22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Dizel moda oldu

Dizel moda oldu ilk kez benzinlinin önüne geçti.


Dizele olan talep bu yıl da yüksek oldu. Dizelin pazar payı ilk kez benzinlileri geçti. Satılan her 100 otomobilin 51'ini dizel modeller oluşturdu.


Özellİkle 2001 ekonomik krizi sonrasında yakıtta tasarruf kaygısıyla başlayan, sonrasındaki 3-4 yılda ise bilinçli seçimden çok 'modaya' dönüşen dizel otomobiller sonunda benzinlinin pazarını kaptı.

Türk otomobil pazarında dizele olan talep bu yıl da hız kesmeden devam etti. Son üç yılda satışlarını katlayarak artıran dizel otomobillerin pazardaki payı yılın ilk 9 ayında yüzde 51'e ulaştı. Yani piyasada satılan her 100 otomobilden 51'ini dizel motora sahip otomobiller oluşturdu.

Böylece dizel otomobillerin pazar payı tarihinde ilk kez benzinli otomobillerin önüne geçti. Bu yıl toplam satışlardaki daralmaya paralel dizel otomobil satışları da geriledi. Binek otomobil satışları 9 ayda toplamda yüzde 19 daralma ile 223 bin 508 adet oldu. 2007 yılı eylül sonunda dizel binek araç satışları ise geçen yıla oranla yüzde 15 daralma gösterdi. Bu daralma en çok B segmenti araçlarda gerçekleşti. Eylül 2007 sonu itibariyle 223 bin 508 adetlik binek araç satışının 114 bin 705 adedini dizel araçlar oluşturdu.

Dizel moda mı bilinçli tercih mi?

TIPKI Avrupa pazarında olduğu gibi Türkiye'de de tercihlerin dizele kayması, firmaların dizel arzını güçlendirmesine neden oluyor. Hatta bazı modellerin benzinliden önce dizel versiyonu pazarda yerini alırken, bazı modeller pazarda sadece dizel versiyonuyla yer alıyor. Dizelin bu 'önlemeyen' yükselişi 'tüketicinin gerçekten bilinçli bir seçim yaptığı mı yoksa bir modayı mı takip ettiği' yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi.

Çünkü birçok otomobil müşterisi 'kazancının ne olacağına bakmadan' dizel otomobil almaya başladı. Dizel ve benzinli arasındaki fiyat makası daraldı, ancak kapanmadı. Bu nedenle müşteri yeni bir dizel otomobil alırken ilk aşamada benzinliye göre daha fazla para ödüyor. Yılda katedilen kilometre 30 binin altında kalırsa da dizel otomobil zarar yazıyor. Bu farkı çıkarmak için 3-4 yıl geçmesi gerekiyor. Bu zaman zarfında zaten birçok dizel sahibi aracını elden çıkarmış oluyor.

Belma Toprak/Star
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 09:19:30
Güncelleme :15 Ekim 2007 Pazartesi 17:22:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?