22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Ev hanımları 'Hybrid' peşinde

Otomotivde petrole bağımlılığı azaltmak için dünyada 10-15 yıldır farklı çalışmalar yapılıyor. Otomobillerde elektrik motoru kullanımından güneş enerjisine birçok alternatif üzerinde modeller üretiliyor, yollara çıkıyor.

Özellikle ABD'de ve Japonya'da yolda hybrid olarak bilinen benzinli ve elektrikli motoru ortak kullanan otomobillerin sayısı hızla artıyor. Bu alanda ilk seri model kabul edilen Prius, Amerika yollarında 10. yılını tamamlamış durumda. Sadece New York'ta 4 yıl içinde 13 bin civarında taksinin hybrid olması hedefleniyor. Japonya için de durum çok farklı değil.

Türkiye'de yüksek petrol fiyatları nedeniyle ekonomi arayışı had safhada; bu yüzden benzinli yerine dizele hızlı bir geçiş var. Otogaz hariç diğer alternatif yakıtlar için ise henüz 'emekleme' dönemi yaşanıyor. Hatta hybrid gibi fuel cell'e göre çok daha ekonomik olan bir teknoloji bile ilk kez geçen yıl sonunda yollara çıkmaya başladı. Ama hiçbir tanıtımı yapılmamasına rağmen Türk tüketicisi tarafından ilgi gördü. Hatta bir ev hanımı bile dizel bir model yerine hybrid otomobili tercih etti.

İlk hybrid otomobili Türkiye'ye getiren Honda'nın Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, Civic Hybrid modelini ilk kez kasım ayında fuarda sergilediklerini söyledi. Bugüne kadar 25 adet hybrid otomobil satıldığını belirten Karaarslan, "Başta açıkçası tereddütlerimiz vardı. Kimin, neden tercih edeceği konusunda bir tecrübemiz yoktu. Başta Japonya'dan da fazla ürün getiremedik. Tanınmayan bir araç olmasına rağmen bir hayli ilgi gördü. Müşterilerimiz arasında şirketlerin yanı sıra işadamı, şoförlü kullanan, tüccar hatta ev hanımı bile var. Yani birçok kesim tercih edebiliyor. Bu yıl rakamı 150'ye çıkarmayı hedefliyoruz." diyor.

Civic hybrid modelinin Türkiye'deki ilk 25 müşterisinden biri de şair Can Bahadır Yüce. Genç şair, neden hybrid bir model aldığını şu cümlelerle açıklıyor: "Her gün kıta değiştiriyorum. Bu yüzden dizel otomobile alternatif olabilecek bir model arıyordum ki, Türkiye'de hybrid otomobil satıldığını öğrendim. Evet sınıfının dizel modellerine göre fiyatı biraz daha yüksek; ama bu ciddi bir fark değil. Bu, tercihte önemliydi. Performans konusunda tereddütlerim vardı açıkçası. Ancak yola çıktıktan sonra yanıldığımı anladım. Hybrid'in özellikle sessizliği etkileyici. Örneğin, kırmızı ışıkta dururken otomobilin çalışıp çalışmadığını anlayamıyorsunuz."

Hybrid otomobiller elektrik motorunun desteği ile daha az yakıt tüketiyor ve dolayısıyla da açığa çıkarttığı karbondioksit salınımı daha düşük oluyor. Yani hem ekonomik hem çevreci. Civic Hybrid'in üzerinde 95 beygir gücünde 1.4 litrelik benzinli motor ve ilave olarak 20 beygir gücünde elektrikli bir motor yer alıyor. Araç kırmızı ışıkta durduğunda ya da düşük hızda seyrederken sadece elektrikli motor devrede oluyor. Honda'nın dışında Toyota'nın da hybrid Prius'u getirme konusunda girişimleri bulunuyor.


zaman
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 18:06:58
Güncelleme :27 Mayıs 2007 Pazar 18:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?