26
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

ABD'li esnafın gözdesi oldu

ABD'li çiçekçi, tamirci çok beğendi Ford işçisi tam kapasite çalışıyor

Ford Otosan'ın Türk mühendislerinin geliştirdiği Transit Connect, fabrika ve işçilerin kurtarıcısı oldu. ABD'li küçük esnaf aracı beğenince Ford, 35 bin adet Connect istedi. Fabrikadaki Transit hattı tam kapasite üretim yapıyor

Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve Ford Otosan’ın Kocaeli’deki fabrikasında üretilen Ford Transit Connect, krizde zor günler yaşayan ve sık sık üretime ara veren fabrikanın kurtarıcısı oldu. 2002’den beri üretilen Connect, 22 bin 480 TL’den başlayan fiyatlarla yenilenerek satışa sunuldu.
Bugüne kadar Türkiye’de 150 bin adetlik satış yapan Connect’in 450 bin adedi de dört kıtada 60 ülkeye satıldı. Mayıs ayında ise fabrika ABD’ye yani Ford’un anavatanına ihracata başlanacak.

‘Seneye rekor kırabiliriz’
Aracın lansmanında konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, Kuzey Amerika’nın kendileri için en büyük tek pazar olacağını belirterek, üretimin yüzde 50’sini alacağını söyledi.
Daha önce 20 bin adetlik ihracat hedeflediklerini ancak Connect’in tanıtıldığı fuarlarda büyük ilgi gördüğünü ifade eden Flewitt, “Amerika’da tamirci ve çiçekçi gibi küçük esnaf çok beğendi. Sadece Amerika için siparişler 35 bin araca kadar çıktı. Kuzey Amerika olmasaydı çok ciddi sorunlarımız olurdu” dedi.
Flewitt, Türkiye ve Avrupa’da krizle daralan pazar geri geldiğinde ABD ihracatıyla birlikte Fabrikanın rekor kırabileceğini de vurguladı. Flewitt ABD’ye giden Connect’lerin yüzde 80’inin ticari olacağını yani iki koltuklu üretileceğini anlattı. Bu araçlar Türkiye’de olmayan 2.0 litrelik benzinli motor ve otomatik şanzımanla ihraç edilecek.

Şimdiden 1000 adet sattı
Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay ise, “Krizin, ÖTV indiriminin ortasında aracın tanıtımını yaparak, aracımıza ve müşteriler tarafından son derece beğeniyle karşılanacağına inancımızı gösteriyoruz” diye konuştu.
Otay, yeni modelin satışını tanıtımla açtıklarını ve tanıtımdan önce 1000 adedin üzerinde satış yapıldığını, bundan sonra da üretimin yetiştiği seviyede araç satmaya devam edeceklerini söyledi.
Aracın Amerika için olan geliştirme detayında birçok değişiklikler olduğunu ve değişikliklerin ortaklaştırıldığını belirten Otay, aracın yenilenmesi fikrinin Amerika işleriyle hızlandığını anlattı.

Günde 390 Transit
Otay, yenilemeyle birlikte Türkiye’deki pazar payında ve Avrupa’da pazar payında yeni bir rekabet getirmenin olumlu etkileri olacağını dile getirerek, “Mayıs ayından itibaren fabrika full kapasite olarak Connect üretimine ulaşıyor ve full kapasite olarak önümüzdeki aylarda da devam edecek. Üretimin yarısı ABD’ye gidecek. Transit ve Transit Connect üretimi Mayıs 15’te günlük 390’a çıkacak” diye konuştu.
İlk ay üretimi olarak 1500 aracı tamamladıklarını aktaran Otay, kriz şartlarına rağmen, Avrupa, Türkiye, Amerika pazarında artı talep olduğunu söyledi.
Otay, “Amerika olmasaydı, Ford Otosan fabrikası ne durumda olurdu?” sorusuna, “Bugüne göre daha kötü olurdu. Bugüne kadar hep bir yolunu yöntemini bulup, bizim bugünümüze de yarınımıza da önemli katkı sağlayan çalışanlarımızla yaşamayı becerdik” diye yanıt verdi.
Aracın yüzde 100 Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini belirten Otay, “Ford için Türk mühendislerin geliştirdiği hem ABD hem de Avrupa için yapılan ilk araç Connect” dedi.

Türkçe konuşuyor
Fiyatı 22 bin 400 TL’den başlayan Transit Connect fiyat konusunda da iddialı. En düşük modelinde eskisine göre 500 TL fark alınırken en donanımlı versiyon olan GLX, eskisine göre 800 TL yüksek fiyatlı yani 30 bin 900 TL. Türkiye’de geliştirilen ve yenilenen Ford Transit Connect’in dışında makyaj içinde ise büyük yenilik var. Ford’un global kinetik tasarım felsefesi Connect’e de uygulanmış. Aracın ön tasarımı, tamponları, arka stopları yenilenmiş.
İç konsol ise tamamen yenilenerek binek Ford modelleri gibi oldu. Türkçe konuşan Yeni Transit Connect’in kullanıcıları, Bluetooth ve Türkçe konuşan Kontrol Sistemi sayesinde ellerini direksiyondan, gözlerini yoldan ayırmadan cep telefonu, radyo, CD çalar ve iPod gibi harici aygıtlarını Türkçe komutlarla kumanda edebiliyor. Araçta yeni direksiyondan kumandalı Focus Trend CD player, standart yol bilgisayarı ABS ve sürücü hava yastığı, ön ve arka disk frenlek standart.

Satılanın yüzde 70’i lüks
Otomatik yanan ön farlar ve yağmur sensörü, Türkçe Bluetooth ve sesli kontrol sistemi, MP3 çalar soketi, 12 V güç çıkışı, ESP ve yan hava yastığı gibi teknolojik özelliklerin bulunduğu Plus Paket ise sadece 1500 TL farkla alınabiliyor. Şimdiye kadar satılan 1000 Connect’in yüzde 70’i Plus Paket’le üretildi. Yeni Transit Connect sahiplerine, OPET’de yakıt yüzde 5 indirimli olacak. Ford Otosan ve OPET işbirliğinde gerçekleşen kampanya ile 2009 yılı sonuna dek satın alınan Yeni Transit Connect’lerin kullanıcıların Yakıt Güvence Sistemi özellikli Ford Club kartlarına, OPET’lerde yaptıkları her 1000 TL’lik yakıt harcaması için 50 TL’lik ParoPuan yüklenecek. Bu rakam yüzde 5’lik indirime denk geliyor. Ayrıca eski Connect müşterileri artı 2 yıl garantili olacak.

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 01:35:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?