20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Baştan aşağı yenilendi

Partner, 2003 yılında gelindiğinde ise geçirdiği makyaj operasyonu ile güncel haline kavuşmuştu. Ancak Peugeot, 207 modelini piyasaya sunduğu zaman 206 satışına devam ettiği gibi bu stratejisini Partner’a da uyguladı.

Karsan tarafından üretimine devam edilen Peugeot Partner, ismini Partner Origin olarak değiştirdi ve bu modelin yanına bir de Partner Tepee modelini ekledi. Böylece Peugeot’nun 308 platformunda geliştirdiği yeni kombivanı Partner Tepee de Türk tüketicisi ile buluşmuş oldu.

Bodrum’da düzenlenen tanıtım organizasyonunda, Türkiye’de üretilen ve tüm dünyaya ihraç edilen ticari modeli Bipper’in Partner’in payını çalması sonucu yeni Partner Tepee’yi piyasaya sunduklarını söyleyen Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, güncel Partner’in adının Partner Origin olarak değiştirildiğini, üretimine ve satışına de devam edildiğini belirtti.

Vieux, "Türk pazarında her iki araca da yer olduğunu düşünüyoruz. Partner Tepee’den bir yıl içinde 15 bin adet satmayı hedefliyoruz" dedi. 2009’un Ekim ayından itibaren Türkiye’nin PSA otomobil üretiminin yüzde 10’unu temsil ediyor olacağının altını çizen Vieux, "Bu, markamız için ve Türkler için önemli. Biz sadece otomobil satmaya gelmedik aynı zamanda üretmek için burdayız" dedi.

Başta tasarımı ve boyutları olmak üzere, sahip olduğu bir çok yenilikçi özelliği, modülerliği, ve genişleyen iç hacmiyle birlikte segmentinin en önemli oyuncusu haline gelen yeni Partner Tepee, binek otomobillere yaklaşan konforu ile de oldukça iddialı. 4.38 metre uzunluğundaki aracın genişliği ise 1.81 metre. 308 tabanlı bir araç olması sayesinde arka koltuktaki yolcularına da oldukça geniş bir alan sunan Partner Tepee’nin 675 litrelik bagaj hacmi arka koltukların çıkartılması ile birlikte tam 3 bin litreye ulaşıyor.

Aracın içine geçildiğinde ise heybetli kokpit ve yüksek oturma pozisyonu 4x4’leri hatırlatıyor. Parter Tepee’nin arka sıradaki üç bağımsız koltuğu, aracın bir MPV’nin olduğu gibi esnek kullanılabilmesine olanak tanıyor.

Araç tavandaki eşya rafı, torpido gözü ve ön koltukların altındaki eşya çekmeceleri sayesinde yolcularına büyük kolaylık sağlıyor. Bu özelliklerine harita bölmesi, su şişesi gözleri de eklenince ortaya 76 litrelik ekstra yük alanı çıkıyor. Çift hava yastığı, ABS ve dört tekerlekte disk frenin dahil olduğu standart güvenlik donanımı ile de dikkat çeken araçta, şimdilik iki farklı güçte dizel motor seçenekleri bulunuyor.

1.6 litre hacmindeki HDi motorlar sırasıyla 75, 90 ve 110 beygir güç üretiyorlar. Ancak bu motor seçeneklerinin şimdilik 75 ve 90 beygirlik versiyonları getiriliyor. Dizel motor ailesinin başlangıcını oluşturan 1.6 litre hacmindeki 75 beygirlik motor 2000 d/d’de 185 Nm maksimum tork üretiyor ve ortalama 5.8 litrelik tüketim değeri sunuyor.

1.6 litre 90 beygir gücündeki motor ise 207 ve 308’den tanıdık. 75 beygirlik versiyon ile aynı yakıt tüketimine sahip olmasına rağmen 215 Nm tork üreten bu motor daha yüksek çekiş gücü ile öne çıkıyor. 110 beygir gücündeki motor ise önümüzdeki aylarda seçenekler arasına eklenecek. Parter Tepee, 27 bin 450 YTL ile 33 bin 700 YTL arasında değişen fiyatlara sahip.

Gerileme döneminde geldim üretim için mücadele ediyorum

Peugeot Türkiye’nin gerileme döneminde göreve geldiğini belirten Jean Pierre Vieux, pazar paylarını 3.27’den 4.7’ye ulaştırdıklarını söyledi. Bipper’in katkıları ve 308’in başarısının etkili olduğunu söyleyen Vieux, Peugeot’nun bir zamanlar sahip olduğu pazar payına ulaşmak için yola çıktıklarının da altını çizdi.

PSA Peugeot-Citroen Grubu’nun içinde Türkiye’nin de bulunduğu aday ülkeler arasından alacağı yatırım kararında sona doğru yaklaşılırken, Vieux bu kararda Türk Milli Takımı’nın Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısının fark yaratmasını arzuladığını söyledi. Türkiye-Almanya maçını Türk milli formasını giyerek izlediğini söyleyen Vieux, Türk dinamizmine hayran kaldığını bir kez daha vurguladı.

Türkiye’deki üretime çok önem verdiğini söyleyen Vieux, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye’deki üretime çok önem veriyoruz. Türkiye’yi her zaman bu konuda savunuyorum. Ancak üretim olup olmayacağı kararı yaz sonunda verilecek. PSA CEO’su Christian Streiff, Polonya, Ukrayna ve Türkiye arasında verilecek kararı yaz sonuna kadar açıklayacak. Streiff’in sağlık sorunlarından dolayı karar biraz gecikti."

206 Sedan’a LPG dopingi

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, "Peugeot emisyon değerlerine çok önem veren bir marka. Bu nedenle Türkiye’de CNG (Doğalgaz) seçeneğini araçlarımızda sunmak istiyoruz. Ancak Türkiye’de tek CNG istasyonu olduğu için biz de yönümüzü LPG’ye çevirdik. Yakın zamanda 206 Sedan modelimizde LPG opsiyonu sunulacak" dedi.

Aslan Batur Hurriyet
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 12:18:27
Güncelleme :2 Temmuz 2008 Çarşamba 12:35:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?