22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Zamlı ikinci emekliliğe fren

TBMM Genel Kurulunda, 2000 yılından önce emekli olanların, aylıklarını kestirip kısa süre çalıştıktan sonra yüksek emekli maaşı alabilmek için yeniden emekli olmalarını engelleyen kanun teklifi kabul edilerek, yasalaştı.

Sosyal Sigortalar Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, SSK ve BAĞ-KUR’dan yaşlılık, malullük aylığı alırken, sigortalı olarak çalışmaya başlaması nedeniyle aylıkları kesilenlerden yeniden aylık talebinde bulunanların, aylıklarının hesabına ilişkin esaslar yeniden düzenlendi.


Buna göre, 2000 yılından önce emekli olduktan sonra bir süre çalışan, ardından da ikinci kez emeklilik başvurusunda bulunanların kesilen aylığına, son çalıştıkları süredeki TÜFE artışı ile kalkınmışlık hızı eklenecek. Bu kişilere çalıştıkları süre içinde emeklilik maaşına yapılan zam da yansıtılacak. Böylece ikinci kez emeklilik başvurusu yapılarak maaşlarda ortalama yüzde 25’lere varan artışın önüne geçilmiş olacak.

GÖRÜŞMELER


Kanun teklifinin maddeleri üzerinde CHP Grubu adına görüşlerini açıklayan Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, resmi kayıtlarda yaklaşık 8 milyon emekliden 500 binin emekli olduktan sonra çalıştığı gözükmesine rağmen, aslında bu sayının daha da fazla olduğunu iddia etti.

Devleti zarara uğratan bu olayı ortaya çıkartan bürokratın, cezalandırılarak görevden alındığını öne süren Bingöl, “Bürokrat, cezalandırılmak bir yana tam tersine olayı ortaya çıkardığı için ödüllendirilmeliydi” dedi.

CHP’li Bingöl, emekli olduktan sonra, emekli aylığını kestirip yeniden emekli olan kişi sayısının 307 olduğunu belirterek, “Devlet zarara uğratılıyor diye 307 kişi için bu teklifi getirdiniz. Keşke başta yolsuzluk gibi bir çok konuda da aynı duyarlılığı gösterseniz” ifadesini kullandı.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş da Hükümetin sosyal politikalarını eleştirerek, “Kırıkkale’nin bir ilçesinde devlet sosyal yardım yapıyor. Bir emekli yardımdan yararlanmak için başvuruyor. Ancak vatandaşın, ‘emekli maaşın var’ denilerek başvurusu kabul edilmiyor. Vatandaş da kendisinden daha yüksek emekli maaşı alan birisine yardım yapıldığını söylüyor. Ben kendisine, ‘Neden sana verilmedi?’ diye sorduğumda CHP’li olduğu için verilmediğini söyledi” diye konuştu.

MHP’li Durmuş, bu sözlerinin ardından CHP sıralarına dönerek, “Bu da CHP’ye kıyağım olsun” dedi. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise teklifin aceleyle Genel Kurula getirildiğini savundu.

“POPİLİST POLİTİKAYI ASIL AKP YAPIYOR”


CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasında, AK Parti’li vekillerin yaptıkları konuşmalarla pembe tablolar çizdiğini, ancak gerçekte durumun böyle olmadığını ileri sürdü. “Dünyada emekli olanların sadece Türkiye’de çalıştığı” yönündeki değerlendirmelerin doğru olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Emekliler çalışmayıp da ne yapsın? Hırsızlık mı yapsın? Emeklileri siz çalışmaya zorluyorsunuz. Verilen maaşla hayatlarını sürdüremiyorlar. Bir işçi emeklisi açlık sınırının altında aylık alıyorsa, burada kimsenin pembe tablo çizmeye hakkı yok” dedi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti’lilerin “Popülist politika uygulamıyoruz” yönündeki sözlerini de eleştirerek, “Popülist politikayı en iyi siz yapıyorsunuz. Temmuz sıcağında, seçim öncesi neden kömür dağıttınız?” ifadesini kullandı.

CHP’li Kılıçdaroğlu, kanun teklifinin işçi emeklisi olan AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas tarafından hazırlanmasının da yanlış olduğunu söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise kanun teklifinin, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmemesini eleştirdi. Vural, Türkiye’de tarım kesiminin çöktüğünü, sosyal yardımlara muhtaç olanların sayısının arttığını savunarak, “İnsanları asgari ücrete mahkum etmeye hakkımız yok” dedi.

Kanundaki bir boşluktan yararlanmanın suiistimal olarak görülemeyeceğini ifade eden Vural, “Asıl suiistimal, gümrük vergisini bir gecede indirip çıkarmada aranmalı. Emekli maaşları açlık sınırının altında. Bakanlar Kurulu, emeklinin içinde bulunduğu durumu dikkate alması gerekir. Bu sorunu hükümet çözmeli. Hükümet asgaride değil, daha iyi maaş verecek imkanı sağlamalı” diye konuştu.

Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, kanun teklifiyle ilgili esas komisyonun kendileri olduğunu dile getirerek, yaptıkları işin yasa ve İçtüzüğe aykırı olmadığını söyledi.

Kanun teklifinin aleyhinde söz alan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de Başkanvekili Güldal Mumcu’nun Meclisi gündem dışı çalıştırdığını öne sürdü. Anayasa değişikliği oylamasının yapılmasının ardından Genel Kurul çalışmalarının bitirilmesi gerektiğini ileri süren Genç, teklifin Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmemesini eleştirdi. Genç, milletvekillerinin kendisinden öğreneceği çok şeyin bulunduğunu da savunarak, “Dünkü çocuklar... Ben burada çalışırken, bazılarınız kısa pantolonla geziyordunuz” dedi.

aa
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 11:38:13
Güncelleme :17 Ekim 2007 Çarşamba 11:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?