26
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Vardiyalar ruh sağlığını bozuyor

Vardiyalar, depresyon ve uyku bozukluğuna sebep oluyor

Amerikan Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği Şefi Dr. Sabri Derman, vardiyalı çalışmanın depresyona, davranış bozukluklarına, kronik hastalıklara ve uyku bozukluklarına neden olabildiğini bildirdi.

Derman yaptığı açıklamada, eskiye oranla vardiyalı çalışan insan sayısının giderek arttığını belirterek, bu tür çalışmanın, doğal ritmin bozulmasına neden olduğunu, vücudun iç ve dış gereksinimlerine uyum göstermesini zorlaştırdığını kaydetti.

Vardiyalı çalışmanın, "Depresyona, davranış bozukluklarına, kronik hastalıklara ve uyku bozukluklarına neden olabildiğini" ifade eden Derman, sık sık ve düzensiz değişen vardiya saatlerinin en çok uyku sağlığını bozduğunu vurguladı. Derman, vardiyalı çalışanlarda sürekli yorgunluk, depresyon ve yalnızlık, soğuk algınlıkları ve grip, sindirim sistemi sorunları, adet bozuklukları, şişmanlık, kalp hastalıkları görüldüğünü bildirdi. Sabri Derman, vardiyalı çalışanların daha çok trafik kazasına da karıştığını ifade etti. İstanbul, aa

Vardiyalı çalışanlar ne yapmalı?

1. Uyku sağlığını ciddiye alın. Yatak odasının sessiz, karanlık ve serin olmasına çalışın. Uyku ilaçlarından kaçının.

2. Gerekirse kalın perdelerle veya alüminyum kağıtlarla yatak odası penceresini olabildiğince ışık geçirmez hale getirin.

3. Silikondan kulak tıpaları ve ışık geçirmez maskeler kullanın.

4. Kapıya 'Lütfen rahatsız etmeyin' yazısı koyun.

5. Günün ana yemeği vardiya sırasında olmak üzere düzenli ve az miktarlarda yemek yiyin, yatarken çok su içmeyin, kahve, nikotin ve alkol kullanmayın.

7. Vardiya sırasında abur cubur atıştırmaktan kaçının, yürümeye veya egzersiz yapmaya çalışın.

8. İşten sabah çıkınca koyu güneş gözlüğü takın.

9. Gece çalışıp gündüz de 'normal' sosyal ve aile hayatını sürdürmeye çalışanların her iki alanda da başarısız olduklarını gösteren bilimsel çalışmalar vardır.


 

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 01:50:29
Güncelleme :13 Şubat 2009 Cuma 01:55:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?