22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

'Ayyıldız' Fransa yolcusu

Fransa ve Ankara'da gelecek yıl düzenlenecek yarışlar için 4 tane daha hidromobil hazırlayan öğrenciler, sponsor desteği bekliyor.

Üye sayısı 13'den 53'e çıkan hidromobil grubu, Fransa'da geçen yıllarda gerçekleştirilen "1 litre benzin değerindeki hidrojenle 3 bin kilometre yol katetme" rekorunu geçmeyi hedefliyor "Shell Eco Marathon"u organize eden Fransız ekip tarafından projeleri incelenen ve Ankara'daki yarışmadan önce davet alan grup, geçen yıllarda gerçekleştirilen "1 litre benzin değerindeki hidrojenle 3 bin kilometre yol kat etme" rekorunu geçmeyi hedefliyor. Çukurova Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesinin değişik bölümlerinde öğrenim gören ve "Çukurova Hidromobil Grubu" adı altında bir araya gelen gençler, Mayıs 2008'de düzenlenecek yarışma için şimdiden çalışmalara başladılar. Grubun kurucularından Çevre Mühendisliği öğrencisi Özgür Kaya, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın'ın da katkılarıyla grubu kuran 13 kişinin "Ayyıldız" adını verdikleri hidrojen yakıt piliyle çalışan hidromobili yaptıklarını söyledi. Bu yıl ilk kez düzenlenen "Hidromobil 2007" yarışında Boğaziçi Üniversitesi'nin "Buhar" adlı aracının ardından kendilerinin "Ayyıldız" ile ikinci olduğunu hatırlatan Kaya, Mayıs 2008'de Fransa'da düzenlenecek yarışma için şimdiden çalışmalara başladık. Yarış için 2, TÜBİTAK tarafından gelecek yıl da düzenlenecek yarışma için 1 hidromobil araç üretmeyi hedefliyoruz.


Geleceğin otomobili olmaya aday

BMW ve Mercedes gibi firmalar çok az sayıda hidrojenle çalışan otomobiller ürettiklerini belirten Kaya, “Gelecek yıllarda bu araçların kullanılması kaçınılmaz olacak. Seri üretime geçilmesi halinde 1 litre benzin değerindeki hidrojenle 2 bin kilometre yol alınabilecek. Bunun maliyeti ise 13 YTL olacak” dedi.

Yenişafak
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 08:37:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?