22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Benzini koklayan ile doymayanlar

Küresel ısınmaya ayak uyduran otomobil firmaları, Cenevre'de çevreci modellerini sergilediler. Ancak en büyük ilgiyi benzini su gibi içen süper spor araçlar gördü.

Bu yıl 77'ncisi düzenlenen Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bu yıl Cenevre'nin ana teması çevrecilik... Otomobil üreticileri küresel ısınma gündemine ayak uydurarak, fuarda çevreci otomobillerini sergilediler. Pek çok üretici, yenilenebilir yakıtlarla çalışan araçlarını, elektrikli ve hibrid modelleriyle otomobilseverlerin karşısına çıktı. Bunlar arasında Honda, Toyota, Saab, Volkswagen, Mercedes gibi markalar dikkat çekti. Honda, yakıt hücresiyle çalışan FCX konseptini, Civic Sedan Hibrid ve Small Hibrid Sport konsept aracını sergiledi. Toyota ise yapımında hafif malzemelerin kullanıldığı geleceğin çevreci spor otomobili FT-HS'I tanıttı. Benzin ve elektrik enerjisinin yanı sıra otomobillerde yakıt olarak etanol kullanımı da yaygınlaşıyor. Saab'ta şeker kamışı ve mısırın benzinle karıştırıldığı yakıtı kullanan modelini sergiledi. Volkswagen ve Mercedes'in işbirliği yaptığı çevreci BlueMotion teknolojisi de fuarda yerini aldı. VW, Polo'dan sonra Passat'ta da ekonomik ve az karbondioksit salan dizel motoru kullanırken, Mercedes'te Bluetech motor kullandığı E serisini tanıttı.

YAKIT CANAVARLARI
Ancak, Cenevre'de çevreci otomobillerden daha fazla benzini su gibi tüketen, super lüks otolar dikkat çekti. Geçmiş yıllarda olduğu gibi yakıt tüketimleriyle değil, performanslarıyla öne çıkan süper spor otolar yine ilgi odağı oldu. Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği araçların başında ise Lamborgihini Gallardo Superleggara geliyor. Önceki modele göre yüz kilo daha hafifleyen aracın motoru 520 bg'den 530 bg'e çıkarılmış. Otomobil 0'dan 100 km/sn'e 3.8 saniyede ulaşıyor. Hollandalı süper spor otomobil üreticisi Zagato'nun, yeni Spyker AC12 Zagato modeli fuarın gözdeleri arasında bulunuyor. Yalnızca 25 adet üretilecek aracın fiyatının 780 bin dolar olduğu, ancak talep nedeniyle fiyatın 1 milyon doların üzerine çıkabileceği belirtiliyor. Fuarın en performanslı modeli ise 1001 beygir gücünde ve 16 silindirli Bugatti Veyron oldu. Fiyatı 1.1 milyon dolar olan bu otomobilde, ana teması çevrecilik olan fuarda en çok ilgiyi görenlerin başında yer aldı. Pininfarina imzasını taşıyan yeni Maserati GranTurismo'nun dünya tanıtımı Cenevre'de gerçekleşti. Maserati GranTurismo, 405 beygir gücüne sahip 4.2 litrelik V8 motoru ve önde yüzde 49 ve arkada yüzde 51'lik ağırlık dağılımıyla, yüksek performanslı bir spor otomobil. Bir başka yenilik ise Almanya'da üretilecek yeni spor otomobil markası Artega. İki koltuklu Artega GT'de alüminyum şasi ve karbon-fiber karoser kullanılmış. VW'den alınan 300 bg'lik 6 silindirli motor, aracın arkasına monte edilmiş. GT, 0-100 km/sn'ye 5 saniyenin altında ulaşıyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 06:26:35
Güncelleme :14 Mart 2007 Çarşamba 16:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?