19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Alkolle çalışan otomobiller yolda

Bosch benzinli ve dizel otomobillerden sonra alkol ve doğalgaz ile giden araçlar için de enjeksiyon teknolojisi geliştirdi. 

Bosch'dan yapılan açıklamada, Avrupa'da binek araçlar için benzin ve dizelin standart yakıt olarak kullanılmaya devam ettiği, ancak benzin ve dizel fiyatlarındaki artışın, alternatif yakıtları gündeme getirdiği hatırlatılarak, "Bu konudaki çalışmalarımıza hız vererek benzin ve dizel motorları için ürettiğimiz motor yönetim sistemlerine ek olarak alternatif yakıtlar için de sistemler geliştiriyoruz" denildi. 

Bosch'un NG-motronik esnek motor yönetim sistemleri ile, araçlar hem benzin hem de CNG ile çalışabiliyor. Hatta yanma motorunun performansını etkilemeden sürüş esnasında bir yakıttan diğerine geçmek de mümkün oluyor. Özellikle Almanya'da, doğal gaza uygulanan vergilerin düşük olması ve çevre dostu yakıt sağlayan servis istasyon ağının hızla genişlemesi, CNG'yi giderek daha fazla tercih edilen bir seçenek haline getiriyor. 

Bosch'un doğal gaz için geliştirdiği sistemler, benzine kıyasla yüzde 25 daha az karbon dioksit üretiyor ve hiç partikül emisyonu üretmiyor. Bu özellik CNG'yi yalnız Avrupa pazarı için çekici hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda Asya'daki doğalgaz konusundaki gelişmeler açısından da büyük potansiyel sunuyor. 

. Özellikle Brezilya'da benzinin yanında alkol de yakıt olarak kullanılıyor. Bosch'un geliştirdiği esnek yakıt yönetim sistemi ile araçlar alkol gibi benzinle de çalışabiliyorlar. O an kullanılan yakıtın bileşimine bağlı olarak sistem, enjeksiyon ve ateşleme sistemini otomatik olarak adapte ediyor. 3 yakıtlı sistemle, Brezilyalı şoförler benzin, alkol ve doğal gazla depoyu doldurabiliyorlar. 

Alkol ve doğal gaz için olan motor yönetim sistemi ile Bosch, benzin ve dizele alternatif olan, kaynakları koruyan modern ve çevre dostu sistemlerin geliştirilmesindeki uzmanlığına bir kez daha dikkat çekiyor.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2006 Cumartesi 11:53:11
Güncelleme :14 Ekim 2006 Cumartesi 12:05:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?