15
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

UZAY TEKNOLOJİSİ AUDİ A4'TE

Audi’nin lüks orta sınıftaki temsilcisi A4 üçüncü nesline kavuştu. Büyüyen boyutları, tasarımı ve özellikle sahip olduğu ileri teknolojisiyle dikkat çeken yeni Audi A4 Sedan, 50 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla Şubat’ta Türkiye’ye geliyor.

Kökleri 1972 yılında yollara çıkan Audi 80’ne dayanan ve ilk kez 1994’te şu anki ismine kavuşan Audi’nin lüks orta sınıftaki temsilcisi A4 tamamen yenilendi. Aradan geçen 35 yılda 8.5 milyon adetle Alman üreticinin en fazla satılan modeli konumundaki Audi A4, yeni nesli ile bu başarısını devam ettirmeyi amaçlıyor. Büyüyen boyutları, tasarımı, geniş motor gamı (2 benzinli ve 3 dizel) ve aktif güvenlik sistemleriyle dikkat çeken yeni Audi A4 Sedan, 2008 Şubat’ında 50 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla ithal edilecek.

İtalya’nın Sardunya Adası’nda düzenlenen uluslararası basın lansmanında test ettiğimiz üçüncü nesil Audi A4 Sedan’ın ilk etapta tasarımı, büyüyen boyutları ve geliştirilen sportif sürüş özellikleriyle öne çıktığını söylemek mümkün. Walter de Silva ile birlikte yeniden şekillendirilmeye başlanan Audi tasarım anlayışının yeni A4 Sedan’a yansıdığı görülüyor. İsteğe bağlı olarak sunulan Xenon plus farlarda bulunan LED gündüz farları, yeni Audi A4’e farklı bir yüz kazandırıyor. Bir ’Coupe’yi andıran tavan çizgisi ve arka farlar ise aracın dinamik görünümüne katkıda bulunuyor. Yeni Audi A4 Sedan, 117 milimetre artarak 4703 milimetreye uzayan boyu, 2808 milimetrelik aks mesafesi ve 1826 milimetreye ulaşan genişlik değerleriyle iç mekanda oldukça yeterli bir yaşam alanı sunuyor. 480 litrelik yükleme kapasitesine sahip olan otomobilde bu değer, arka koltukları katlandığında 962 litreye ulaşıyor.

AKÜYÜ BAGAJA KOYMUŞLAR

Tasarımındaki dinamizmi sürüş özelliklerine de yansıtan yeni A4’te önden kayma potansiyelini minimuma indirmek için diferansiyel ile debriyaj sistemi yer değiştirirken ön aks 154 milimetre öne doğru kaydırılmış. Yeni modelde ağırlık dağılımını 40:60 oranında ayarlayan Audi mühendisleri, aracın aküsünü de bagaja taşımışlar. Alman üretici tarafından yeni A4’te sunulmaya başlanan ’Audi Drive Select’ adı verilen yeni bir sistem, otomobilin üzerinde yer alan çok sayıdaki teknik bileşenleri ve işlevleri, ’Konfor’, ’Otomatik’ ve ’Dinamik’ modunda farklılaştırarak aracın değişken sürüş karakterlerine bürünmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte MMI ile donatılmış A4 modellerinde ayrıca 4’üncü bir mod olan ’Bireysel’ seçeneğini sunan Audi, direksiyon oranından, şanzıman değişim oranlarına, gaz pedalı tepkisinden, elektronik ayarlanabilen amortisörlere kadar toplam 24 teknik unsurun kişisel tercihler doğrultusunda ayarlanabilmesine olanak veriyor.

Profesyonel bir ralli pilotu kadar hızlı tepki verme özelliği sunan Audi ’Dinamik Direksiyon Sistemi’ ise yeni Audi A4’ün ön plan çıkan diğer teknolojik yenilikleri arasında yer alıyor. Özünde ilk olarak robotlarda ve uzay yolculukları programlarında Ay ve Mars yüzeyinde hareket eden araçlarda uygulanan sistem, aslında genel direksiyon oranlarını yol hızına ve seçilmiş Audi sürüş seçimi ayarlarına göre değiştiren ilave dişli grubundan oluşuyor. Eş merkezli şafta sahip direksiyon, düşük hızlarda daha yüksek güç desteği alarak daha direkt direksiyon oranları oluşturuyor. Böylece manevra yaparken direksiyon son derece hafiflerken, tam sağ ve tam sol kırmalarda direksiyonu iki tur çevirmek yeterli olabiliyor.

AKILLI RADAR MESAFEYİ KORUYOR

’ACC’ isimli radar destekli uyarlanabilir hız sabitleme sistemi ise sürücünün 30 km/s ile 200 km/s arasında seçtiği herhangi bir hızda otomatik olarak mesafe kontrolünün yapılmasını sağlıyor. ’Audi Yan Destek Sistemi’ de yine çalışma prensibini akıllı radar teknolojisinden alıyor. Şerit değiştirmeler için tasarlanan sistem, otomobilin yanında ve arkasında 50 metreye kadar uzağını tarayarak olası tehlikeleri en aza indiriyor. Bir diğer önemli teknolojik güvenlik destek ünitesi olan ’Audi Şerit Desteği Sistemi’, 65 km/s’nin üstündeki hızlarda aracın seçilen şeridin dışına kontrolsüz çıkma eğilimi gösterdiği durumlarda sürücüyü uyarıyor.

Güçlü ve ekonomik olmayı başarıyor

Öncelikli olarak 5 adet motor seçeneğiyle Türkiye pazarına sunulacak olan yeni Audi A4 Sedan’da ilk etapta 2 adet benzinli motor seçeneğine yer veriliyor. Markanın 3 sene üst üste ödül alan 2.0 TFSI motorunun yakın akrabası olarak nitelendirilen 1.8 litre hacimli TFSI, 160 beygir güç ve 250 Nm tork üretiyor. Turbo beslemeli motorla araç, 0-100 km/s hızlanmasını 8.6 saniyede tamamlarken, 100 km’de ortalama 7.1 litre yakıt tüketiyor. Audi A4’ün kaputu altında yer alan şimdilik en güçlü benzinli motor seçeneğini ise modern V ailesinin üyesi 3.2 litre hacimli FSI motor oluşturuyor. 265 beygir güç ve 330 Nm tork üreten 3.2 litre motorlu ve manuel şanzımanlı A4 Sedan quattro, 100 km/s’ye 6.2 saniyede ulaşıyor. Yeni Audi A4’ün turbo dizel motor yelpazesinin giriş seviyesinde ise üzerinde birtakım iyileştirmeler yapılan 2.0 litrelik TDI yer alıyor. 143 beygir güç ve 320 Nm tork üreten bu 4 silindirli dizel motorla yeni A4, 0-100 km/s hızlanmasını 9.4 saniyede tamamlıyor. 215 km/s’lik son hıza ulaşan manuel şanzımanlı A4 2.0 TDI, ortalama 5.5 litrelik yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor. 2.7 litre hacimli 190 beygir güç üreten TDI motorun en üstünde ise 3.0 litre silindir hacimli V6 TDI motor yer alıyor. 240 beygir güç üreten bu motorla donatılmış A4 Sedan quattro, 100 km/s’ye 6.1 saniyede ulaşırken, 100 km’de ortalama 6.9 litre yakıt tüketiyor.

Alper YOLDAŞ/Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 10:55:47
Güncelleme :27 Ekim 2007 Cumartesi 11:50:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?