16
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Araç muayene devri

Araç muayene devri için 552 milyon doları peşin ödeyecekler... 

Danıştay, Özelleştirme İdaresi'ne araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi için son aşama olan imtiyaz sözleşmesinin imzası için olumlu görüş verdi.

2004 yılından bu yana süren araç muayene istasyonlarının özelleştirme sürecinde yargı aşaması sona eriyor. Danıştay 1. Dairesi'nin Özelleştirme İdaresi'ne araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi için son aşama olan imtiyaz sözleşmesinin imzası için olumlu görüş verdiği öğrenildi. Özelleştirme İdaresi'nin imza için ihaleyi kazanan Akfen-Doğuş-TÜVSÜD Ortak Girişim Grubu'nu davet etmesi bekleniyor. Grup, ihaleyi 613.5 milyon dolarla kazanmıştı. Ancak ödemenin imzanın hemen sonrasında indirimden de faydalanarak 552 milyon dolar peşin olarak yapılacağı öğrenildi. Akfen, Doğuş Otomotiv ve Alman TÜVSÜD'ün girişim grubunda yüzde 33'er hissesi var. Grubun kurduğu TÜVTÜRK şirketi 18 ay içinde Türkiye genelinde 189 araç muayene istasyonu açacak. 20 yıllığına işletilecek istasyonlardan toplamda 7 milyar dolar ciro bekleniyor. İstasyonlardan ikisi şimdiden hazır durumda.

Araç muayene istasyonlarında uzun süredir devam eden hukuki süreçte sona gelindiği belirtiliyor. ÖİB, geçen kasım ayı içinde konuyla ilgili imtiyaz sözleşmesini onay için Danıştay 1. Dairesi'ne göndermişti. Danıştay 1. Dairesi'nin konuyla ilgili görüşlerini yaklaşık 1 hafta önce Özelleştirme İdaresi'ne ilettiği belirtiliyor. Bu sürecin ardından hızla sözleşmeye nihai şeklin verilmesi ve daha sonra da istasyonların ihaleyi kazanan konsorsiyuma devredilmesi planlanıyor. Yetkililer, birkaç gün içinde de konuyla ilgili resmi açıklamanın yapılacağını vurguluyor.

2004'te yapılan araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi, Akfen-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu toplam 613.5 milyon dolar bedelle kazanmıştı. Şu anda Türkiye'de 80 adet araç muayene istasyonu bulunuyor. Proje kapsamında 198 adet daha yapılması planlanan araç muayene istasyonları için toplam 200 milyon dolarlık makine-teçhizat yatırımı yapılacak. 3 bin kişiye istihdam yaratması beklenen projeyle birlikte trafik kazalarının da yüzde 40 azaltılması hedefleniyor.



İlk 3 yıl gelirin yüzde 30'u devlete
Yapılan özelleştirmenin koşullarına göre, ilk 3 yılda muayene ücretlerinden elde edilecek gelirin yüzde 30'u devlete verilecek. Bunu takip eden 7 yılda ise gelirlerin yüzde 40'ı devlete aktarılacak. 20 yıllık işletme süresi olacak araç muayene istasyonlarının son 10 yıllık işletim döneminde ise araç muayene gelirlerinin yarısı devlete verilecek. Bu arada aracın zamanında muayenesinin yapılması gibi durumlarda kesilecek cezaların tamamı ise devlete verilecek.

Türkiye'de araç muayene istasyonları 

* Türkiye'de 80 adet araç muayene istasyonu bulunuyor.

* 198 araç muayene istasyonu daha yapılması planlanıyor.

* Yeni istasyonlar için 200 milyon dolarlık makine-teçhizat yatırımı yapılacak.

* Projenin 3 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.



Hacer Boyacıoğlu /referans
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2007 Perşembe 13:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?