28
Mayıs
2024
Salı
İNSAN KAYNAKLARI

Yabancılara da kimlik numarası

Yabancılar kütüğünde kayıtlı bulunan kişilerin kaydına ulaşmak, nüfus kayıtları arasında bağ kurmak, kamu kuruluşlarında yabancılarla ilgili olarak tutulan kayıtları ilişkilendirmek ve kimlik numaralarının zorunlu tutulduğu diğer işlemlerde karşılaşabilecekleri sıkıntıları gidermek amacıyla 'Yabancılar Kimlik Numarası' verilecek.

Konuya ilişkin “Türkiye'de Oturan Yabancıların Nüfus Kayıtlarının Tutulması Hakkındaki Yönetmelik” bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, yabancı kişiler adına düzenlenecek ikamet tezkeresi ve bu yönetmelikte kullanılacak formlarda yabancılar kimlik numarasına yer verilecek. Yabancılar kimlik numarası, kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınacak.

SOY BAĞINA İLİŞKİN ESASLAR

Bir ailenin çocukları, erkek çocuklarının eş ve çocukları ile kız çocuklarının evlilik dışı dünyaya gelmiş çocukları yabancılar kimlik numarası ile birbirleriyle ilişkilendirilecek.

Yabancılar kütüğünde kayıtlı ana ile Türk vatandaşı babadan evlilik dışında doğan çocuk, yabancılar kütüğüne annenin bildireceği baba adı ile yazılacak ve çocuk ile anası arasında yabancı kimlik numaraları ile bağ kurulacak.

Türk anadan evlilik dışı doğan, anasının aile kütüğüne ananın kızlık soyadı ve beyan ettiği baba adıyla kayıtlı olan çocuğun anasının, yabancılar kütüğünde kayıtlı baba ile evlenmesi veya çocuğun baba tarafından tanınması ya da mahkeme kararıyla babalığına hükmedilmesi halinde; olay nüfus mevzuatı hükümlerine göre çocuğun kaydına işlenecek. Yabancılar kütüğünde kayıtlı bulunan babanın kaydına da yabancılar veri giriş formu ile olay işlendikten sonra baba ile çocuk arasında bağ kurulacak.


aa
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 10:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?