16
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

21 bin otobüs seçmen taşıyacak

Türk otobüsçüler, seçim öncesinde tarihin en büyük taşıma operasyonuna imza atacak. otobüs sayısı seçim haftası arttıralacak

Sektör, Ulaştırma Bakanlığı’nın 14 milyon kişilik hareket beklediği seçim haftası için alacağı geçici izinle turizm, yurtdışı turları ve şehiriçi personel otobüslerini kiralayıp seçmenlerin sandık başına gitmesini sağlayacak.

Avrupa’nın en büyük araç filosuna sahip Türk otobüsçüleri 22 Temmuz’da yapılacak genel seçim öncesinde tarihin en büyük taşıma operasyonuna hazırlanıyor. Seçim haftası yazlık ve memleketlerinde olan seçmenleri, seçim bölgelerindeki sandıklara taşımak için 11 bin 350 ek otobüs seferber edilecek. Türkiye’de şu anda 9 bin 900 olan şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs sayısı seçim haftasına yönelik yapılacak düzenlemelerle 21 bin 250’ye çıkartılacak.

Özel yönetmelik çıkacak

Böylece günlük taşıma kapasitesi 455 binden 1 milyon 300 bine yükseltilirken, seçim haftasında oy kullanmak için seyahat edecek milyonlarca seçmenin sıkıntı yaşamadan sandık başına gitmesi sağlanacak. Vatandaşların tatil beldelerinden seçim bölgelerine yasal ve sağlıklı bir biçimde taşınması için bakanlıkla görüşen ve özel yönetmelik sözü alan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), bu geçici izin sayesinde turizmcilere ait otobüsler, yurtdışına sefer yapan otobüslerle şehiriçi personel taşıyan otobüslerin kiralanıp seçmen taşımasına imkan sağlayacak.

Günde 1.3 kişi taşınacak

TOFED Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, Salı günü Ankara’da Ulaştırma Bakanlığı ile görüştüklerini ve bakanlık yetkililerinin seçim döneminde 13-14 milyon kişilik bir yolcu hareketinin yaşanacağını kendilerine ilettiğini söyledi. Yıldırım, “Bakanlığa önerilerimizi sunduk ve çoğu kabul gördü. Haziran ortasına kadar şirketlerin işbirliği yapmasını sağlayacak özel yönetmelik çıkacak. Otobüs ve şöförlerle ilgili gerekli denetimleri yaptıktan sonra şu anda 17 bin olan belgeli araç sayısında yüzde 25 artış bekliyoruz. Yani şu anda 17 bin olan belgeli araç 21 bin 250’ye çıkacak. Mevcut araçların ilave seferleri ve kiralanacak araçlarla birlikte günlük yolcu taşıma kapasitesinin de 455 binden 1 milyon 300 binin üzerine çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Otobüs biletine zam yok

Partilerden şu ana kadar otobüs kiralamak için talep gelmediğini de belirten Mustafa Yıldırım, yolcu trafiğinin seçime 3 gün kala hızlanmasını beklediklerini ifade etti. Seçimden 10 gün önce kiralanacak araçlarla sürücülerinin tümünün bakım ve denetiminin yapılması gerektiğini kaydeden Yıldırım, denetimden geçemeyen araç ve sürücülerle çalışılmayacağını vurguladı. Bu operasyon sırasında otobüs ücretlerinde ekstra bir artış olmayacağına da dikkat çeken Yıldırım, “Bakanlığın belirlediği tarife dışında ücret kesinlikle alınamayacak. Kayıtdışı çalışanlar tespit edildiğinde 5 bin YTL ceza ödeyecek” dedi.

‘Kışın seçim yapılsaydı yaramıza merhem olurdu’

DAHA önce yaptığı açıklamalarda havayolu şirketlerinin 2006’da ucuz bilet yüzünden otobüsçülerin 18 milyon yolcusunu kaybettiğini söyleyen Mustafa Yıldırım, şöyle konuştu: “Seçim işlerimizin en yoğun olduğu yaz sezonunda yapılıyor. Bu dönemde zaten işimiz var. Seçim ekonomik bir katkı sağlayacaktır ama kış aylarında olsaydı yaramıza biraz merhem olurdu.”

Aksaray faciası yaşanmasın

MUSTAFA Yıldırım, bakanlıkla yaptıkları görüşmede seçim döneminde kayıtdışı taşımacılığın artacağına ilişkin endişelerini ilettiklerini de söyledi. Bakanlıktan özellikle belediyelerin belge şartı olmayan araçlarının, korsan taşıma yapan şehiriçi personel araçlarının yollara çıkıp kaza riskini artırabileceğini belirten Yıldırım, “Bizim en büyük endişemiz bu. Aksaray’da küçük yavrularımızın öldüğü acı kazaları bir daha yaşamayalım. Ama bakanlık gerekli denetimleri yapmazsa maalesef üzücü olaylar yaşanır” dedi.

Sürücülerin alkol muayenesi bile yapılacak

Mustafa Yıldırım, kiralanacak araç ve sürücülerinin denetimden geçirileceğini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: “TOFED bünyesinde 67 dernek, 414 şirket var. Yıllık 3.5 milyar dolar ciromuz var, yan kuruluşlarla 250 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Kiralanacak araçların bakımını yapacağız. Sürücülerin ehliyetini, sağlığını kontrol edeceğiz. Alkol muayenesi bile yapacağız. Şu anda sektörde çalışabilmek için bakanlık belgesi için başvuran 30 bin sürücü var. 7 bini belge almak üzere. Dolayısıyla sürücü sıkıntısı yaşamayacağız.”

Havayolu şirketleri gün ortası seferleri sabaha kaydıracak

Seçİm dönemi için havayolu şirketleri de planlarını yapmaya başladı. Vatandaşların seçim günü mağdur olmaması için erken rezervasyon yaptırmasını öneren şirketler, ek seferler koyma ve gün ortası seferleri kaydırma gibi yöntemler üzerinde duruyor. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı ve Onur Air Genel Müdürü Şehabettin Bolukçu, Haziran ortasından itibaren rezervasyonlarda hareketlenme beklediklerini söyledi. Bolukçu, “Şu ana kadar partilerden veya vatandaşlardan kiralama veya erken rezervasyon talebi yok ama olacaktır. Vatandaşlar oy kullanacaksa şimdiden rezervasyon yaptırsınlar. Seçim döneminde yoğunluk olur, yer bulamazlar, bilet fiyatları yaz sezonu olduğu için daha yüksek olur. Şirketler ilave uçuş koyacağı için de maliyetin bir bölümü bilet fiyatlarına yansıyabilir” diye konuştu. 

Atlasjet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da vatandaşların bir an önce rezervasyonlarını yaptırmaları gerektiğini belirterek, “Seçim zamanı trafik artacak. O dönemde gün ortası seferleri sabaha kaydırmayı düşünüyoruz” dedi.
Vatan
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 10:25:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?