15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Yasak kalktı tahsilat durdu

Kamuya borcu olanlara yurtdışı çıkış yasağının iptal edilmesi, kasımda 'hortum tahsilatlarını' bıçak gibi kesti.

Emlak Tasfiye Fonu Başkanı Zeki Sayın, 'Elimizdeki tek silah alınınca yaptırım imkanı kalmadı' dedi

Anayasa Mahkemesi'nin, vergi borcu olanlar ile el konulan bankalardan doğan TMSF borçlularına yurtdışı çıkış yasağı uygulanmasına ilişkin hükümleri iptal etmesi, 'hortum tarsilatlarına' darbe vurdu. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından, tasfiye halindeki Emlak Bankası, kasım ayında tahsilat yapamadı.

Tasfiye halindeki Emlakbank'ın faizleriyle birlikte 4 milyar YTL'lik alacağını tahsil etmek için oluşturulan Emlak Tasfiye Fonu Başkanı Zeki Sayın, konuyla ilgili olarak star'a konuştu. Yurtdışına çıkış yasağının, tahsilatta kullandıkları en önemli silah olduğunu hatırlatan Zeki Sayın 'Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte, tahsilat için kullandığımız bu silah elimizden alınmış oldu' diye konuştu.

KASIM AYINDA HİSSEDİLDİ

BORÇLARINI ödemeyenleri yurtdışına çıkış yasağı silahını kullanarak masaya oturmalarını sağladıklarını vurgulayan Zeki Sayın, 'Yasak sayesinde bugüne kadar önemli tahsilatlar yaptık. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin etkilerini kasım ayında hissettik. Çünkü protokollere göre kasım ayında yapmamız gereken tahsilatları gerçekleştiremedik' dedi.

Yasadaki maddenin kamunun alacaklarının tahsili noktasında çok faydasını gördüklerini söyleyen TMSF yetkilileri de 'Borcunu ödemeyen çok sayıda kişi gümrük kapısından çıkarken, çıkış yasağı olduğunu öğrendiğinde bize gelip ödüyordu' demişlerdi.

Çıkış yasağı için yeni bir formül aranıyor

ZEKİ Sayın, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından Maliye Bakanlığı ve TMSF'nin de etkilendiğini belirterek, söz konusu kurumlarla görüşerek, yurtdışı çıkış yasağı konusunda yeni bir formül aradıklarını söyledi. Sayın 'TMSF ve Maliye'nin elinde tahsilat için bir çok silah var. Ancak yurtdışına çıkış yasağı onlar için de önemli bir tahsilat aracıydı. Yüce Mahkeme'nin gerekçeli kararına göre, yasal bir düzenleme hazırlanabilir. Hükümet üyeleriyle de görüşmelerimiz sürüyor' diye konuştu.

36 BİN KİŞİ YASAK KAPSAMINDAYDI

Anayasa Mahkemesi'nin yurtdışına çıkış yasağının iptal edilmesine ilişkin kararının ardından, TMSF'ye, kamu bankalarına ve Maliye Bakanlığı'na borcu bulunan yaklaşık 206 bin kişinin yurtdışına çıkış yasağı kalkmış oldu.

Mahkeme, Pasaport Kanunu'nun vergi ve fon borcu olanların pasaport alamayacaklarına ilişkin hükmü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmişti. Devlet vergi alacağı için 4 bin 91 kişiye, TMSF de alacağı nedeniyle bin 515 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koydurmuştu. Ayrıca kamu bankalarından kaynaklanan alacaklar için de 31 bin kişinin yurtdışına çıkış yasağı söz konusuydu.

Hüseyin Özay/Star
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 11:18:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?