15
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Europet'in depolarından su çıktı

Europet'in envanterinde görünen, bin tankerlik akaryakıtı legal hale getirecek 100 litre ulusal marker aylardır kayıp..

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yaklaşık 7 aydır macera filmlerine konu olacak, her biri 13 tonluk bin tanker dolusu akaryakıtı legal hale getirecek kayıp 100 litre ulusal marker'ın (işaretleyici) izini sürüyor.

Petrol piyasasına 'kayıp marker' olarak geçen olayın ilginç öyküsü şöyle gelişti: Mersin Emniyet Müdürlüğü, mart ayında akaryakıt dağıtım şirketi Europet'in Mersin'de bulunan antrepolarına baskın yaptı. Şirketin depolarında beyan edilen 4 bin ton mazot yerine 3.7 bin ton su bulundu.

Operasyonda, şirket sahibi ve üst düzey yöneticileri ile bazı memurlar, "suç işleme amacı ile örgüt kurma, teşekkül halinde akaryakıt kaçakçılığı, görevi kötüye kullanma ve nitelikli dolandırıcılık" suçlamaları ile çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Operasyonda, Europet'in envanterinde bulunması gereken ve kullanmadığı yaklaşık 100 litre ulusal marker'a (işaretleyici) ulaşılamadı.

EPDK, bin tankerlik, yaklaşık 13 bin tonluk akaryakıtın legal olarak piyasada satılmasına olanak sağlayacak ulusal marker'ın bulunması için Mersin Emniyet Müdürlüğü ile temasa geçti. Ancak somut bir aşama kaydedilemedi.

'Hesabı mutlaka sorulur'
ENERJİ Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) yetkilileri, akaryakıt dağıtım şirketlerine 3'er aylık tüketim projeksiyonuna uygun marker verildiğini, şirketlerden herhangi bir teminat alınmadığını kaydetti. Yetkililer, Europet operasyonu ışığında dağıtım şirketlerinden marker karşılığında güvence alma konusunda bir mekanizma üzerinde çalışmaya başladı.

Maliye Bakanlığı, EPDK'nın çıkardığı yönetmeliklerle şirkete vergi cezası verilemeyeceğini bildirdi. Öte yandan EPDK'dan üst düzey bir yetkili de kayıp marker'a ilişkin sorusunu yanıtlarken, "Şirkete verilmiş ve kullanılmayan bir marker varsa bunun hesabı sorulur" diye konuştu.

Damlası 100 dolar

Yasalara göre 1 milyon litre benzin veya motorine 8 litre marker katılması gerekiyor. 2007'de 17.7 milyar litre benzin ve motorin için 155 ton marker kullanılacak. Bunun vergi karşılığı 22.7 milyar YTL. Bu hesaptan hareketle bir damla markerin değeri 100 dolara eşit durumda.

Sabah
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 11:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?