20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Verimsiz çalışıyoruz

Canon tarafından Avrupa’nın 18 ülkesinde 5.500 ofis çalışanıyla yapılan araştırma, çalışanların iş gününün sadece yüzde 75’inde tam kapasite ile çalıştıklarını, işyerinde geçirdikleri zamanın dörtte birinin ise verimsiz olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre Avrupalı çalışanların yüzde 85’inin, verimliliklerini artıran şey takdir edilmek.

ICM adlı araştırma şirketi tarafından yürütülen araştırma, 18 Avrupa ülkesinde yaklaşık 5.500 ofis çalışanının davranış ve tecrübelerini mercek altına alarak, çalışanların verimliliğini etkileyen faktörleri belirledi. Araştırma, ofis çalışanlarının, iş gününün sadece yüzde 75’inde tam kapasite ile çalıştıklarını, işyerinde geçirdikleri zamanın dörtte birinin ise verimsiz olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre parasal ödüller ve ikramiyeler gibi teşviklerin, çalışanların yüzde 80’inin daha verimli olmasını etkilediği görülürken, Avrupalı çalışanların yüzde 85’inin, verimliliklerini artıran şey takdir edilmek. Canon Avrupa Ofis Çözümleri Pazarlama Müdürü Adam Gillbe, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede "Şirketlerin rekabet etmeye devam edebilmeleri ve iş gücünden mümkün olduğunca çok faydalanmaları için her şeyi yapmaları gereken mevcut ekonomik atmosferde, verimlilik eksikliği en önemli sorundur. Çalışanların değerinin anlaşılması ve takdir edilmelerinin, para ve finansal teşviklerden daha önemli olduğu gerçeği son derece çarpıcıdır. Çalışma verimliliğini teşvik etmek için çalışanınızın önüne para koymanız en iyi yol değildir. Bunun yerine, biraz takdir ve övgü, üretkenlik kayıplarınıza ilaç gibi gelecektir" diyor.

Haftanın en verimsiz günü cuma

Çalışma haftasını analiz eden araştırmaya göre, katılımcıların üçte biri günler arasında bir fark olmadığını belirtirken, Avrupalı çalışanların yüzde 24’ü salı gününün en verimli gün olduğunu ve İngilizler ise (yüzde 22) pazartesi gününün en verimli gün olduğunu belirttiler. Pazartesi gününün en verimsiz gün olduğunu iddia eden İtalya, Portekiz ve Almanya dışında, birçok Avrupa ülkesi, cumanın haftanın en verimsiz günü olduğunu söyledi. Araştırma sonucuna göre, günün ilk saatlerinde daha verimli olan çalışanlar, öğle yemeğinden hemen sonra ve akşama doğru gevşiyorlar. Çalışanların üçte biri öğle yemeğinden hemen sonra (Fransa’da bu oran yüzde 51’e kadar çıkıyor) ve akşama doğru (Hollanda’da bu oran yüzde 46’ya kadar çıkıyor), yorgunluk ve halsizlik nedeniyle en düşük verimle çalışıyor. Sabah saatlerinde en düşük verimle çalışanların yüzde 19’unun ana nedeni, ayılmakta güçlük çekmeleri.

Temmuz-ağustos en verimsiz aylar

Benzer biçimde, ağustos ayını en verimsiz ay seçen İtalya, İspanya ve Portekiz; temmuz ayını en verimsiz ay seçen İsveç, Finlandiya ve Norveç’le, Avrupalı çalışanların yüzde 25’i temmuz ve ağustos aylarını yılın en verimsiz iki ayı seçtiler. Buna karşın, İngiltere’deki ofis çalışanlarının yüzde 24’ü aralıkta en düşük verimle çalıştıklarını belirttiler. Çalışma saatleri sırasında yapılan kısa süreli sohbetlerin, egzersizlerin, verilen çay ve kahve molalarının üretkenliği artırmada en etkili fırsatlar olduğu ortaya çıktı. İş arkadaşlarıyla yapılan sohbetlerin çalışma verimini arttırmaya yardımcı olduğuna en çok inananlar (yüzde 28) Danimarkalı ofis çalışanları olurken, Polonyalılar’ın yüzde 27’si bir fincan kahve ya da çayı tercih ediyor.

IT sistemleri yeterince bilinmiyor

Teknolojiye duyulan güven günden güne artsa da, çalışanlar ofis IT sistemlerinden faydalanmak için yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirttiler. Canon Eurasia Ofis Ürünleri Pazarlama Müdürü Şenol İder, ofis yazıcısına karşı tutumların, bu bilgi ve anlayış eksikliğine çarpıcı bir örnek olduğunu belirtiyor: "Çalışanların dörtte biri, ofis yazıcılarını kullanmak için yeterince eğitimli olduklarını hissetmediklerini belirtiyor. Yapılan araştırmalar ayrıca gösteriyor ki, çalışanların üçte biri, ofis yazıcısı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarının üretkenliklerini artırmalarına yardımcı olacağına inanıyor." Avrupa genelinde yürütülen araştırma sonucunda katılımcıların yüzde 46’sı, gelişmiş yazıcıların iş yerindeki verimliliği arttıracağına inandığını gösteriyor.

Almanlar tam kapasite çalışıyor

Avrupa’daki ofis çalışanları, ortalama olarak günün üçte birinde tam kapasiteyle çalışıyorlar. Alman çalışanlar, günün yüzde 80’inden fazlasını tam kapasite ile çalışarak geçirdiklerini belirttiler.

Katılımcıların yüzde 85’i beğenilme hissinin daha verimli olmalarına katkı sağladığını belirtirken, bunu çalışma verimini ateşlemek için tek ve en önemli faktör olarak adlandırdı.

Oyun odaları veya ofis barı gibi daha modern ve eğlenceli ofis trendlerinin, çalışanların üçte birini daha az verimli kıldığı ortaya çıktı.

Çalışanların yaklaşık altıda biri, iş arkadaşları ile sohbet etmenin, iş yerindeki kişisel verimi arttırmak için en etkili mola olduğunu belirtti. Bu, özellikle Danimarka (yüzde 28) ve Hollanda (yüzde 27) için geçerli.

İnternet ve popüler sosyal ağ sitelerinde zaman geçirmek ilginç biçimde çok gözde bir mola değil; katılımcıların sadece yüzde 5’i bunun kişisel verimliliği arttırmak için mükemmel bir mola olduğunu belirtti.

Çalışanların yarısından fazlası (yüzde 54), hiçbir ayın diğerinden daha verimli veya verimsiz geçmediğini düşünüyor.

Çalışanların üçte biri, temmuz ve ağustos aylarını en az verimli olan ay olarak seçtiler.

İngilizler’in üçte biri en çok aralık ayında verimsiz oluyor.

Avrupalı çalışanlar, yazıcılarının toplam işlevlerinin ancak yüzde 62’sini kullanabildiklerini belirttiler.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 11:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?