19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Biyodizel her araçta kullanılmaz

Petrol fiyatlarındaki artış yüzünden neredeyse her hafta zamlanan benzin, araç sahiplerini alternatif yakıtlı motorlara yöneltiyor.

'Motora zarar verdiği için biyodizeli tavsiye etmiyoruz' 

Bu konuda son dönemde yıldızı parlayan biyodizeli özellikle çiftçilerin kullanması için bazı teşvikler getirilirken, lüks otomobil üreticileri modellerini satın alanları, "Motora zarar veriyor." diyerek kullanmamalarını tavsiye ediyor.

Alman lüks otomobil üreticisi Audi'nin spor araçlar ürün pazarlama sorumlusu Markus Schuster, söz konusu yakıtın pistonlara büyük zarar verdiğini belirterek, "Bu yüzden aracın performansı düşüyor." dedi. Schuster, esprili bir şekilde, "Motordan gelen patates kızartması kokusu da cabası." ifadesini kullandı. Biyodizel, kanola, ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerin yağlarından, hayvansal yağlardan veya mutfakta kullanılmış atık kızartma yağlarından elde ediliyor. Alternatif yakıt olarak biyodizel konusunda çalışmalar yürüten Avrupa Birliği, yeni standartlar geliştiriyor. Üzerinde en çok durulan çalışmaların başında normal dizel ile biyodizelin farklı oranlarda karıştırılması geliyor. Audi'nin pazarlama sorumlusu Schuster, buna rağmen biyodizelin tavsiye listelerinde yer almadığını ısrarla ifade ediyor. Alman otomobil firmasının yetkilisi, "Otomobillerde yeni yakıt konusunda hidrojen ve hibrit (elektrikli) sistemler öne çıkıyor. Audi olarak, yakın bir zamanda hibrit yakıtlı araçları pazara sunmayı hedefliyoruz. Ama dizel motorun geliştirilmesi üzerindeki çalışmalarımız da aralıksız sürüyor." diye konuştu. Hibrit yakıtlı araçlar ise basit anlamda bataryalı elektrikli araçların motoru ile benzinli veya dizel araçların içten yanmalı motorların birleşimi olarak tanımlanıyor. Lüks otomobil üreticisi Audi'nin yeni nesil spor otomobil TT Coupe ve R8 modelinin ardından 3. adımı temsil eden TT Roadster'i Fransa'nın Nice kentinde tanıtıldı. Yılbaşından itibaren Avrupa'da satışa sunulacak aracı, Türkiye'ye Doğuş Otomotiv Mart 2007'de getirecek. Model, 2.0 TFSI ve 3.2 V6 motor seçenekleriyle pazara sunuluyor. Doğuş Otomotiv-Audi, yıl sonuna kadar Türkiye'de 20 TT Roadster satmayı hedefliyor. Türkiye fiyatı henüz belli olmayan araç, Almanya'da 33 bin 500 Euro'dan vitrine çıkacak. TT modelinin müşteri yaş ortalamasının 40 olduğunu belirten şirketin spor araçları pazarlama sorumlusu Markus Schuster, "Bu model 2, 3 ve hatta 4'üncü araç olarak alınıyor. Satışlarda Almanya ilk sırada, İngiltere ikinci." bilgisini verdi. Audi, dünyanın en büyük araç pazarlarından Amerika'da pek bilinmiyor. Üstü açık spor model olan yeni Audi TT Roadster'in üretiminde alüminyum ve çelik kullanıldı. İki adet güçlü benzinli motorla pazara sunulan araç, 5,9 saniyede 100 kilometre hıza ulaşabiliyor. Araçlarda standart olarak altı ileri manuel şanzıman bulunuyor. Çift kavramalı dinamik stronic şanzıman ise isteğe bağlı olarak satın alınabiliyor. Ayrıca ABS fren sisteminden otomobilin yola daha iyi tutunmasını sağlamak için oluşturulan rüzgar kesiciye kadar birçok teknik özelliğe sahip bulunuyor. Aracın 2.0 litre T FSI motorlusu önden çekişli, V6 motorlu versiyonları ise dört çekerli.

stv
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 14:12:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?