22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Yereller de Migros'a talip

CarrefourSA, Rus Alfa ve Kiler Grubu'ndan sonra yerel marketlerde konsorsiyum kurup Migros'a talip olmak için harekete geçti.


Konsorsiyumun içinde şu anda aralarında Uyum, Makro Market, Mopaş, Özhanlar gibi bölgelerinde lider 15 marka yer alıyor. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, "Migros'a laf olsun diye teklif yapmayacağız" dedi.

Satış sürecinin başlaması için geri sayıma geçen ve geçen hafta Koç Holding'in CEO'su Bülent Bulgurlu'nun "bilgi odası" nı bir kaç gün içerisinde açacaklarını söylediği Migros'un talipli sayısı her geçen gün artıyor. Daha önce CarrefourSA, Rus Alfa ve Kiler Grubu'nun talip olduğu, Ülker'in ise ilgilendiğini açıkladığı Migros'un yeni taliplisi ise yerel marketler oldu. Türkiye'de yerel perakendecilerin oluşturduğu 5 derneği bünyesinde barındıran Türkiye Perakendeciler Federasyonu, kendi içinde oluşturacağı bir konsorsiyumla Migros'a talip olacağını açıkladı.

Federasyon Migros'la ilgili gerekli çalışmaları yapması için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'ndan da danışmanlık hizmeti almaya başladı. "Migros'a laf olsun diye teklif yapmayacağız" diyen Federasyon, kredi konusunda da yabancı finans kuruluşlarıyla görüşmelere başladı.

Federasyon önderliğinde oluşturulan konsorsiyum içerisinde bugün itibariyle 15-16 yerel firma yeralıyor.Bu firmalar arasında İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasının önde gelen yerel marketleri ile Bursa ve Ege'de faaliyet gösteren yerel marketler bulunuyor. Bursalı Özhanlar, İstanbul kökenli Uyum ve Mopaş, Ankara kökenli Makromarket'in konsorsiyuma katılanlar arasında olduğu belirtiliyor.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, "Federasyon bünyesinde 15-16 yerel perakendecinin katıldığı bir konsorsiyum oluşturduk. Çekirdek kadromuz hazır. Yabancı finans kuruluşlarıyla kredi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda yabancı finans kuruluşlarının bir kısmı ile ortak, bir kısmıyla da sadece kredi sağlama konusunda çalışma yapıyoruz. Finansmanın bir kısmını da kendi öz kaynaklarımızdan sağlamayı planlıyoruz" dedi.

Konsorsiyum yerel bütün marketlere açık

Migros'a talip olurken nasıl bir politika izleneceği ve şirkete ne kadar değer biçileceği yönünde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'ndan danışmanlık hizmeti aldıklarını kaydeden Songör, şunları söyledi: "Şu anda bu çalışmaları Federasyon çatısı altında götürüyoruz. Ama Migros'a teklifi Federasyon olarak vermeyeceğiz. Bunun için Federasyon çatısı altında bir konsorsiyum oluşturduk. Konsorsiyumun tabanını geniş tuttuk. İsteyen yerel firma katılabilir."

Pazar lideri olan Migros'un yerel marketler için çok önemli olduğunu belirten Songör, "Biliyorsunuz daha önce kendi şirketim olan Ankara'daki Makromarket ile İstanbul'daki Uyum'u birleştirme kararı aldık. Biz sektörde bu tür birleşmelerin devam etmesini istiyoruz. Benzer yerel firmaların da rekabet güçlerini artıracak şekilde birleşme veya güçbirliği oluşturmalarından yanayız. Bu kapsamda oluşturulacak güçbirlikleri yerel perakendecilerin hem kredibilite gücü artırma, hem de işletme ve insan kaynakları gibi konularda çözümler üretme konusunda önemini artıracak" açıklamasını yaptı.

Bölünerek satılırsa talipli sayısı artar

Türkiye'deki yerli perakendecilerin gelişmesi için en önemli fırsat olan Migros'un markalara bölünerek satılmasının önemli olduğuna dikkat çeken İstanbul Perder Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Tüfekçi ise "Bu sayede yerel marketlerin gücü de Migros'u almaya yeter. Böylece markaların birlikte satılmasıyla oluşacak oligopol yapının da önüne geçilmiş olur" dedi. Migros'un bölünerek satılması halinde birçok yerel markanın da talip olacağını kaydeden Tüfekçi, oluşacak rekabet ortamından hem sanayicinin hem perakendecinin hem de tüketicinin faydalı çıkacağını söyledi.

Yerel marketlerin cirosu 7-8 milyar dolar

Perakende sektöründe gittikçe artan rekabet ortamında dev firmalara karşı güçlerini birleştiren yerel perakendeciler 2006 yılında Perakendeciler Federasyonu'nu kurdu. Federasyon Türkiye genelinde Ankara, İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa'da kurulan Perakendeciler Derneklerinin (Perder) biraraya gelmesi ile oluştu. Federasyonun içinde Türkiye'de bulunan 330 yerel firma, 5 bin mağaza ve 200 binden fazla çalışan yeralıyor. Federasyonun Kurucu Başkanlığını Makromarketler Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör yapıyor.

Türkiye'de gıda perakendeciliği alanında faaliyet gösteren yerel marketlerin toplam pazar büyüklüğü 7-8 milyar dolara ulaşıyor. Büyümeleri ile dikkat çeken yerel marketler arasında Uyum, Makromarket, Afra, Pehlivanoğlu, Mopaş, Çağrı, Kopuzlar, Özhanlar, Gross Market ve Rammar gibi firmalar dikkat çekiyor.

Talipli sayısı giderek artıyor

Migros'a daha önce talip olduğunu açıklayanlar arasında şu anda pazarda ikinci konumda bulunan Carrefoursa ilk sırada geliyor. Geçtiğimiz aylarda Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü'nün "Carrefoursa olarak Migros fırsatıyla ciddi bir şekilde ilgileniyoruz" açıklaması sektörün küçük oyuncularını ve daha da çok tedarikçileri tedirgin etmişti. Arkasından da Carrefoursa'nın Migros'a satışının haksız rekabete neden olup olmayacağı tartışılmıştı.

Migros'a talip olan diğer bir firma ise Rus Alfa oldu. Turkcell'in ortağı Rus bankacılık ve telekomünikasyon devi Alfa'nın üst düzey yetkilisi, Migros'u satın almak ve Türkiye'de konut projesi yapmak için harekete geçtiklerini söyledi. Migros'a talip olmayı planlayanlardan birisi de son yıllarda perakede sektöründe gösterdiği hızlı yükselişle dikkat çeken Kiler Grubu oldu. Kiler Perakende Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler, Migros 'un satışına talip olduklarını ve perakende sektöründe 2010 yılına kadar ilk üçe girmeyi hedeflediklerini söyledi. Kiler daha önce, "Grup olarak tek başına Migros 'u alacak krediye sahibiz. Ancak her model üzerinde çalışıyoruz" açıklamasını yapmıştı. Mustafa Koç, satış görüşmelerinin önümüzdeki seneye sarkabileceğini söyledi. Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker de Migros'la ilgilendiklerini belirterek "Diğer tedarikçilerle beraber bir konsorsiyum oluşursa azınlık olarak iştirak etmeyi düşünüyoruz" demişti.

2006 yılı pazar payı
Şirket Yüzde
Migros+Tansaş 22
CarrefourSA+Gima 15
BİM 10
Metro Group 7
Kiler 5
Tesco Kipa 4
Diğer 37

Sevgi Sayar/Referans
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 10:41:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?