22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Bush'un barış atağı

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40'tan fazla ülkenin katılımıyla düzenlenecek Annapolis konferansı bugün ABD'de başlarken, 2 dönemlik görev süresinin sonuna yaklaşan ve koltuğunu bırakmasına 14 ay kalan ABD Başkanı George W. Bush, kendisini Ortadoğu sorununa adadığını ve İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecini yeniden başlatma kararlığında olduğunu ilan etti. 

3 günlük konferansın başlamasından önce Washington'da İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin lideri Mahmud Abbas'ı dün Beyaz Saray'da ayrı ayrı kabulünden önce Bush, "Konferans, İsrail ve Filistinlilerin iki halk arasında barışın sağlanması ve bağımsız Filistin devletinin kuruluşuna yönelik görüşemelerin başlatılması için ortaya koyacağı niyete verilen uluslararası desteğin kanıtı olacak" dedi. 

7 yıllık başkanlığında Ortadoğu konusunda kişisel inisitiyatifler geliştirmekten kaçınan Bush, Annapolis konferansıyla 2003'te askıya alınan "Ortadoğu yol haritasının" yeniden canlandırılmasını istiyor. Türkiye konferansta Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil ediliyor. 

Ancak Suriye ve Suudi Arabistan'ın katılmasının büyük önem taşımasına rağmen konferanstan büyük sonuçlar çıkması beklenmiyor. Gözlemciler, konferansın kilit isimleri olan Bush, Olmert ve Abbas'ın kendi ülkelerinde şiddetli muhalefetle yüz yüze olduklarına dikkat çekerek, konferansta büyük uzlaşmalara imkân sağlayacak adımların atılamayacağını belirtiyorlar.

Kilit sorunlar
Annapolis konferansında ele alınması planlanan önemli başlıklar şöyle:
GÜVENLİK: İsrail, militan Filistin gruplar dağıtılana dek herhangi bir anlaşmaya imza atmayacağını söylüyor. Filistinliler de Batı Şeria'daki İsrail işgalinin barış çabalarını engellediğini savunuyor. 

SINIRLAR: Olmert, kalıcı barış karşılığında Batı Şeria'nın yüzde 90'ından, Gazze Şeridi'nin de tamamından feragat edilebileceğini açıkladı. Abbas ise her iki kesimin yüzde 100'ünü istiyor. 

KUDÜS: Abbas, Doğu Kudüs'ün kurulacak Filistin devletinin başkenti olmasını, Batı Kudüs'ün de İsrail'e bırakılmasını talep ediyor. Buna karşılık İsrail, Kudüs'ün tamamını kendi başkenti olarak görüyor.
MÜLTECİLER: İsrail, milyonlarca Filistinlinin şimdi İsrail toprağı olan bölgeye geri dönmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Abbas, Filistinlilerin önceden yaşadıkları yerlere dönmesini istiyor.

Ret cephesi sesini yükseltti

Annapolis'teki Ortadoğu konferansına Doğu Kudüs'ün yeni kurulacak bir Filistin devletinin başkenti olması ihtimali nedeniyle itiraz eden İsrail sağı ile konferansı boykot eden İran, Hamas ve Lübnan'daki Hizbullah Örgütü "ret cephesi"nde buluştu. 

Konferanstan önce, İsrail'de Doğu Kudüs'ün kurulacak Filistin devletinin başkenti olmasına itiraz eden "Tek Kudüs" adlı platformun kampanyası çerçevesinde düzenlenen ve 15 bin kişinin katıldığı gösterilerde, "Kudüs'ün bölünmesine engel olunacağı" mesajı verildi. 

Hamas da Arap Birliği üyesi ülkelerin toplantıya katılma kararını kınadı ve Filistin halkının, Annapolis konferansının sonuçlarını tanımayacağını savundu. Lübnan'daki Hizbullah Örgütü de Annapolis konferansını, İsrail'i desteklemek için yapılan "bir medya şovu" olarak nitelendirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 18:39:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?