20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

2008'in ilk şovu Detroit'te

Yeni yıl ile birlikte, yepyeni modellere ev sahipliği yapan otomobil fuarları da birer birer otomobilseverlere buluşmaya hazırlanıyor. Yepyeni teknolojilerin ve otomobillerin gün ışığına çıkacağı Uluslararası Detroit Otomobil Fuarı, 2008 yılının ilk fuarı olarak dikkat çekiyor. 101’inci kez kapılarını otomobil severler için açacak olan Detroit Otomobil Fuarı, 2008 yılının fuar takviminin en önemli fuarları arasında yer alıyor.

Otomotiv dünyasının başkenti olarak tanımlanan Detroit’te düzenlenen yeni yılın ilk fuarı, yıl içinde hangi yeni teknolojilerin sektöre yön vereceğinin haberciliğini yapmasıyla da ayrı bir öneme sahip. Ağırlıklı olarak Kuzey Amerika pazarı için geliştirilen 4x4 ve pick-up modellerin tanıtılacağı fuarda, Amerikan marklarının yanı sıra; Avrupalı ve Japon üreticilerin yepyeni konsept ve seri üretim modelleri de damgasını vuracak. Fuarda tanıtılan konsept otomobillerin ortak noktası ise son yıllarda da alışık olduğumuz üzere hibrid motor sistemi. Alternatif yakıt sistemlerinin şimdilik çok maliyetli olması nedeni ile yakın gelecek için hibrid motorları tercih eden üreticiler, konsept otomobillerinde de bu sisteme yer vermişler.

Bu yıl yaklaşık 800 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen fuarı, geçtiğimiz yıl 62 farklı ülkeden gelen yaklaşık 6 bin 700 basın mensubu ziyaret etmişti. Bu yıl 13-15 Ocak tarihleri arasında sadece basın mensuplarını ağırlayacak olan fuar; 19-27 Ocak tarihlerinde ise otomobilseverler için kapılarını açacak. 50’yi aşkın yeni modelin dünya tanıtımının yapılacağı Detroit fuarı, 1989 yılında kavuştuğu ’Uluslararası’ ünvanı ile 20’nci kez otomobilseverlerle buluşmuş olacak.

YARDIM KURULUŞLARINA DESTEK 

Fuarın halka açılmasından 1 gün önce yani 18 Ocak tarihinde ise yardım kuruluşlarına katkı sağlamak adına bir gala düzenleniyor. Birçok ünlü sanatçının katılımı ile daha fazla ziyaretçiyi çekerek, özellikle ailesi olmayan çocuklara destek veren yardım kuruluşlarını ayakta tutmak için düzenlenen bu organizasyon 1976 yılından beri yapılıyor. Bu organizasyon ilk kez düzenlendiği 1976 yılında 15 bin dolar gelir elde edilmesine rağmen 2007 yılında 6 milyon dolar toplandı. Bu galanın 1976 yılından bu yana topladığı yardım miktarı ise tam 70 milyon dolar. Dünyanın en önemli uluslararası otomobil fuarlarından biri olması nedeni ile birçok ülkeden gelen binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Detroit, bu sayede ciddi bir turizm geliri elde ediyor. Michigan eyaletine bağlı Detroit kentindeki otel, restoran ve ulaşım firmaları gibi yerel kuruluşlar fuar sayesinde eyalete yaklaşık 500 milyon dolarlık turizm geliri sağlıyorlar. Fuarın bir diğer ilgi çekici noktası ise fuar alanına serilen halıların tam 750 futbol sahası büyüklüğünde olması. Bu da fuar alanının ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Kullanılan bu halılar daha sonra çok uygun bir fiyatla halka satılıyor.

MOTOR TEKNOLOJİSİ ÖN PLANDA

Üreticiler bu yıl Detroit’te yepyeni motor teknolojileri ile donattıkları modelleri gün ışığına çıkarıyorlar. Ev sahibi üreticilerden Ford, Explorer modeli için geliştirdiği turbo-benzinli motor ile düşük hacimde yüksek güç ve ekonomiyi bir arada sunmayı hedefliyor. Audi ise LeMans yarışçısı R10’da kullandığı motordan geliştirdiği 12 silindirli dizel güç ünitesi ile donatılan R8’i tanıtacak. Toyota ise A-BAT adını verdiği pick-up modelinde hibrid motora yer vermiş. Chevrolet ise geçtiğimiz yıl düzenlenen Detroit fuarında tanıttığı şarj edilebilir Volt modelinin seri üretime en yakın versiyonunu otomobilseverlerle buluşturacak. İşte Detroit Otomobil Fuarı’nda göz kamaştırmaya hazırlanan modeller:

FORD: Ev sahibi üreticilerden biri olan Ford, fuarda gelecek nesil Explorer modeli hakkında ipucu veren bir konsept sergileyecek. Bu aracın tasarımı dışında en çok dikkat çeken kısmı ise kısa bir süre sonra markanın çoğu modellinde kullanılacak olan ’EcoBoost’ adlı motor ile donatılmış olması. 3.5 litre hacmindeki turbo-benzinli motor 340 beygir güç üretiyor. Bu sayede 8 silindirli bir motorun gücüne yüzde 20 oranında daha az yakıt harcayarak ulaşılabiliyor. Bu motorun ayrıca 6 silindirli, 2.0 litre hacminde ve 275 beygir gücünde bir başka versiyonu daha bulunuyor.

MAZDA: Japon Mazda ise Detroit’te iki farklı modelini görücüye çıkarıyor. Tasarımı, ters açılan arka kapıları ve Vankel motoru ile gençler arasında kendisine büyük bir hayran kitlesi yaratmayı başaran RX-8’in makayajlanan versiyonu ilk kez fuarda sergilenecek. Japon üretici, ilerki dönemlerde LeMans yarışlarında dönmeyi mi planlıyor bilinmez ancak fuarda sergileyeceği ’Furai’(Rüzgarın sesi) konsepti bunun için bir ön hazırlık gibi görünüyor. Furai’de görev yapan rotary motor ethanol ile kullanıldığında 450 beygir güç üretiyor.

MERCEDES GLK: Mercedes’in kompakt SUV segmentindeki boşluğunu dolduracak olan GLK modeli de dünya tanıtımını ilk kez Detroit’te gerçekleştirecek. Mercedes’in son dönemde ürettiği yuvarlak hatlı modellerden farklı olarak köşeli tasarıma sahip olan GLK, çetin bir rekabetin yaşandığı SUV segmentinde mücadele edecek. 2.2 litre hacmindeki dizel motor ile donatılan GLK, 4MATIC isimli 4 tekerlekten çekiş sistemi ile ürettiği gücü yola aktarıyor. Bu özelliği sayesinde hafif arazi şartlarında da ilerleyebilecek olan GLK’da Alman üretici tarafından geliştirilen bir dizi yeni teknoloji de kullanılacak. Mercedes ayrıca makyajlanarak daha ferah bir tasarıma kavuşan yeni SLK modelini de görücüye çıkaracak.

TOYOTA: Amerikalılar tarafından en çok tercih edilen modellerin başında gelen pick-upların konsept versiyonları da oldukça ilgi görüyor. Toyota’nın bu yılki fuar için hazırladığı A-BAT adındaki pick-up konsepti de hem tasarımı hem de teknolojisi ile oldukça dikkat çekiyor. Ön konsolun üst kısmında kullanılan güneş panelleri, ışıktan kazandığı enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek araç içersinde kullanılmasını sağlıyor. Hibrid motorun kullanıldığı A-BAT konsepti bu sayede çevreci olmayı başarıyor. Toyota ayrıca ’Venza’ adını verdiği bir crossover modelini de ilk kez dünyaya tanıtacak.

CORVETTE ZR1: General Motors’un bugüne kadar geliştirdiği en hızlı otomobil olma özelliğini taşıyan Chevrolet Corvette ZR1, fuarın yıldızlarından biri olmaya aday. 6.2 litre hacmindeki V8 motoru supercharger aşırı besleme sistemi sayesinde tam 620 seygir güç ve 823 Nm tork üretiyor. Seramik fren sistemi, önde 19 arkada 20 inç boyutundaki jantları ve karbon-fiber tavanı ile tam bir ’süpersporcu’ olduğunu belli eden Corvette 370 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. ZR1’den bu yıl içinde sadece 150 adet üretilecek.

HUMMER: Amerikan asker güçleri için körfez savaşında kullanılmak üzere tasarlanan fakat aradan geçen zamanda birçok ünlü ismin günlük taşıtı olması ile bir kült haline gelen Hummer da ’Hummer HX’ adlı konsept versiyonu ile fuarda olacak. Yüksek hacimli motorla gelen aşırı yakıt tüketimi nedeni ile müşteri kaybeden Hummer, tanıtacağı bu konsept ile gelecekte üreteceği versiyonların daha kompakt boyutlara ve küçük motor hacmine sahip olacağının sinyalini veriyor.

MITSUBISHI: Japon üretici Mitsubishi de Detroit fuarına iddialı bir konsept ile katılıyor. Amerikada satılan spor otomobiller arasında önemli bir yere sahip olan Eclipse’in gelecek nesili hakkında ipucu veren Concept-RA, Evo modeli ile oldukça benzer bir ön tasarıma sahip. Alüminyum şasi üzerinde geliştirilen araçta 2.2 litre hacminde ve 200 beygir gücündeki dizel motor görev yapıyor. Ürettiği gücü 4 tekerleğe aktaran araç, çift kavramalı bir şanzıman sistemi ile yönetiliyor.

HONDA PILOT: Honda’nın SUV modeli Pilot, 2009 model yılı için geçirdiği kapsamlı makyaj operasyonu sonrasında kavuştuğu yeni yüzünü ilk kez fuarda gösterecek. Öncüsüne göre daha kaslı bir görünüme kavuşan Pilot, daha geniş lastikleri ve jantları ile sportif özelliklerini ön plana çıkarıyor.

NISSAN FORUM: Nissan’ın Detroit için özel olarak hazırlığı ’Forum’ konsepti gerek tasarımı gerek teknolojisi ile büyük ilgi göreceğe benziyor. MPV segmentinin doğum yeri olan Amerika’ya son teknolojilerle donatılmış bir aile otomobili konsepti ile giden Japon üretici, Forum’un içinde oldukça lüks bir iç mekan hazırlamış. Nissan’ın Amerika’daki tasarım stüdyosunda şekillendirilen bu konseptin konsolunda küçük bir mikrodalga fırın bulunuyor. Bu sayede yolcular istediklerinde yiyeceklerini kolaylıkla ısıtabiliyorlar. Ayrıca aracın arka kısmındaki koltuklar istenilen yöne ayarlanabiliyor.

LAND ROVER LXR: Bu yıl 60’ıncı yaşını kutlayan Land Rover, gelecek nesil modellerinde nasıl bir tasarım uygulayacağının haberciliğini yapan LRX konsepti ile fuarda boy gösteriyor. Tek kapılı ve oldukça dinamik tasarıma sahip bir konsept olan LRX’in teknik bilgileri ise fuar günü açığa çıkacak. Tüm Land Rover modellerinde kullanılan ’Terrain Response’ sistemi LRX’te de kullanılıyor fakat şehir içi kullanımlarda daha çevreci bir tutum sergilemek amacıyla bu sisteme ’Eco’ adında yeni bir mod da eklenmiş. Araçta kullanılan parçaların tamamı geri dönüştürülebilir malzemeden oluşuyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 11:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?