29
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Bukalemun gibi otomobil

“Çöl Savaşçısı” lakaplı Touareg’in kardeşi Volkswagen Tiguan, kısa süre içinde kaslı abilerini tahttan indirecek bir SUV, yani minik bir dev

Gerek yakıt tüketimi, gerekse performansı “10 numara” olan Tiguan, maksimum 192 km’lik süratiyle de önümüzdeki günlerde sınıfının en popüler ismi olacağa benziyor.

Dikkat etmişsinizdir, yollarda kompakt yani küçük SUV araçların yoğunluğu gün geçtikçe artıyor. Bunda hiç kuşkusuz petrol ile fiyat avantajı etkili oluyor. Görünen o ki minik SUV, kısa süre içinde kaslı abilerini tahtan indireceğe benziyor. Bu haftaki konuğumuz pazara yeni sunulan Volkswagen Tiguan. Yani Çöl Savaşçısı lakaplı Touareg’in kardeşi...
Son dönemin modası şeker beyazı renginde. Bir anda ilgiyi üzerine çeken cinsten bir renk. VW’nin kompakt SUV modeli Tiguan, 4x2 ve 4x4 olarak tercih edilebiliyor. Touareg’teki 4MOTION arazi sistemi daha da iyileştirilerek Tiguan’a uygulanmış.


Yol tutuşu başarılı

Aracın ön tarafı, VW’nin yeni yüzünü yansıtıyor. Büyük VW amblemi, geniş panjur, Bi-Xenon farlar, krom tavan rayları ve yan dikiz aynalardaki sinyaller göze hoş geliyor... VW ayrıca bizlere özel bir sürpriz hazırlamış... Tiguan’ın ön yüzü adeta bukalemun gibi. Araç için otoyol ve bir de arazi versiyonu yaratılmış. İki Tiguan modeli burun ve tampon tasarımlarıyla birbirinden ayrılıyor. Bizim test ettiğimiz aracın tamponunun alt kısmı otoyollara uygun olarak kalın tasarlanmış.
VW Tiguan’ın yerden yüksekliği 20 cm. Yüksek oturma pozisyonuyla birleşince oldukça ideal. Engellere yaklaşma açısı 18 derece. Araçla birlikte araziye çıkma şansımız olmadı ama asfalttaki yol tutuşu başarılı. Yüksek olmasına karşın virajlarda savurmuyor.


150 beygirlik motor

VW Tiguan’da 150 beygir güç üreten ödüllü TSI motor yer alıyor. 6 ileri manuel vitesle birlikte performansı çok iyi. 1.5 tonluk araç, hiç zorlanmıyor. Ancak motor sesi, bir an ‘Acaba dizel bir araç mı kulanıyorum’ dedirtiyor. Yani biraz gürültülü. Ama onun dışında yakıt tüketimi ve performansı 10 numara.
Fabrika verilerine göre, VW Tiguan 1.4 TSI 100 km’de ortalama 8.4 litre yakıt harcıyor. Araç 0’dan 100 km’ye 9.6 saniyede hızlanırken, maksimum 192 km’lik sürate ulaşabiliyor. Bir SUV için daha fazlasına zaten gerek yok.


Konfor için her şey var

Tiguan’ın ekipman seviyesi oldukça dolu. Sürüş konforu için hemen hemen her şey düşünülmüş. Elektrikli ön ve arka camlar, MP3 özellikli radyo-CD çalar, tam otomatik klima, yüksekli ayarlı spor ön koltuklar, elektromekanik park freni, karartılmış arka ve yan camlar, hız sabitleyici, yağmur sensörü, ayak bölgesi aydınlatma ve park mesafe sensörü aklımıza gelen donanımlardan sadece birkaçı.
Standart olarak sunulan 230 volt soket ise mini bir buzdolabı ya da diz üstü bilgisayarı ile yolculuk etmek isteyenler için çözüm sunuyor.


Hareketli arka koltuklar

Aracın iç mekanında geniş diz mesafesi dikkat çekiyor. Fonksiyonellik de cabası. Üç kişilik arka koltuk sırası 16 cm ileri hareket ettirilebiliyor. Tiguan’ın 470 litrelik bagaj hacmi arka koltuklar katlandığında 1.510 litreye kadar çıkıyor. Özellikle geniş ve havaleli eşyalar taşırken, büyük kolaylık sağlıyor. VW Tiguan’ın fiyatı 30 bin 500 eurodan başlıyor. Ucuz mu, pahalı mı? Abisi Touareg’in fiyatının 85 bin euro’dan başladığı düşünülürse, çok cazip görünüyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 16:37:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?