendirdi. İş kazalarının tanımı, nedenleri, zararları, hukuki boyutları, kazalardan korunma yolları ve meslek hastalıkları gibi konuların anlatıldığı seminerde, işçilere iş güvenliği kültürü aşılanmaya çalışıldı. 

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) 2005 yılı istatistiklerine göre 73 bin 923 iş kazası ve 519 meslek hastalığı vakası meydana gelmiş, bunların bin 96'sı ölümle sonuçlanmış. Bu sayı Avrupa Birliği'ne bağlı 25 ülkede ise toplam 5 bin 500 kişi. Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kaybedilen iş günü sayısı 1 milyon 797 bin 917. İş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin ise yılda 4 milyon YTL olduğu tahmin ediliyor. İş kazalarının bu kadar fazla olmasının nedenlerini araştıran İş-Kur, çalışanların bilinçsiz olduğunu tespit etmesinden yola çıkarak eğitim seminerlerine yöneldi. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Antalya, Adana ve Denizli'den sonra Samsun'da da eğitim semineri düzenlendi. 

Büyükşehir Belediyesi'ne ait Makine ve İkmal Dairesi Başkanlığı'nda verilen iş sağlığı ve güvenliği seminerine yaklaşık 50 personel katıldı. İş-Kur eğitim uzmanları tarafından verilen seminer sonucunda çalışanlara sertifika dağıtıldı. Seminer hakkında bilgi veren Eğitim Uzmanı Hüseyin Özduman, Türkiye'de en fazla iş kazasının sırasıyla inşaat, metal ve maden sektöründe yaşandığını hatırlatarak, kazaların “Bana bir şey olmaz" mantığına bağlı olduğunun altını çizdi. Özduman, "Çalışanların sinirli ve tembel oluşu, güvensiz şartlar, çalışanların bilinçsiz ve eğitimsiz olması iş kazalarını tetikliyor. Bizde 4 gün sürecek bu eğitimlerle çalışanlarda iş güvenliği kültürünü aşılamak istiyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2007 Pazartesi 17:15:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?