20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Dünyamız daha az kirlenecek!

Küresel ısınma nedeniyle çalışmalarını hızlandıran üreticiler, otomobilden traktöre pek çok aracın çevreci versiyonlarını çıkarıyor. İşte, son bir aya damgasını vuranlar

Dünya genelinde çevre kirliliği ve küresel ısınma konusunda artan duyarlılık, bunda en büyük paya sahip olduğu savunulan otomotiv üreticilerini de hızlı adımlar atmaya zorluyor. Bu adımlar o kadar hızlı atılıyor ki, neredeyse her ay onlarca yeni gelişmeye imza atılıyor.

Elbette bunları tek tek duyurmak bazen zor olabiliyor. Bu nedenle de, son bir ay içinde gerçekleşen gelişmeleri sizlere duyuralım dedik...

Örneğin “Yeşil Program 2010” adı altında karbondioksit salınımını azaltıcı çalışmalar yapan Japon üretici Nissan, dünyanın ilk “yakıt tüketimini düşüren gaz pedalı”nı hayata geçirmeye hazırlanıyor. 2009’dan itibaren Nissan’ın bazı modellerinde kullanılmaya başlanacak sistemin, yüzde 5 ile 10 arasında yakıt tasarrufu sağlayacağı öne sürülüyor.

Hızı ve vitesin konumunu sürekli kontrol eden “Eco-Pedal” sistemi, sürücünün gereğinden fazla gaz pedalına bastığını saptarsa harekete geçiyor. Bir ışıkla gösterge panelinde uyarı yapan sistem, aynı zamanda gereğinden fazla basılmış gaz pedalını geri itme özelliğine de sahip.

‘Hibrit’e ekstra ses!

Nissan standart benzinli motorlara tasarruf yaptırmaya uğraşırken İtalyan Iveco, hibrit dağıtım aracı üzerinde çalışmış. Hem dizel hem de elektrik motoruyla donatılmış hibrit Daily Van’ın ilk örneklerini üreten Iveco, 10 aracı dünyanın en büyük nakliye firmalarından FedEx’e teslim etti.

Bu araçla şehir içi kullanımda yüzde 30’a varan yakıt tasarrufu sağlandığını ve daha az karbondioksit salınımı gerçekleştiğini belirten Iveco, seri üretime 2009 yılı sonunda başlayacağını açıkladı. Ancak ilk araçlar, şimdiden İtalya’nın Torino ile Milano kentleri arasında çalışmaya başlamışlar bile.

İngiliz otomobil üreticisi ve mühendislik firması Lotus, çevreciliğin başka bir boyutuna eğilmiş. Motor sesleri pek duyulmayan benzinli-elektrikli hibrit araçların, özellikle görme özürlü veya dalgın yayalara tehlike oluşturacağına karar veren Lotus, hibritlere “ekstra ses” veren bir sistem geliştirmiş.

Aynı zamanda hibrit bir araç kullanıp da, “havalı bir sesi” olmasını isteyen sürücülere de hitap edecek cinsten. Toyota’nın seri üretim hibrit otosu Prius’ta denenen sistem, önde radyatör ızgarasına yerleştirilen bir hoparlör yardımıyla sekiz silindirli bir motor sesi veriyor. Ama V8 motorlar gibi çevre kirliliği yaratmıyor...

Bu arada Prius demişken, Honda’nın, bu araca rakip olacak ve Paris Motor Show’da tanıtılacak yeni bir hibrit model hazırladığı belirtiliyor.

Ve diğer çevreciler

Sadece otolar çevreci olacak değil ya? Alman traktör firması Fendt, “Vario” model serisine az yakıt tüketen, çevreyi az kirleten ve gerektiğinde bitkisel yağlarla çalışabilen versiyonlar eklemiş. Bunu da, yeni tip bir otomatik şanzıman ve egzost gazını yanma odasına yollayıp güce dönüştüren sistemlerle yapmış.

Honda’nın motosiklet bölümüyse, Tayland’daki fabrikasında çevreci modellerin üretimine başlıyormuş. Yüzde 18 daha az yakıt tüketebilen, şeker pancarından imal edilen Etanol katkılı benzinle de çalışabilecek yeni CZ-i 110 ve Click-i, doğal olarak çevreye de daha düşük karbondioksit salacak. Bununla birlikte bu motorların çekiş güçleri, benzerlerine göre yüzde 25 daha fazlaymış.

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2008 Çarşamba 11:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?