22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

VW YATIRIM KARARI ALIRSA ÖNCELİK TİCARİDE

Volkswagen'in önemli atılımlar gerçekleştireceğine inandığını söyleyen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Ticari araçlar yeni şekil alabilir. Türkiye fırsatlar ülkesi olabilir" dedi

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Porsche ailesinin Volkswagen (VW) grubunda ağırlık kazanmasıyla birlikte, Türkiye'ye dönük stratejinin içinde yatırımın da yer alacağını düşünüyoruz. Öncelik ticari araç üretimi olur" dedi. 

Ferit Şahenk, Mısır'ın başkenti Kahire'de Doğuş Oto Mısır'ın açılışı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahenk, "Volkswagen'in yönetiminde köklü değişimin önü açıldı. Bu gelişme Volkswagen'in Türkiye'ye özlediğiniz yatırımını çekme fırsatı olabilir mi?" sorusuna şu cevabı verdi: 

"Porsche ailesini çok iyi tanıyoruz. Volkswagen grubunda önemli atılımlar başlatmalarını bekliyorum. Bu atılımlar sadece Türkiye'ye değil, dünyaya da dönük olur. Türkiye, dünyadaki belli başlı markaların üretim yaptığı bir ülke. Artık otomotiv sanayiinde bir merkez haline geldik. Türkiye'nin hem haritadaki yeri, yani stratejik konumu, pazarlara yakınlığı, kaliteli insan gücü ve bunun getirdiği kaliteli üretim, Volkswagen'in yeni yatırımlarına Türkiye'yi de dahil ettirir diye düşünüyorum." 

Volkwagen'in Çin ve Hindistan'da da yatırımlar yaptığına dikkat çeken Ferit Şahenk, "VW Türkiye'de üretimi gündeme alırsa yatırım binek araçlar mı olur, ticari mi?" şeklindeki soruya, "Ticari araca öncelik vereceğini düşünüyorum. Ticari araçlar yeni şekiller alabilir. Türkiye bu alanda fırsatlar ülkesi olabilir. Ancak, binek araç üretimine dönük yatırım da öyle uzak bir olasılık değil" diye yanıt verdi.


'Krone geldi, duygulandık'
Grup olarak son günlerde iki önemli imza attıklarını hatırlatan Ferit Şahenk, "Krone ile İzmir Tire'de 25 milyon dolarlık yatırıma başlıyoruz. Krone, Türkiye'ye yatırıma zorlamamızla gelmedi. Bugüne kadar hep kendimizi anlatırdık. Bu kez tersi oldu. Krone ekibi İstanbul'a gelmek istediğini söyledi. Kendileriyle yemek yerken, 'Artık konuya gelelim' diyerek, yatırım düşündüklerini söylediler. Çok duygulandık. Sonra hazırlıklar yaptık, anlaşmalar imzaladık. Türkiye, Krone için önemli üretim üssü olacak" diye konuştu.
Garanti Bankası'nda ABD'li General Electric'le (GE) ortaklıktan çok memnun olduklarını belirten Ferit Şahenk, "Onlar da mutlu. Şimdi başta Romanya ve Ukrayna olmak üzere Garanti'yi Balkan ülkelerinde geliştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz"dedi.

'Reformlar sürerse yabancı sıfırdan yatırıma gelir'

Ferit Şahenk, Türkiye'nin sıfırdan yabancı yatırım çekme zamanının geldiğini belirterek, "Türkiye önemli reformlar yaptı. Bunlar sürecek. Bugüne kadar özelleştirmeye, finans kesimine gelen yabancı sermaye
artık greenfield (sıfırdan) yatırımı düşünmeye başlayacaktır" dedi.
Şahenk şöyle konuştu:
"Hükümet önemli reformlara imza attı. Yeni dönemde de yatırım ortamını daha iyileştirecek, çekici hale getirecek reformların süreceği konusunda işaretler var. Mesajlar bu yönde. İstihdamın üzerindeki yüklerin biraz olsun azalmasından başlayarak diğer reformların kesintisiz sürmesi veya bunun dışarıdan görülebilmesi, birçok büyük yabancı şirketin yatırım için yönünü Türkiye'ye döndürür."
Şahenk, "Faiz tartışması var. Sizin görüşünüz nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Yüksek faizi kimse istemez. Ancak, başarıya ulaşılması için enflasyonla mücadele de çok önemli. Çünkü, yerlisi-yabancısı yatırımcılar enflasyona da bakar. Bu konuda henüz tam doğruyu bulmuş değiliz. Dünya da tam doğrusunda karar kılamadı. Türkiye'nin faiz konusunda dünyayla aynı şeyleri konuşmaya başlaması önemli bir gelişme. Eskiden dünyadan kopuk gibiydik."

'Bu hükümet, Türkiye'nin geleceğine imza atacak'

"Son dönemde 'gerek K. Irak gerekse Anayasa tartışmaları nedeniyle ekonominin geri planda kaldığı' söylemine katılmıyorum" diyen Ferit Şahenk, "Bu hükümetin Türkiye'nin geleceğine imza atacağına inanıyorum. Türkiye artık dünyada konuşulan bir ülke. Bu bir avantaj. Ancak bu bizden beklentilerin de olduğunu gösteriyor. Hepimiz neyin yapılması gerektiğini biliyoruz. Biz biliyorsak bunu bu ülkenin 24 saat çalışan bakanları da biliyorlardır. Yapılacak işlerin alınacak kararların zamanlamasında değişiklik olabilir ama bu da telafi edilebilir" diye konuştu.

İbrahim Ekinci/Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 17:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?