19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Yüzde 40 kadın yönetici zorunlu

Norveç'teki şirketlere 2008 başından itibaren yüzde 40 oranında kadın yönetici çalıştırma şartı getiriliyor. KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç, 'Türkiye'de böyle bir uygulama şimdilik hayal' dedi

Norveç'te halka açık tüm şirketler, 1 Ocak 2008'de devreye girecek yasaya göre ya yönetim kurullarında belirli bir oranda kadın yönetici bulunduracak ya da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Norveç'te şirketler yasaya yönelik çalışma planlarını belirlerken, Türkiye'de de 'kadın yönetici çalıştırma' yasasıyla ilgili tartışmalar başladı. Norveç hükümeti, beş yıl önce kadın erkek eşitliğinin devlet müdahalesi olmadan sağlanmasının uzun süre alacağı kanaatine varmış ve bu yasayı çıkarmaya karar vermişti.

İsveç ve İspanya'da da var
Norveç'te uygulamaya konacak bu yasayla amaçlanan, halka açık şirketlerde yönetici konumundaki kadın oranını yüzde 40'a çıkarmak. Bu yasanın çıkarılmasına karar verilmesinden, yani 2002'den bu yana Norveç'te, yasa kapsamına giren 500 şirkette, yüzde 7'lerde olan kadın yönetici oranı yüzde 35'lere çıktı. Bu oran ABD'deki en büyük ilk 500 şirkette ise yüzde 14 civarında. Norveç'te firmalar, bu yasal gerekliliği yerine getirmek için, iş ve işçi bulma şirketlerinden yardım alıyor. Ayrıca şirketlerde kadın yönetici bulundurma şartının İsveç ve İspanya'da da uygulandığı belirtiliyor.

'Bizde işgücü bile az'
Kadın-erkek eşitliğinin her alanda olması gerektiği gibi iş hayatında da belirgin oranda ortaya çıkmasını savunan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülseren Onanç, Norveç'teki uygulamanın doğru ve ideal bir karar olduğunu belirtti.
Norveç'teki kadınlar için sevindiğini söyleyen Onanç, Türkiye'deki kadınların durumunu da şöyle anlattı: "Bizde, bırakın yöneticiliği, kadınların genel işgücüne katılımı bile yüzde 24. Bunun çoğunluğu da tarımla uğraşan kadınlar. Avrupa'da bu oran yüzde 60'ken, Romanya'da yüzde 90. AB, bizden iş hayatına yüzde 60'lık bir kadın katılımı istiyor. Ama buna rağmen özellikle kamu sektöründe işe alımlarda erkeklere öncelik veriliyor, kamuda çalışanlarının yüzde 70'e yakını erkek."

Türkiye'de yüzde 7
Gülseren Onanç, Norveç'te, şirketlerdeki kadın yöneticilerin şimdiden yüzde 35'lere çıkmasının sadece bir dayatmadan değil, ağırlıklı olarak kadın gücünün kattığı değerin fark edilmesinden kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de ise yönetim kurullarında yer alan kadınların sadece yüzde 7'yi kapsadığı söyledi. Bu yüzde 7'lik kesimin de genel olarak aile şirketlerinde görüldüğünü vurgulayan Onanç, "Keşke Norveç'te kararlaştırılan yasa Türkiye'de de uygulanabilse ama ne yazık ki şu an için sadece bir hayal" dedi.

Gülseren Onanç uygulamanın Türkiye'de neden hayal olduğunu ise şu sözleriyle açıkladı: "Avrupa, kadının iş hayatına kattığı değerin farkında, bu nedenle de kadın istihdamı sürekli artıyor ve yöneticiliğe yükseliyor. Türkiye'de ise bu düşünce tam olarak yerleşmedi. Hâlâ 'Erkek çalışır, kadın oturur' görüşü mevcut. Şimdi Türkiye'de de böyle bir şart koşulsa, altı doldurulmamış bir karar olur. Yani şirketler devlete demez mi, 'Sen önce kamu kurumlarındaki yüzde 70'lik erkek çoğunluğuna bak, sonra bize eşitlik şartı getir' diye."
Onanç, Türkiye'de bu konuda görüş eksikliği olduğunu ve bu düşünce biçimi yerleşmeden kadınları üst yönetimde görmenin kolay olmadığını sözlerine ekledi.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 21:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?