22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Akaryakıt alırken dikkat

Otomobil firmaları son yıllarda artan petrol fiyatları yüzünden dizel araçlara yöneldi. Tüketicinin beklentilerine cevap vermek için aynı modelin hem benzin hem de motorinle çalışanını üretti.



Ancak bu durum bazı talihsizlikleri de beraberinde getirdi. Mesela sürücülerin ve akaryakıt istasyonları görevlilerinin dikkatsizliği yüzünden birçok aracın deposuna motorin yerine benzin, benzin yerine motorin konuldu. Bu nedenle pek çok vatandaş mağdur oldu. Sektör temsilcilerine göre bunun sebebi teknolojik değişimden kaynaklanıyor. Geçmişte dizel ve benzin pompalarının ayrı olduğunu belirten bir firma yetkilisi, "Şimdi aynı pompa üzerinde birkaç farklı ürüne ait tabanca bulunuyor. Araç sahibi hangi ürünü istediğini söylemeyince, görevli de sormayınca depoya farklı akaryakıt konulabiliyor." diyor. Uzmanlar ise dizel tabancanın ince, benzininkinin ise kalın olduğunu belirterek depoların buna göre yapılması gerektiğini vurguluyor.

Akaryakıt Dağıtım ve Depolama Şirketleri Derneği (AKADER) Başkanı Mehmet Gültekin, tek pompaya ayrı ayrı tabancalar konulduğunu kaydederek tüketicinin görevliyi ikaz etmesi gerektiğini belirtiyor. Dizel kullanılan bir araca benzin konulmasının sakıncalı olduğuna dikkat çeken Gültekin, "Çünkü motor ona göre dizayn edilmiş. Maddi kayıplara sebep olabilir. Burada sorumluluk tüketiciye ait. Aracını pompaya yanaştırdığında istasyon sahibini ikaz etmesi gerekiyor." ifadelerini kullanıyor. Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan ise "Bazı tüketicilerimiz arabasında hangi akaryakıtı kullandığının farkına varmayıp, pompadaki arkadaşa benzinli bir araç için 'dizel koy' diyebiliyor." tespitini yapıyor. Pompadaki görevlinin de müşteriye hangi yakıt türünü kullandığını sorması gerektiğini dile getiren Alkan, bu tür kazaların dikkatsizlik sonucu oluştuğunu vurguluyor. Alkan'a göre insanlar dalgınlıkla dizel alması gerekirken benzin diyebiliyor. Böyle bir olayla karşılaştıklarında vatandaşın arabasını yürütmediklerini aktaran başkan, "Servise gönderiyoruz. Akaryakıt elden çıkıyor. Yeni yakıt veriyoruz." diye konuşuyor. Akpet Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aytemiz de sorunun araç sahibinin hatasından kaynaklandığı görüşünde. Bu tür talihsizliklere çok sık rastlanmadığını belirten Aytemiz, tüketicinin pompaya yanaştığında görevliyi uyarması gerektiğine dikkat çekiyor. Akpet yöneticisi, "Hiçbir şey söylenmez ve deponun üzerinde de herhangi bir ibare olmazsa pompacı yanlışlık yapabilir." uyarısında bulunarak böyle bir durum yaşanması durumunda deponunun boşaltılması gerektiğini kaydediyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz ise normalde benzin ve motorinle çalışan araçların depo girişlerinin birbirinden farklı olması gerektiğini söylüyor. Bazı firmaların bu uygulamaya geçtiğini aktaran Deniz, "Benim aracım da dizel. Dizelin haricinde benzin konulması durumunda hazne girişi dar olduğu için almıyor." diyor. Öte yandan yaşanan talihsizlikler otomobil firmalarını da harekete geçirdi. Bazı şirketler depolarını pompa tabancasının ebatına göre yapmaya başladı. Buna göre benzin kullanılan bir aracın deposuna motorin tabancası girmiyor.

 



Zaman
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2007 Cuma 04:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hakan Kocyigit IP: 80.136.126.xxx Tarih : 28.07.2007 23:15:02
Neden bizim insanlarimiz böyle seylerle ugrasiyor yok pompaci hatali yok tüketici hatali ve sonucta ortada bir maduruyet var Birakin her tüketici kendi deposunu kendisi doldursun sorumlulukta ortadan kalksin bütün avrupa ülkelerinde her sürücü kendi deposunu kendisi dolduruyor ve hicte sorun yasanmiyor bizimkiler daha yok bensin pompasini ucu ince mazotunki kalin hesabi yapiyorlar Sizin o pompanin basina koydugunuz asgari ücretle calisan garibin aysonunu nasil getiricem hesabini yapmasindan inceye kalina bakicami kalmis onun icin incede ayni kalinda ayni doldur gitsin