16
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

TOYOTA'NIN TÜRKİYE'YE GÜVENİ TAM

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi olan Japon Toyota’nın Başkanı Katsuaki Watanabe, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapacağı olası operasyonu Türkiye’ye bakışlarını olumsuz etkilemeyeceğini belirtti. Watanabe, "Bölgede yaşanan gerginliği yakından izliyoruz. Türkiye’de çok verimli ve kaliteli üretim yapan bir fabrikaya sahibiz. Hiçbir şey bizim Türkiye’deki yatırımımızı ve bakışımızı etkilemez" dedi.

DÜNYA otomotiv devi Toyota’nın Başkanı Katsuaki Watanabe, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapacağı olası operasyonu Japonya’da değerlendirdi. Dünyanın gözünün şu anda Türkiye’de olduğunu söyleyen Watanabe, yaşanan gerginliği yakından takip ettiklerini kaydetti. Bu bölgede yaşanacak gerginlik ve Kuzey Irak’a düzenlenecek olası bir harekatın, Toyota’nın Türkiye’ye bakışını olumsuz etkilemeyeceğini belirten Watanabe, "Türkiye’de çok verimli ve kaliteli üretim yapan bir fabrikaya sahibiz. Hiçbirşey bizim Türkiye’deki yatırımımızı ve bakışımı etkilemez." dedi. Bu yıl 40’ıncısı düzenlenen Tokyo Motor Show’da görüştüğümüz Watanabe, Toyota’nın çevreye bakışı, hafif ticari araç stratejileri, ucuz otomobil üretimi planlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

Fiat Doblo ve Ford Connect tarzı ticari araçların bulunduğu pazar Avrupa’da hızla büyüyor. Toyota da bu konuda üretim yapmayı planlıyor. Üretime karar verdiniz mi, nerede üretmeyi planlıyorsunuz?

- Ticari araç pazarı hem Türkiye’de hem de Avrupa’da büyüyor. Biz de bu pazarda yer almayı istiyoruz. Hafif ticari araç üretimiyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Ancak, bu aracın nasıl olacağı ve nerede üretileceğiyle ilgili henüz karar vermedik.

1 MİLYON HİBRİD SATARIZ

Hibrid araçlarla ilgili yeni stratejileriniz nedir?

- Toyota bugüne kadar toplam 1 milyonun üzerinde hibrid araç satışı gerçekleştirdi. Hibrid sistemlerinin fiyatlarının, boyutları, kapladıkları alan ve ağırlığının yarı yarıya azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda hibrid gamının artırılmasını hedefliyoruz. 2010 yılında yıllık 1 milyon adet hibrid araç satışı gerçekleştireceğiz. Bu da Toyota’nın çevreye bakışını gösteriyor. Bugün CO2 emisyon değerlerinin azaltılmasına yönelik en önemli çalışmaları Toyota gerçekleştiriyor. Dünyanın buna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.

2.5 KİŞİYE 1 OTOMOBİL

Toyota dünyada en hızlı büyüyen ve pazar payını artıran otomotiv markası. Bundan sonra aynı hızda büyüyeceğinizi düşünüyor musunuz?

- Dünyada şu anda yollarda 900 milyon araç var. Araç sahipliği toplam dünya nüfusunun 4’te 1’i. Bu da demek ki dünya otomobil endüstrisi gelişmeye çok açık. Şu anda 8 kişiye 1 otomobil düşüyor. Gelecekte bu rakam 2.5 kişiye 1 otomobil olacak. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde pazarın büyüme potansiyeli var.

Yıl sonunda hangi marka bir numara olacak?

- Şu anda satış adetlerinde birinci sıradayız. Ama bizim için bundan daha önemlisi kalite. Bizim araştırma geliştirme, üretim yönetim pazarlama ve satış yani tüm operasyonlarda birinci olmamız önemli.

En büyük rüyam havayı temizleyen otomobiller

TOYOTA’nın Başkanı Katsuaki Watanabe, en büyük rüyasının havayı temizleyen otomobilleri piyasaya sunmak olduğunu belirterek, "Mühendislerimden havayı temizleyen, kazayı önceden gören ve önleyen, sürücü ve yolcuların yaralanmasını engelleyen araç üretmelerini istiyorum. Bu benim en büyük hayalim. Bunları yaptığımız ve gerçekleştirdiğimiz zaman, araştırma ve geliştirmede bir numara olacağız. Üzerinde çalışmamız gereken bir çok hedefimiz var" diye konuştu. Ar-Ge’den sorumlu Başkan Yardımcısı Kazuo Okamoto’da Watanabe’nin rüyasını gerçekleştirme yolunda çalıştıklarını söyledi. Okamoto, "Bugün olmasa da bunu çok yakın bir gelecekte gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yapmak mümkün. Şu anda laboratuar ortamında buna yönelik testleri yapıyoruz" dedi.

Emre Özpeynirci/Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 11:04:53
Güncelleme :29 Ekim 2007 Pazartesi 11:17:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?