31
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

Avensis'i baştan yarattılar

Japon otomotiv devi Toyota’nın Avrupa’daki amiral gemisi Avensis, üçüncü nesliyle yollara çıkmaya hazırlanıyor.

Baştan aşağı yenilenerek 2009 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de piyasaya sunulacak Avensis, atletik tasarımı ve güçlü motor seçenekleri ön plana çıkıyor. D segmentinin en idialı modellerinden biri olan yeni Avensis, Avrupalı tüketicilerin beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda Avrupa’da tasarlanıp geliştirilmiş. Oldukça kapsamlı bir çalışma sonucu ortaya çıkartılan Avensis’in Başmühendisi Takashi Yamamoto, araç için Avrupa’da çalışma izni almış ve tüm kıtayı en kuzeyinden güneyine kadar dolaşmış. Bu sayede Avensis’in daha Avrupalı bir otomobil olması sağlanmış.

İngiltere’de üretimine başlanan yeni Avensis, ilk kez 1997’de Corona’nın devamı olarak geliştirilip piyasaya sunulmuştu. Toyota’nın Avrupa için geliştirilen ilk D sınıfı modeli olan Avensis, yine mühendislik çalışmalarından üretimine kadar daha fazla Avrupalı. Bunun nedeni de, aracın gelişimi için 35 mühendisin Avrupa’ya gönderilmesi ve son detaylar için Baş Mühendis Yamamoto’nun da buraya gelerek çalışmalarını bu kıtada devam etmesi. Yamamoto, son şekli verilmiş Avensis ile kıtada 5 bin km yol yaparak, bu sınıftaki araçları kullanan sürücülerin beklentilerini öğrenmiş. Toyota’nın Avrupa’daki "amiral gemisi" durumunda olan Avensis, tasarımıyla tamamen farklı bir araç haline gelmiş. Daha köşeli ve saldırgan hatlara sahip olan yeni Avensis, eskisinin aksine daha iri ve yatık farları, stop lambalarıyla dikkat çekiyor. Aracın tasarımında, Toyota’nın Amerika’daki lüks markası Lexus modellerinden esintiler gözden kaçmıyor.

Rüzgar Direciyle çevrecilik


Avensis’in boyu sadece 50 milimetre uzarken, geliştirme aşamasında yapılan çeşitli düzenlemelerle iç mekánın eskisinden daha fazla baş ve diz mesafesi sunar hale gelmesi sağlanmış. Son dönemdeki eğilime uygun olması adına daha sessiz bir iç mekánın yaratıldığı Avensis’te, ergonomi ve sürüş konforu açısından da büyük geliştirmeler kaydedilmiş. Her şeyden önce aracın süspansiyon sistemi yumuşatılırken, yol tutuşu güçlendirilmiş ve sınıfında ilk sayılabilecek elektrikli direksiyon yükseklik-derinlik ayarı gibi özellikler eklenmiş. Başarılı aerodinamiği sayesinde düşük bir rüzgár sürtünme katsayısına sahip olan yeni Avensis, bu sayede hem daha düşük yakıt tüketimi sağlıyor hem de yola daha iyi oturuyor. Düşük sürtünme katsayısı sayesinde daha çevreci bir otomobil haline gelen araç, yeni nesil motorları sayesinde de bu özelliğini pekiştiriyor. Serinin başlangıcını oluşturan 1.6 litre hacmindeki motor 132 beygirlik gücü ile D segmentindeki en küçük ve en güçlü motor olmaya hazırlanıyor. 2.0 litrelik benzinli motor ise 152 beygir güç üretiyor. Dizel motor seçeneğini ise 2.0 litre 126 beygir gücündeki motor üstleniyor. Motor seçeneklerine bağlı olarak yeni nesil Multidrive S adı verilen CVT teknolojili bir otomatik şanzımana düşük yakıt tüketimi ve konforu bir araya getiriyor. Ayrıca Avensis’in tüm motor seçenekleri 6 ileri manuel şanzıman ile donatılırken; 2.0 litrelik benzinli motor ise Multidrive S şanzımanla birlikte sunulacak..

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 16:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?