20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Bursa'dan Çin'e kafa tutuyorlar

Düşük maliyetle otomobil üretilen Çin ve Hindistan'a karşı Oyak Renault Bursa, Fas ve Romanya fabrikaları ile karşılık verdiklerini belirten Christian Esteve, 'Onların işgücü, bizim lojistik maliyetimiz ucuz' dedi.

Renault Euromed Bölgesi Başkanı Christian Esteve, Hindistan ve Çin yapımı araçların dünya otomotiv pazarındaki artışına dikkat çekerek, "Hint ve Çin tehdidine karşı Bursa ve Romanya Fabrikası bir kalkan değil, savunma silahımızdır. Türkiye, Romanya ve Fas fabrikalarında uygun fiyata üretim yapabildiğimiz için Asya rekabetine kafa tutabiliyoruz. Onların işgücü daha az ama bizim de lojistik maliyetimiz ucuz" dedi.
Moskova Otomobil Fuarı'nda, 100 milyon euroluk bir yatırım bütçesiyle Bursa'da üretilen yeni Renault Symbol'ün tanıtımını gerçekleştiren Esteve, düzenlediği sohbet toplantısında, aracın dünya prömiyeri için mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.
Dünyada 1998'den bu yana 600 binden fazla Symbol sattıklarını ve Türkiye'de bu otomobille bir numara olmak istediklerini ifade eden Esteve, Bursa fabrikasının Symbol sayesinde tüm kapasitesini kullanabildiğini ve sektörde hak ettiği yeri aldığını kaydetti.

Bursa'da yer sıkıntısı yaşanıyor
Yeni Symbol'ün daha az benzin yaktığı için ekonomik, çok az karbondioksit ürettiği için de çevre dostu bir otomobil olduğunu vurgulayan Esteve, Türkiye gibi ülkelerde çevre bilinci yükseldikçe çevre dostu araçların öneminin arttığını kaydetti. Esteve, Clio Symbol ismini artık sadece "Symbol"ün alacağını da açıkladı.
Grubun Bursa, Piteşti (Romanya) ve Kazablanka fabrikalarında daha ucuza üretim yapabildiğine dikkat çeken Esteve, şunları söyledi: "Hint ve Çin tehdidine karşı Bursa ve Romanya Fabrikası bir kalkan değil, savunma silahımızdır. Romanya, Türkiye ve Fas fabrikalarında uygun fiyata üretim yapabildiğimiz için Asya rekabetine kafa tutabiliyoruz. Onların iş gücü maliyeti daha az ama bizim de lojistik maliyetimiz ucuz."

50 Türk mühendis çalıştı
Renault'un Ar-Ge merkezini kurmak için Romanya'yı neden tercih ettiği ile ilgili bir soru üzerine Esteve, "Romanya yetkililerine bu yönde bir düşüncemiz olduğunu söyleyence hemen cevap verdiler. Türkiye'ye ise bu teklifi yapmadık. Çünkü hükümetin Ar-Ge yasasıyla ilgili esnekliği daha sonradan gerçekleştirdi" dedi.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu da, 50 kişilik bir Türk mühendis heyetinin yeni Symbol projesi için çalıştığını belirterek, yeni modelden ilk etapta 2 bin 700 tane ürettiklerini kaydetti. Bursa'da 1 saatte 60 araba, yılda da 360 bin araba üretme kapasitesi olduğunu ifade eden Tunalıoğlu, bunun yüzde 80'ini ihraç ettiklerini dile getirdi.

24 bin Symbol satılacak
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, bu yıl en fazla Renault Symbol satmayı planladıklarını açıkladı. Aybar, Türkiye'de yaklaşık 24 bin Symbol satmayı hedeflediklerini söyledi. Symbol'de araç fiyatı üzerinde çalışıldığını ifade eden Aybar, Yeni Symbol'ün Megan'dan ucuz olacağını belirtti. Moskova'da dünyaya tanıtılan Yeni Symbol'ün ticari lansmanı, çoğu pazarda eylül ve kasım aylarında gerçekleştirilecek. Yeni Symbol, 1.5 dCi 85 bg dizel ve 1.2 75 bg ve 1.4 75 bg benzinli motor seçenekleri ile satışa sunulacak.

Otomotiv yan sanayi Avrupa'da görücüye çıktı
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Mercedes Benz'in üreticisi Daimler AG'nin Almanya'nın Stuttgart kentindeki Sindelfingen Fabrikası'nda düzenlenen "Türk Tedarikçi Günü"ne katıldı. TAYSAD üyesi 26 firmanın katıldığı temaslarda, Türk otomotiv sanayi ile işbirliğini geliştirmek istediğini belirten Daimler AG yöneticileri, satınalma, ürün geliştirme ve kalite alanlarına büyük ilgi gösterdi. TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, ziyaretle ilgili, "Tüm Türk tedarikçileri en ufak bir şüphe duymaksızın Daimler firmasının yeni projeleri için yatırım yapacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

Referans
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 16:55:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?