22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Daha çevreci araçlar isteniyor

Avrupa Komisyonu kıtanın iklim değişikliğiyle mücadele çabaları kapsamında, otomobil ve kamyonların ürettiği karbondioksit gazını sınırlayan yeni önerilerini sunuyor.

Komisyon içinde ayrılıklara yol açan planın ayrıntıları iki haftalık gecikmenin ardından bugün ilerleyen saatlerde belli oluyor.

27 üye ülkenin oluşturduğu AB'nin yeni politika önerileri getiren ve bunların uygulamalarını denetleyen kurumu olan Komisyon, AB'nin atmosfere saldığı karbondioksit gazını azaltmak için, sorumluluğun büyük çapta otomotiv sektörüne düştüğü kanısında.

Bu nedenle de otomotiv alanında faaliyet gösteren şirketlerin önümüzdeki beş yıl içinde karbon salımını yüzde 20 azaltan araçlar üretmelerini talep ediyor.

Avrupalı otomobil üreticileri ise böyle bir durumda otomobil fiyatlarının ve istihdam maliyetinin artacağına dikkat çekerek, bunun yerine havayı daha az kirleten yakıt kullanımına ağırlık verilmesini savunuyorlar.

Avrupa Otomobil İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Ivan Hodach, BBC'ye verdiği mülakatta, çevreci kuralların aşama aşama, alıştırarak, hayata geçirilmesi gerektiğini; aksi takdirde sektörün büyük yara alacağını söyledi. Hodach, otomotiv sektörünün doğrudan, ya da dolaylı olarak, Avrupa Birliği'nde 12 milyon insana iş sağladığını vurguladı.

Komisyonun önerisine göre, 2012 yılına gelindiğinde AB'de üretilen bir araba ortalama, kilometre başına 130 gramdan daha fazla karbon üretmemeli. Hâlihazırda büyükçe bir arabanın ortalaması, 200 gram kadar.

Avrupalı yeşillere soracak olursanız, sanayicilerin şikayetleri bir yana, öneriler bu haliyle bile yeterli değil. Ama Brüksel'de komisyon üyelerinden birinin ifadesiyle, ''hem çevre grupları hem de sanayiciler birlikte somurtuyorsa, doğru bir denge kurmuş olsalar gerek.''

Komisyon, önerdikleri değişimin zararlı gazların indirimini amaçlayan dünyanın en iddialı girişimi olacağını söylüyor.

Ama Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Chris Davis'e göre 'otomotiv sanayiini karbondioksit salımında indirime zorlamak için yasal yollara başvurmakta geç bile kalındı.'

Davis, daha önce üreticilerle varılan iyiniyete dayalı hiçbir anlaşmanın hayata geçirilmediğini, arabaların motor gücünün giderek arttığını, çok benzin yakan büyük cipler satmanın da, sektörün işine geldiğini belirtti.

Çünkü Davis'e göre, yakıt tasarrufu yapan araba modellerine kıyasla, daha çok para kazanıyorlar.

Ayrıca Davis sunulan önerilerin yetersiz olduğunu, ellerinde daha fazlasını başarabilecek teknoloji olduğunu vurguladı.


BBC
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 17:30:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?