15
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Doğuş Oto Mısır'da

'ULUSLARARASI OTOMOTİV ŞİRKETİ' OLMA YOLUNDA İLERLİYOR, ÖNCE LOZAN, ŞİMDİ MISIR

Daha önce Porsche'nin İsviçre'nin Lozan bölgesindeki satış ve servis işini alan Doğuş Otomotiv, ikinci uluslararası adımı Mısır'da attı. Bu ülkede Volkswagen ticari araçlarının satış ve servis hizmetlerini artık Doğuş Oto verecek.


Son zamanlarda büyük bir atılım içinde olan Doğuş Oto, yurtdışına ikinci adımını attı. Volkswagen ticari araçların Mısır'daki pazarlamasını Doğuş Oto yapacak. Böylece, daha önce Porsche'nin İsviçre'nin Lozan bölgesinde yetkili satış ve servis hizmeti işini alan Doğuş Otomotiv'in, Alman otomotiv devi Volkswagen'in uluslararası distribütörü olması yolundaki ikinci adım da atılmış oldu.
Mısır'da Volkswagen'in hem ticari hem de binek araçlarını pazarlayan bir distrübütör var. Ancak bu ülkede özellikle ticari kısımda pek başarı gösterilememesi üzerine ana şirket bu ülkede ticari araç işini Doğuş Oto'ya verdi. Doğuş Oto, Mısır'da pazarlama ve servis hizmetleri vermek üzere bir fabrika binasını kiralayarak yeniledi.
3 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşen Kahire'deki merkezin açılışı, 6 Kasım'da Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğuş Oto Başkanı Aclan Acar ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk'ün de katıldığı bir törenle yapıldı.
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Mısır'a ilk kez 1984'te babası Ayhan Şahenk'le gittiğini belirterek bu ülkeye Volkswagen gibi dünyanın önemli otomotiv grubunun distribütörü olarak adım atmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.


'Arkası gelecek'
Doğuş Otomotiv Başkanı Aclan Acar, "Türkiye ithal otomotiv pazarının lideri Doğuş Otomotiv'in uluslararası sularda büyümesinin ilk limanı Kahire olacak. Bunun arkası gelecek" dedi.
Mısır'daki ikinci merkez olarak İskenderiye'yi seçtiklerini ve çalışmalara başladıklarını belirten Acar şöyle konuştu:
"Doğuş Otomotiv olarak uluslararası arenaya Mısır'dan adım atmak bizim için büyük fırsat. Türkiye, Avrupa'da Volkswagen ticari araç ihraç pazarında lider bir ülke. Volkswagen, bu nedenle Mısır projesinde bizi kendine ortak seçti. Türkiye'de ticari araç sektöründe binli adetlerden 30 binli adetlere ulaştık. Mısır'da da aynı yolu izleyeceğimizi düşünüyoruz.
İlk yıl için yüzde 4-5 pazar payına ulaşma planı yaptık. Volkswagen'le aramızdaki köklü ilişki daha da derinleşecek. Volkswagen'in Ortadoğu'nun en büyük pazarlarından birine Doğuş Otomotiv'le girmeye karar vermesi bizim için onur vericidir."



Lozan'da arsa alındı, açılış yakında

Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Mısır'da yılda 25 milyon dolarlık satış hedeflediklerini söyledi. Bilaloğlu, şöyle konuştu:
"Mısr'da ilk hedef yılda 1500 araç satıp 25 milyon dolarlık ciroya ulaşmak. Kaliteli hizmete dünyanın her yerinde talep vardır. Amacımız bir dünya şirketi olmak. Türkiye'de büyürken, bir yandan da dünya liginde oynamayı hedefliyoruz. İkinci uluslararası adımı Lozan'da kuracağımız Porsche merkeziyle atacağız. Arsamızı aldık. 10 milyon dolar harcayarak Lozan Porsche merkezimizi 2009'da hizmete sokmayı planlıyoruz.
Volkswagen'in Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden birinde, İsviçre'nin Lozan kentinde Porsche için bizi seçmesi çok önemli bir gelişme. Lozan'da Türkiye'nin tamamında bir yılda satılan Porsche kadar satış söz konusu. Oradaki yıllık ciromuz 60 milyon doları bulur." 


'Ortaklıktan gurur duyuyoruz'

Törene VW Ticari Araçlar Uluslararası Satış Direktörü Dr. Jens Effenberger de katıldı. Effenberger, açılışta yaptığı konuşmada ticari araçta Caddy, Transporter, Caravelle ve Crafter'ı tüketiciye sunduklarını söyledi. Effenberger şöyle dedi:
"VW ticari araçlar için 2006 rekor yılı oldu. İlk defa yüzde 10'dan fazla bir artışla 440 bin araç satışı gerçekleştirdik. 2007 de yeni bir rekor yılı olacak. VW ticari araçlar Almanya pazarında açık ara liderdir. Avrupa pazarında ise 2. sırada. Fakat biz daha da büyümek istiyoruz. Mısır, VW ticari araçlar için dinamik ve umut verici bir pazar.
Doğuş Otomotiv'le ortaklıktan guru duyuyoruz. Çok başarılı. Doğuş Otomotiv, Mısır'a yatırım yapma isteğini bize bildirdi. Doğuş Otomotiv'in VW Ticari araçlara kendisini adamasıyla Türkiye pazarındaki lider markalardan biri haline geldik. Doğuş Otomotiv aynı zamanda bizim dünya çapındaki en büyük bağımsız ithalatçımızdır."



Mısır'da pazar var, araç parkı hurda!

Mısır 80 milyona yakın nüfusu yüzde 7 büyüme hızıyla otomotiv sektörü için önemli bir pazar. Bin kişiye düşen araç sayısı 20. Ülke zenginleşme yolunda olduğu ve ticari hayat canladığı için ticari araç pazarı bakımından çekici. Ülkenin araç parkı tam anlamıyla 'hurda' durumda. Sokaklarda sağlam araba yok denenecek kadar az. Ülkedeki yıllık araç satışı 150 bin civarında. Önümüzdeki dönemde bunun 200 bine ulaşması bekleniyor. Şirketleri pazara çeken de bu.



Rakamlarla Doğuş Otomotiv


2006 verilerine göre, Türkiye'nin lider otomotiv ithalatçısı ve en büyük distribütörlerinden biri. Binek araç, hafif ticari araç ve ağır vasıta segmentlerinde 13 markanın 70'e yakın modelini temsil ediyor. Bu markalar şöyle: Volkswagen binek, Volkswagen ticari, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, SEAT, Skoda, Scania, Krone, Meiller, Volkswagen Marine ve Scania Marine.
Otomobil satışında ve bakımında uzman yetkili satıcı/servis ağlarına sahip. 307 servis noktası bulunuyor.
VDF aracılığıyla alımda tüketici ve finansman kredisi veriyor.
Türkiye'de 279 satış noktası var.
Çatısı altındaki tüm markaların yedek parçadan aksesuara kadar tüm servis / bakımını satış noktalarından sağlıyor.
DOD aracılığıyla ikinci el alım-satımı yapıyor.
VW Deniz Motorları'nın Türkiye temsilcisi.


İlkleri başardı
İlk internetten araç satışını yaptı
İlk defa bayanların yarıştığı tek marka olan VW Polo Ladies Cup'ı yarattı.
Maslak'ta OtoMotion İstanbul ile ilk otomotiv eğlence merkezini kurdu. 


13 yılda dev oldu

Doğuş Otomotiv, son yılların en parlak şirketlerinden biri. Mısır ve Lozan adımları, onu gerçek bir uluslararası şirket haline getirdi. Burada durmaya da niyeti de yok. Doğuş Oto Başkanı Aclan Acar, yeni adımlar atacaklarını söyledi. Acar, "Arkası gelecek. Biraz daha büyük pazarlara bakmak istiyoruz. Zaman içinde Mısır'daki performansın iyi olması halinde etraf ülkelere açılmamız da söz konusu olabilir" dedi.
Doğuş'ta üç ana iş kolu var: Finans, otomotiv ve inşaat. Acar'ın verdiği bilgiye göre, grup cirosunun kurumsal tarafta yaklaşık yarısı otomotivden geliyor. Finansta eş ortaklık var. Oysa ki otomotivde Doğuş'un hissesi yüzde 70. (Yüzde 30'u halka açık) Otomotiv, finansa göre küçük ama otomotiv şirketlerindeki Doğuş payı büyük.
Otomotiv grubu 2006'yı 1.8 milyar dolar ciroyla kapattı. Acar, "Buna yüzde 49 payla ortak olduğumuz şirketler dahil değil. Onları katarsak bu rakam 3 milyar doları bulur" dedi.
Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret AŞ, gruptaki otomotiv şirketlerinin çatısı, sahibi veya ana hissedarı. Bu şirketin ayrıca yüzde 49 payla ortak olduğu vdf (finans şirketi, araç satışlarına kredi veriyor) ve bir de vdf Filo Kiralama isminde iki şirket daha var. Bu iki şirketin 2006 iş hacmi 2 milyar dolar civarında. Bunun yarısının Doğuş'un payı olduğu dikkate alındığında, grubun otomotiv şirketlerinin cirosuna (1.8 milyar dolar) buradan da yaklaşık 1 milyar dolar ekleme yapmak gerekiyor.
2006 rakamlarına göre, Doğuş Otomotiv'in pazar payı yüzde 12. Acar, "İthal otoda lider kapattık. Ticari kısmı, üretimi, yerli ve yabancı bütün grupları kattığımızda pazarda üçüncü konumdayız. Bizim önümüzde Ford ve Renault vardı" diye konuştu.


Üretime de girdi
Çatı şirket Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret, 13 markanın distribütörü. Bu şirkete bağlı en önemli diğer şirket Doğuşu Oto Pazarlama. Perakende şirketi. Otomotiv grubunun ithal ettiği araçların yüzde 30'nun satışını yapıyor. Grup yedek parça işini Gebze'den yürütüyor. İkinci elde DOD şirketi var.
Doğuş Otomotiv, Crone ve Meiller ile üretime de girdi. Bu iki şirketle damper ve treyler üretecek. Üretim konusunda grubun asıl büyük adımı Volkswagen ticari araç üretimiyle atması bekleniyor. Bu konu masada. Bilindiği gibi Doğuş Otomotiv, araç muayene istasyonlarını alan şirketin de ortağı.
Motor sporlarıyla ilgili işleri de dikkate alındığında otomotivle ilgili yaşam döngüsündeki her alana girdiği görülüyor. Bu iş alanları, 1994'te VW'nin ithalat ve distribütörlüğüyle işe başlayan bir şirketin, 13 yılda Türkiye'nin en önemli otomotiv şirketlerinden biri haline geldiğini gösteriyor.

İbrahim Ekinci/ Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 12:20:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?