1
Haziran
2024
Cumartesi
OTOMOBİL

1 Euro'ya Formula1 aracı

Dünyanın en önemli spor organizasyonlarından biri olan Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda son yıllarda önemli reklam kampanyaları da düzenlenmeye başladı. Kimi firmalar çevrecilik vurgusu yaparken, Red Bull’un yaptığı önemli kampanyada hala hafızalardaki tazeliğini koruyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl Red Bull ve Wings for Life Spinal Cord Research Foundation (Yaşam için Kanatlar Omurilik Araştırma Vakfı) tarafından yapılan önemli kampanyada 13.5 Euro ödemeyi Kabul eden herkesin fotoğrafının yer aldığı bir yarış otomobili hazırlanmıştı.

Faces for Charity (Yardım için Yüzler) adı verilen bu organizasyon çerçevesinde sponsor isimlerinin olmaması ve yaklaşık 42 bin kişinin fotoğrafının araç üzerinde yer alması ile çok önemli bir kampanya gerçekleştirilmişti. Kaba bir hesapla bu önemli kampanyanın ardından 567 bin Euro Yaşam için Kanatlar Omurilik Araştırma Vakfı’na bağışlanmıştı. David Coulthard ve Mark Webber’in araçlarının kullanıldığı Yardım için Yüzler bu kez başka bir amaç için yola çıktı.

FORMULA 1 ARACI SATILIYOR

Dünyanın en önemli açık artırmalı satış sitelerinden birisi olan eBay’de düzenlenen bir orgnanizasyonla geçtiğimiz yıl Red Bull pilotu David Coulthard tarafından kullanılan Formula 1 yarış otomobilinin bir benzeri satışa çıkarıldı. 1 Euro’dan başlanan açık artırmada start verildiği andan itibaren yarış aracının fiyatı 200 bin Euro’nun üzerine çıktı. eBay’den satışa çıkarılan David Coulthard’ın yardım kapmanyası sırasında kullandığı otomobilin bir benzeri olan aracı satın alarak hem hayalini kurduğunuz bir aracın sahibi olma hem de çok önemli bir yardım yapma şansı yakalayan Formula 1 tutkunları bu açık artırmaya ilk gününden son gününe kadar çok büyük bir ilgi gösterdi. Geçtiğimiz sezon İngiltere Grand Prix’sinde start alan aracın benzeri olan Formula 1 yarış otomobiline sahip olmak bile başlı başına birçok insanın hayalini süslüyor olsa gerek. 13 Mart tarihinde başlayan açık artırma 23 mart akşamında sona erdi. 30 Mart tarihine kadar devam edecek olan diğer motorsporları ürünlerinden toplanan paralar doğrudan omurilik araştırmalarında kullanılmak üzere ayrılacak.

HAYATLARINI DEĞİŞTİRİYOR

Formula 1 yarış otomobilinin benzerinin ve 50’nin üzerinde başka eşsiz objenin satışıyla açık artırmada elde edilecek her Euro dünya çapında 2.7 milyonu aşkın omurilik rahatsızlığı çeken insan için tedavi bulunmasında kullanılacak. David Coulthard yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Omurilik rahatsızlığına sadece sporcularda değil, aynı zamanda günlük yaşamda tekerlekli sandalyede oturmaları gereken pek çok kişide de rastlanıyor. Omurilik hastalığı insanların sahip oldukları hayatı tamamen değiştiriyor ve hastaların bu alanda faydalanacakları en küçük şey bile çok iyi sonuç verecektir. Ne de olsa bir Formula 1 otomobili olan aracın beklediğimizden daha yüksek bir değere satılacak olması hepimizin bu yönde mutluluğunu bir kat daha artıracak."

2.7 milyon insana yardım ediyor

Bu organizasyon çerçevesinde Formula 1 otomobili satın alamayacak olanların da ilgisini çekecek ürünler bulunuyor. Wings for Life’ın kurucusu Heinz Kinigadner 13 Mart gününden itibaren açık artırmada satışa sunulan 55 farklı obje bulunduğunu belirterek, bunların arasında yarış gömleği, eldivenleri, müflonları, Formula 1 yarış kıyafetleri, kasklar, Red Bull organizasyon otomobili, VW Takımı Pilotu Giniel de Villiers’den yarış giysisi gibi çok önemli parçaların yer aldığını söylüyor. Açık artırmadan kazanılacak her bir Euro doğrudan, Wings for Life vakfına aktarılacak. Bu paralar dünya çapında omurilik rahatsızlığıyla mücadele eden 2.7 milyonu aşkın kişinin tedavisine yardım edecek.

Mclaren 5 sıra geri gidince Raikkonen çok kolay kazandı

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda ikinci ayak geride kaldı. Pilotlar sezonun ikinci yarışına Malezya Grand Prix’sinde çıkarken, hafta içinde Ferrari’de yaşanan Todt depreminin takımı nasıl etkileyeceği merak konusuydu. Ferrari’nin elde ettiği şampiyonluklarda katkısı herkes tarafından bilinen takımın CEO’su Jean Todt bilindiği gibi hafta içinde gelen sürpriz bir açıklamayla takımdan ayrıldı. Takımın en önemli adamı olarak göterilen Jean Todt’un bu sürpriz sayılabilecek ayrılığının ardından Ferrari cephesinde hem de sezon başladığı sırada neler olacağı Formula 1 tutkunları tarafından merakla bekleniyordu. Fakat sezona çok kötü bir başlangıç yapan takım sezonun ikinci yarışı olan Malezya Grand Prix’sinde ise ilk yarışın aksine tam anlamıyla şov yaptı.

Sıralama turlarında Ferrari pilotlarının hakimiyeti ile Malezya Grand Prix’si start aldı. Sıralama turlarının ardından Ferrari’nin iki pilotu Felipe Massa ve Kimi Raikkonen ilk iki sırada yer bulurken, onların hemen arkasında ise McLaren Mercedes pilotları Heikki Kovalainen ve Lewis Hamilton yer aldı. Fakat sonrasında Lewis Hamilton ve Heikki Kovalainen, sıralama turlarında rakiplerini bloke ettikleri için 5 sıra geriden başlama cezası aldı. Tartışma yaratan bu cezanın ardından Kovalainen 8, Hamilton 9’uncu sıradan yarışa başladı. Sezonun ikinci yarışının startı verilmesinin ardından pit-stopların sonrasında liderliği ele geçiren son şampiyon Kimi Raikkonen bundan sonra da liderliği bırakmadı. Sezona kötü başlayan Raikkonen bu yarışta elde ettiği birincilikle bu sezonda da şampiyonluk benim olacak diye haykırdı.

PODYUMLAR YİNE SÜPRİZ

Aslına bakarsanız sezonun ikinci ayağında da podyumun sürpriz isimlere ait olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar podyumda yer alan pilotlarda favori listelerinde yer alsa da Lewis Hamilton ve Felipe Massa gibi isimlerin podyumda olma olasılığının daha fazla olduğu biliniyor. Geçtiğimiz sezon çok önemli bir kaza geçiren ve bu kazadan hiç etkilenmeyen Polonyalı pilot Robert Kubica yarışı ikinci sırada tamamladı. BMW Sauber pilotu elde ettiği bu ikinciliğin son derece rahat bir şekilde geldiğini dile getirirken, otomobilinin motorunu bir sonraki yarışta da rahatlıkla kullanabilecek durumda olduğunu söyledi. Yarışın sonlarına doğru ayağını tamamen gaz pedalından kaldırdığını bile söyleyen Kubica böylelikle elde ettiği bu ikinciliğin ne kadar rahat olduğunu da herkese ilan etmiş oldu. Bu sezon McLaren Mercedes Takımı ile önemli işler yapabileceğinin sinyallerini veren Heikki Kovalainen ise sezonun ikinci yarışında adını podyuma yazdırdı. Sıralama turlarında ceza almasına rağmen üçüncü sırada finiş görerek podyuma çıkmayı bilen Kovalainen böylelikle kariyerinin de en önemli başarılarından birini elde etmiş oldu. Toyota pilotu Jarno Trulli yarışı dördüncü sırada tamamlarken, McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton ise bu kez beşinci sırada finiş gördü. Hamilton bu sonuca rağmen genel klasmanda liderliğini korudu. BMW Sauber pilotu Nick Heidfeld altıncılığı alırken, Red Bull pilotu Mark Webber yedinci sırada finiş gördü. Renault pilotu Fernando Alonso ise ancak sekizinci olabildi.

Murat TOSUN/Otoyaşam
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 14:31:57
Güncelleme :26 Mart 2008 Çarşamba 14:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?