25
Mayıs
2024
Cumartesi
İNSAN KAYNAKLARI

Türkler işten kaçmıyor

Türkler işe devamsızlık yapmıyor!

Global insan kaynakları danışmanlık firması Mercer’ın 24 Avrupa ülkesinde 821 şirket ile gerçekleştirdiği 2008 Avrupa, sağlık ve yan haklar raporu açıklandı. Avrupa’da yılda ortalama işe devamsızlık kişi başı 7.4 gün. En düşük devamsızlık ise yüzde 4.6 ile Türklerde

insan kaynakları danışmanlık firması Mercer’ın gerçekleştirdiği 2008 Pan European – Health and Benefit (Avrupa Sağlık ve Yan Haklar) raporu yayınladı. 2008 yılının değerlendirildiği raporda Avrupa’da işe devamsızlık oranlarının yükseldiği vurgulanırken, şirketlerin işe devamsızlık politikalarının çok verimli işlemediğinin de altı çiziliyor.

Strese bağlı hastalıklarda artış
2008’in son çeyreğinde yaşanan global krizin etkisiyle şirketlerin maliyet kısıntılarını artırdığı günümüz koşullarında, kurum bünyelerinde önemli bir maliyet kalemi olan devamsızlık yönetimi ön plana çıkıyor. Mercer’in araştırması doğrultusunda katılımcı şirketler devamsızlıkların sebebini yüzde 78 eklem ağrıları ve buna bağlıklı fiziksel rahatsızlıklar, yüzde 52 stres ve mental hastalılar ve yüzde 20 kanser olarak sıraladılar. Fransa yüzde 55’lik oranla kanseri devamsızlık sebebi göstermesiyle Avrupa ortalamasının üstüne çıkarken, stres ve mental hastalıklar ise en çok Hollanda, İngiltere ve İskandinavya yarım adası ülkelerinde görüldü.

“Türkler hasta olsa da işe gidiyor”
Mercer’ın 24 Avrupa ülkesinde 821 şirket ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre işe en fazla devamsızlığı Bulgarlar yapıyor. Bulgaristan’daki devamsızlık oranını Portekiz, Norveç ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor. Türkler yüzde 4.6 ortalama ile Avrupa’nın en az devamsızlık yapan milleti olurken, İngiltere yüzde 5.5 ve İspanya yüzde 5.7 ile Türkiye’yi takip ediyor. Diğer yandan Amerika yüzde 5.1 ortalama ile Avrupa’dan farklı bir tablo çiziyor.

Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan araştırmayla ilgili olarak; “Avrupa ortalamasının kişi başı yüzde 7.4 olduğu tabloda Türkiye’nin yüzde 4.6 ile işe en az devamsızlık yapan ülke olmasının nedenlerini mutlaka değerlendirmek gerekir. Türkiye’de çalışanların öncelikle çetin rekabet koşullarıyla mücadele ettiklerini ve 2008 yılının kendine has kriz ortamı ve iş kaybetme endişesinin mutlaka göz önünde bulundurmak durumundayız. Diğer yandan Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’de çalışma saatleri ile ilgili esnek uygulamalara çok daha az rastlanıyor. Aynı zamanda hastalıkla ilgili devamsızlığın raporlanması süreci de prosedürsel olarak kendi içinde zorluklar barındırıyor. Dolayısıyla Türkiye’de çalışanların hasta da olsalar işe devam ettiklerini ifade edebiliyoruz” açıklamasını yapıyor.

Sibel Yücesan ayrıca Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki işleyişle ilgili farklılıkların yanı sıra Avrupa’da artan stres ve mental hastalıklar karşısında Türk toplumunun aile yapısı ve sosyal ortamının, bireylerin yaşadıkları zor süreçleri hafiflettiğini ve daha dayanıklı kıldığını da ifade ediyor.

Devamsızlık artıyor
Mercer Avrupa, Sağlık ve Yan Haklar Raporu’na göre yıllık ortalama işe devamsızlık oranı 7.4 gün. Diğer yandan katılımcı şirketlerin ortalama yüzde19’u devamsızlıklarda artış, yüzde 68’i önemli bir değişiklik olmadığı ve yüzde 12’si ise azalma olduğunu vurguladı. Ülkeler baz alınarak bakıldığında ise Romanya yüzde 40, Polonya yüzde 33, İspanya ve Fransa ise yüzde 31’lik oranda işe devamsızlıkta artış olduğunu belirtti.

Rapora göre devamsızlıkların yüzde 58’i şirketler tarafından 5 ya da daha az günden ibaret olarak bildirildi. 2006 yılında gerçekleşen Mercer araştırmasında 10 gün ve üzeri devamsızlık ortalama yüzde12 olarak ifade edilirken 2008 sonuçlarında uzun süreli devamsızlığın yüzde15’e ulaştığı gözlemlendi. Raporda yer alan bir diğer ilginç sonuç ise büyük ölçekli firmaların, küçük ölçekli firmalara göre daha uzun süreli devamsızlıklarla gündeme gelmesiydi.

Devamsızlık “maliyet” yaratıyor
Mercer’ın hazırladığı sağlık ve yan haklar raporu devamsızlık oranlarının yanı sıra şirketlerin bu konudaki yönetimlerine de ışık tutuyor. Araştırmaya katılan firmaların çoğunluğu devamsızlık günlerinin verisine sahip olmakla beraber bu firmaların sadece yüzde 42’si devamsızlık sebebine ve yine sadece yüzde 33’ü devamsızlığın şirkete yarattığı maliyeti hakkında bilgiye sahipti.

Bu durumu devamsızlıkların kaydının gerektiği şekilde tutulmamasına bağlayan Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan; “Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da sağlık harcamaları yükseliyor. Geçmiş araştırmalarımızdan çok iyi biliyoruz ki sağlıkla ilgili verilen yan haklar çalışanlar tarafından son derece önemli olarak algılanıyor. Maliyet yönetiminin son derece önemli olduğu günümüz koşullarında şirketlere önerimiz; sağlık harcamalarına neden olan unsurları iyi analiz etmeleridir. Devamsızlığın ve sebeplerinin kayıt altında tutulması, analiz edilmesi ve bu doğrultuda alınacak önlemler verimliliği artırmak adına önemli bir fark yaratacaktır
 

Sabah
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 02:38:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?