20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Bu araç size not verecek

Tüm dünyada 2009 ilkbaharında satışına başlanacak Honda’nın yeni hibrid modeli Insight’da kullanılacak olan sistemin bir fonksiyonu da sürücüsüne “çevrecilik notu” vermek olacak.

Yakıt tasarrufu sağlamak için üç farklı işlevi birleştiren ve dünyanın bir ilk olan sistem, sürüş sırasında yakıtın daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla, motoru, şanzımanı ve diğer güç aktarım organlarının parçalarını kontrol edebiliyor, sürücülere yakıtı daha etkin kullanma olanağı veriyor ve her yolculuktan sonra sürücüsünün çevreci kullanım performansına puan veriyor.
Sistemin özelliklerinden biri olan “ECON Mode”, yakıtın daha etkin kullanımını sağlamak için, şanzıman ve motor üzerinde kontrol sağlıyor. Bir düğmeyle etkin hale getirilen sistem, bunun yanında klimanın da tasarruflu çalışmasını sağlıyor.
Sistemin bir diğer özelliği olan “Kılavuzluk Fonksiyonu” ise yakıtın etkin kullanılması amacıyla, gerçek zamanlı bir sürüş kılavuzluğu hizmeti veriyor. Sistem, hız göstergesinin içindeki ışıkların rengini sürüş koşullarına göre değiştirerek sürücüyü bilgilendiriyor. Şayet yakıt verimli kullanılıyorsa, ekrandaki ışık yeşil oluyor. Mavi renkse, aşırı hızlanma veya yavaşlamalarda aracın fazla yakıt tükettiği uyarısını yapıyor.

Sistemin “Puanlama Fonksiyonu” adı verilen özelliğiyse, götergenin ortasında yer alan ve ağaç yapraklarından oluşan bir grafikle çalışıyor. Kontak kapatıldığında, en üst sıradaki “yapraklar” tamamlanan yolculuğun skorunu, göstergenin alt sırasındaki yatay çubuk ise toplam kullanım performansına ilişkin skoru gösteriyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 19:39:57
Güncelleme :25 Kasım 2008 Salı 19:40:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?